Κείμενα, άρθρα, δημοσιεύσεις, ντοκουμένταΚαι του Σάββα το παστέλι

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα "η Αμανή" απο την στήλη "Κεραμούσικα" (Τρίτη 31 Αυγούστου 2004)

 του Δημήτρη Τσιαδή

γεγονός ότι δεν είχε ούτε φυσικά ούτε τεχνητά δόντια, παρ' όλα αυτά δε σταματούσε λεπτό να φωνάζει:

- Και του Θάββα το παθτέλι όλ' αμύγδαλο και μέλι.

Και οι πιτσιρικάδες από μακριά απαντούσαμε:

- Και του Σάββα το παστέλι όλο κουτσουλιά και μέλι.

Ευτυχώς που ήταν κουφός!

Λόγω ηλικίας ήταν πιο εύκολο για μας να τον κλέβουμε κι έτσι πηγαίναμε μπουλούκια-μπουλούκια και κάνοντας του, δήθεν, παζάρι όλο και κάτι του αρπου-σαμε. Όποιος, βέβαια, γινόταν αντιληπτός, όλο και εισέπραττε για καμιά κατσουνικιά, για καμιά με την πάντα του μπαλτά, που έκοβε το παστέλι.

Η αλυσίδα με το σβανά κρεμασμένο στην άκρη της ήταν η βασική αγορά κάθε παιδιού. Έναν τέτοιον ήθελα κάποτε να αγοράσω και μπήκα μέσα στο ιερό της £κκλησίας την ώρα της Θείας Λειτουργίας κι ενώ ο πατέρας μου έψελνε, εγώ πήγα να τον διακόψω ζητώντας του ένα τάληρο. Αντί για πέντε δραχμές εισέπραξα πέντε δακτυλιές στο αριστερό μου μάγουλο και ο λαιμός μου να 'χει πάθει αγκύλωση, αφού για αρκετές ώρες η κεφαλή μου ήταν στραμμένη προς τη δεξιά μεριά.

Μία άλλη ομάδα πιτσιρικάδων μην έχοντας χρήματα για την αγορά αλυσίδας και σβανά έκαναν ληστεία. Πήγαν κι έκλεψαν το πορτοφόλι της γιαγιάς τους και δικής μου, που το είχε κρυμμένο κάτω από το στρώμα. Αυτοί υπέστησαν τριπλή τιμωρία. Η πρώτη έγινε χωρίς δίκη από την ίδια τη γιαγιά, μόλις έγινε αντιληπτή η κλοπή.

Η δεύτερη έγινε από την «Αστυνομική Διεύθυνση Κεράμου». Σχεδόν αυτόφωρη διαδικασία, καταδίκη από τους ίδιους τους αστυνομικούς και απ' ευθείας κλείσιμο στο μπαλαούρο. Τα κάτεργα των φυλακών Κεράμου στεγάζονταν στο σκοτεινό υπόγειο των γραφείων της Χωροφυλακής.

Η τρίτη τιμωρία της ομάδας που προανέφερα ήταν η τακτική δικάσιμος.

Αυτή έγινε από τη δασκάλα, όταν άνοιξαν τα σχολεία.

Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να ήταν προαποφασισμένη και η καταδίκη ήρθε απ' ευθείας, αφού στήθηκαν ένας σε κάθε ευκάλυπτο της αυλής του σχολείου και έγιναν κατάπτυστοι από τους μαθητές όλων των τάξεων.

Μούσκεμα τους κάμαμε από το πολύ φτύσιμο.

Ιγού ντροπή για όλους μας, δασκάλους, γονείς και παιδιά!

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios