Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Βορειοδυτική Χίο

Με επιστολή του προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παναγιώτη Φούρλα, ο Νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ζητά την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Βορειοδυτική Χίο. Ο Νομάρχης Χίου, μάλιστα, ζητά την άμεση και μόνιμη εγκατάσταση των πυροσβεσών στην Βολισσό. Η επιστολή έχει ώς ακολούθως:

"Εν όψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε έγκαιρα για ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί, επί σειρά ετών, το Νομό Χίου και δεν έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα αυτό αφορά την δασοπροστασία του Βορειοδυτικού Τομέα της Νήσου Χίου.

Κάθε χρόνο οι μεγάλες πυρκαγιές στο νησί, κατά κανόνα, ξεκινούν απο τη Β.Δ. Χίο. Τούτο δε οφείλεται στην παντελή έλλειψη Πυροφυλακίων και Περιπόλων στην περιοχή. Οι ορεινοί όγκοι Αμανής και Πελλιναίου, με τις απότομες καταπτώσεις και το φτωχό οδικό δίκτυο, χωρίζουν τη Β.Δ. Χίο σε δύο ανεξάρτητα εδαφικά διαμερίσματα. Οι μεγάλες, δε, αποστάσεις και η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπου την άμεση μετάβαση δυνάμεων από την υπόλοιπη Χίο στον τόπο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Β.Δ τομέα.

Αναδιάταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων που υπάρχουν στο νησί δεν είναι δυνατόν να γίνει, διότι η σημερινή διάταξη πυροφυλακίων - περιπόλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου καλύπτει καίρια εδαφικά διαμερίσματα του νησιού στη Νότια και Κεντρική Χίο.

Ο Δήμος Αμανής, σ' αυτόν ανήκει το εν λόγω εδαφικό διαμέρισμα του νησιού, κάθε χρόνο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει και το ελάχιστο προσωπικό, ως επί το πλείστον υπερήλικες (60 ετών και άνω), για την επιτήρηση της περιοχής του και την κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, χωρίς όμως ουσιαστικό σποτέλεσμα.

Κατόπιν των παραπάνω, θα μας επιτρέψετε να σας προτείνουμε δύο λύσεις και να σας παρακαλέσουμε, έαν είναι δυνατό, να υιοθετήσετε κάποια απο αυτές προκειμένου να λυθεί οριστικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα του νησιού μας, αλλά και οι κάτοικοι της Β.Δ Χίου να μην αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως μας λένε οι ίδιοι όταν αναφέρονται στο πρόβλημα αυτό.

Σαν πρώτη και οριστική λύση θα προτείναμε τη μόνιμη εγκατάσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στη Βολισσό. Υπάρχει οίκημα στον εν λόγω οικισμό για τη διαμονή πυροσβεστών.

Εφόσον τούτο δεν είναι εφικτό, σα δεύτερη λύση σας προτείνουμε την αύξηση της δύναμης των εποχιακών δασοπυροσβεστών κατά οκτώ (8) και την εγκατάσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στη Βολισσό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα".

Πυροσβεστικό όχημα
Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios