Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 35

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Αριούσιος Α.Ε.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης τού καταστατικού για να λάβει και νομική υπόσταση η υπό σύσταση αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία "Αριούσιος Α. Ε.".

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής τής προσπάθειας κ. Δημήτρη Κεφάλα, στην πολυπλοκότητα τών νόμων τόσο τού Ελληνικού κράτους όσο και τών διατάξεων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρονται στην αμπελουργία στον τόπο μας. Οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε τελικό στάδιο και σύντομα η προσπάθεια αυτή θα αποκτήσει και νομικά ερείσματα.

Απ' ότι πληροφορούμεθα και κάτοικοι άλλων χωριών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κίνηση αυτή. Ήδη σκέπτονται στην Κέραμο, στη θέση "Αμπελίτης", να φυτέψουν ένα ακόμη νέο αμπελώνα.

Τα μηνύματα αυτά είναι παρήγορα γιατί δείχνουν ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκει ανταπόκριση Παρά τις εγγενείς και τις έξωθεν δυσκολίες που υπάρχουν, παρά τις όποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται, που σε μερικές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτες, φαίνεται πως η κίνηση αυτή θα δραστηριοποιήσει όλες τής δυνάμεις τών χωριών τής Αμανής και σύντομα θα αποδώσει καρπούς.

Ο "Αυλόγυρος" δεν θα πάψει από τις στήλες του να υποστηρίζει, πως η προσπάθεια τής αμπελοκαλλιέργειας με σκοπό την παραγωγή αριούσιου οίνου και την δημιουργία οινοποιείου-εμφιαλωτηρίου στην περιοχή μας, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη τών χωριών τής Αμανής.


Ο καιρός τής Ελιάς

"Τα δέντρα ξεχωρίζουν το φίλο απ' τον εχθρό. Δεν είναι αναίσθητα τα λιόδεντρα. Οι ζωντανές τους ίνες, οι θρεμμένες με τον ιδρώτα του ξωμάχου, νοιώθουν τη χαρά και τη λύπη του. Τα λιόδεντρα είναι οι άνθρωποι που τ' ανάθρεψαν. Στη σάρκα τους βρίσκεις τον κόπο τον ανθρώπινο. Η ρίζα του μυρίζει ανθρώπινο ιδρώτα. Ο άνθρωπος τα κλάδεψε. Τα χτένισε. Δεν είναι αδιάφορα τα δέντρα στα πάθη τών ανθρώπων. Κάθε συμφορά τών ανθρώπων και μία ρυτίδα στο κορμί τών δέντρων"

(Θανάση Παρασκευαΐδη: Απόσπασμα από το φωτογραφικό λεύκωμα "Η ελιά στην Ελλάδα", εκδόσεις "Τοπίο")

Διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα, που αναφέρεται στην άμεση σχέση τού ανθρώπου με το ευλογημένο ελαιόδεντρο, αναλογιστήκαμε το κόπο και το μόχθο τών λίγων πια συγχωριανών μας, που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργεια τής ελιάς στα μέρη μας. Αυτούς που οι ρίζες τους είναι μπλεγμένες με τις ρίζες τής ελιάς κι είναι δύσκολο πια να ξεμπερδέψουν. Αυτούς που ποτίζουν με ιδρώτα τα άγρια πλάγια τής Αμανής και μ' αυτό τον τίμιο ιδρώτα κάνουν τα ευλογημένα δέντρα να καρπίζουν. Αυτούς που δέχονται στη σκυμμένη ράχη τους τ' αγιάζει, τα κρύα και τις βροχές για να μαζέψουν σπυρί-σπυρί τον ευλογημένο καρπό.

Αναλογιστήκαμε όμως, κι εκείνους που τα φύτεψαν και τ' ανάθρεψαν. Εκείνους που με τον τίμιο ιδρώτα τους ζύμωσαν την τύχη τών χωριών μας με την καλλιέργεια τής ελιάς. Εκείνους πού μάς άφησαν κληρονομιά ακριβή τόσες ρίζες  ελιές.  Τούς  γονείς


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios