Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 34


συνέλευσης και να καταθέσω στο σώμα τις απόψεις μας για τα χωριά μας.

Ο καλοπροαίρετος έλεγχος, εξ άλλου, που ασκούν οι πολίτες στους άρχοντές τους, πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από τούς ελεγχομένους, αφού αναμφισβήτητα τούς βοηθά να γίνουν καλύτεροι, αποδοτικότεροι και πιο υπεύθυνοι. Όλοι μας, άλλωστε, κρίνοντες και κρινόμενοι θα κριθούμε για τις πράξεις και τις παραλήψεις μας από τις ερχόμενες γενιές.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί τής Αττικής, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και οι περισσότεροι ελάχιστα επισκέπτονται τα χωριά μας, ενημερώνονται για το τι γίνεται σ' αυτά και για τα έργα κοινής ωφελείας που πραγματοποιούνται στον τόπο τους. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, εκπροσωπώντας τους, να καταθέσω στο σώμα τις απόψεις μας για την πορεία τών χωριών μας σήμερα.

Όραμά μας είναι τα έργα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα χωριά μας, να είναι τέτοια, που αργά αλλά σταθερά ν' αλλάξουν προς το καλύτερο τη φυσιογνωμία τους. Φυσιογνωμία που θα τούς προσδώσει τέτοια φήμη ώστε να γίνουν ζηλευτά όχι μόνο στο Δήμο τής Αμανής και στο νησί μας αλλά, γιατί όχι, και στην Ελλάδα ολόκληρη.

Ένα τέτοιο έργο είναι π.χ. είναι η διαμόρφωση τής πλατείας στην πάνω είσοδο τού χωριού. Έργο που έγινε κατά ένα μεγάλο μέρος με χρηματοδότηση από το Δήμο και το υπόλοιπο καλύφθηκε από τούς πολιτιστικούς συλλόγους Χίου, Αττικής και Αμερικής.

Θέλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε το κ. Δήμαρχο γιατί τήρησε την υπόσχεση που μάς έδωσε και χρηματοδότησε αυτό το έργο εξωραϊσμού τού χωριού μας. Χρηματοδότηση που δόθηκε ως αναγνώριση τής ομόθυμης και αθρόας προσέλευσης τών Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών τής Αττικής, για να απογραφούμε στα χωριά μας, στην απογραφή το Μάρτη τού 2001.

Έργα όπως αυτό ή όπως η διαμόρφωση τού περιτειχίσματος στον πλάτανο τής εκκλησίας, με αισθητική και σεβασμό στο περιβάλλον, είναι έργα που προσδίδουν ιδιαίτερη ταυτότητα στον τόπο, τον χαρακτηρίζουν. Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τις Κηπουργιές, που 'ναι γνωστή από την πέτρινη πλατεία της.

Τον ευχαριστούμε ακόμη γιατί επιτέλους θα κατασκευαστεί ένα οίκημα το οποίο θα στεγάσει το αγροτικό ιατρείο Κουρουνίων και τον εκάστοτε γιατρό του. Αίτημα παλαιό που, έστω αργά, βρίσκει την λύση του.

Θέλουμε, όμως να επισημάνουμε, ότι μπορούν να γίνουν και άλλα έργα, έργα πνοής, με υψηλή αισθητική, που να συνδυάζουν τον εξωραϊσμό με τη χρηστικότητα.

Ένα τέτοιο έργο είναι και ο δρόμος τού Κάτω Χωριού. Στις προθέσεις μας δεν είναι να χαϊδέψουμε αυτιά, ούτε και να αποδώσουμε ευθύνες. Δεν ωφελεί άλλωστε κανέναν. Στις προθέσεις μας είναι να καταδείξουμε δημόσια και υπεύθυνα το πρόβλημα και να ζητήσουμε υπεύθυνες και διάφανες απαντήσεις γι' αυτό.

Ο δρόμος στο Κάτω Χωριό είναι ένα έργο, η αναγκαιότητα τού οποίου έχει καταδειχθεί με πλήθος επιχειρημάτων, έτσι που η εκ νέου παράθεσή τους να αποτελεί περιττή επανάληψη. Η διαμόρφωση τού υπάρχοντος δρόμου και η επέκτασή του σε πρώτη φάση μέχρι τη θέση Παλιάμπελα, με προοπτική να ενωθεί με τον παραποτάμιο, είναι το έργο που πρέπει να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα.

Γνωρίζουμε ότι ως αντίθετα επιχειρήματα για να μην πραγματοποιηθεί, προβάλλονται το μεγάλο κόστος και  οι  τεχνικές  δυσκολίες

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios