Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 34


Το αγροτικό ιατρείο

Στην τελική φάση τής κατασκευής του βρίσκεται το νέο αγροτικό ιατρείο Κουρουνίων, που γίνεται, ως γνωστόν, στο οικόπεδο δίπλα στην αυλή τού Δημοτικού Σχολείου.

Το νέο κτήριο, συνολικού εμβαδού εβδομήντα τετραγωνικών μέτρων, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα προβλέπεται να στεγάσει το ιατρείο και το άλλο θα είναι η οικία τού εκάστοτε γιατρού. Το νέο ιατρείο θα είναι πλήρως μηχανολογικά εξοπλισμένο για να μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τής ιατρικής τεχνολογίας.

Το κόστος τής κατασκευής του καλύπτεται από το Δήμο και είναι προϋπολογισμού 70.000.000 δραχμών. Το έργο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τού έτους.

Συνωστισμός στ' Αγαλάτου

Αν κάποιος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την παραλία μας και πήγαινε για πρώτη φορά τη δεύτερη μέρα τής Παναγιάς, σίγουρα θα νόμιζε ότι πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη παραλία με πολύ κόσμο και με πρόβλημα στο πάρκινγκ.

Τέτοια κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε εκείνη την ημέρα στ' Αγαλάτου. Οι Κουρουνιώτες απ' όλα τα σημεία τής γης απολάμβαναν τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά τού Αιγαίου.

Η συνήθως ήσυχη και μοναχική παραλία μας γέμισε γέλια και φωνές, αστεία και πειράγματα.

Και μέσα στη γενική ευφορία προσφέρθηκαν εθελοντικά οι νέοι μας -και όχι μόνο- να μεταφέρουν τις μεγάλες πέτρες που έβγαλε το κύμα μετά τον καθαρισμό τής παραλίας. Το τερπνόν μετά τού ωφελίμου.

Να σημειώσουμε ότι η προσπάθεια που έγινε να καθαριστεί η παραλία είχε για φέτος ορατά και ευχάριστα αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα πρέπει ο καθαρισμός αυτός να γίνεται κάθε χρόνο έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να αποκτήσουμε μια ζηλευτή παραλία.

Οι βεγγέρες

Μετά από πολλά χρόνια είδαμε φέτος να γίνονται -πιο συχνά και πιο συστηματικά από άλλες χρονιές- και πάλι βεγγέρες στα σπίτια.

Αυτή η ξεχασμένη συνήθεια, που για χρόνια χαρακτήριζε τα χωριά μας σιγά-σιγά επαναφέρεται. Γιατί καλές οι παρέες στην ταβέρνα, πολύ καλό και το φαγητό της, ιδιαίτερα το μαγειρευτό, αλλά άλλη χάρη κι άλλη ζεστασιά έχει η βεγγέρα στο σπίτι.

Εκεί οι παρέες "δένονται" περισσότερο, οι καρδιές ανοίγουν πιο εύκολα, τα αστεία και τα πειράγματα είναι αβίαστα και ανυπόκριτα.

Μαθαίνουν και τα παιδιά σ' αυτού τού είδους τη διασκέδαση, που στα νεώτερα είναι άγνωστη.

Άντε και …καλά κρασιά

Θυμάστε αυτή την παλιά παροιμία για το θέρος και για τον τρύγο; Ε, λοιπόν, στα Κουρούνια μπορεί να μην έχουμε πλέον θέρος, αλλά τρύγο σιγά- σιγά αποκτούμε. Κάθε χρόνο και περισσότερο. Και, απ' ότι φαίνεται, όσο περνά ο καιρός ο πόλεμος για τον τρύγο θα 'ναι μεγαλύτερος και …σφοδρότερος.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios