Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 36

 

φοινίκι, ένα κουραμπιέ, ένα κομμάτι μπακλαβά, με τις πεντάρες απ' τ' Αγιοβασιλιάτικα, μ' ένα ασήμαντο παιχνίδι. Κι ήταν η ευτυχία μας πραγματική. Να θυμηθούμε τις ιστορίες από 'κείνα τα χρόνια και να τις διηγηθούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα κάνουμε κοινωνούς τών παιδικών βιωμάτων μας στα χωριά. Να τούς δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα γι' αυτό τον τόπο, να τον αγαπήσουν.

Στις μεγάλες γιορτές η σκέψη μας στρέφεται και στους ξενιτεμένους συγχωριανούς μας. Αυτούς που ζουν και προοδεύουν μακριά από την πατρίδα. Τις μέρες αυτές περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τού χρόνου είναι γι' αυτούς αισθητή η έλλειψή της. Γι' αυτό και τις μεγάλες γιορτές, η νοσταλγία είναι για τα αδέλφια μας τής διασποράς αβάσταχτη. Τούς αγαπούμε, τούς σκεπτόμαστε και τούς θεωρούμε κομμάτι ακριβό τής μεγάλης Κουρουνιώτικης και Εγρηγοριανής οικογένειας.

Η σκέψη μας, όμως, τις μέρες αυτές είναι στραμμένη και στα χωριά μας. Στους λίγους ηρωικούς γέροντες που είναι γαντζωμένοι στα άγρια πλάγια τής Αμανής. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, φυσική της συνέχεια. Αυτές τις μέρες η μοναξιά τους είναι τραγική. Σ' αυτούς τούς ηρωικούς ξωμάχους οφείλουμε ευλαβική τιμή και ανυπόκριτο σεβασμό.

Δεν θέλω να σάς κουράσω περισσότερο. Απλά θέλω να σημειώσω ότι η γιορτή αυτή είναι και για έναν άλλο λόγο σημαντική. Γιατί στη γιορτή αυτή καθιερώσαμε να τιμούμε την αρχική προσπάθεια νέων ανθρώπων, που έχουν καταγωγή από τα χωριά μας και οι οποίοι μόλις κατέκτησαν την πρόκριση για να κατέλθουν στο ευγενή ακαδημαϊκό στίβο. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και αυτά τών μελών τού Διοικητικού Συμβουλίου στα παιδιά που θα τιμήσουμε ευθύς αμέσως για την εισαγωγή τους στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τής χώρας και να τα καλέσω να πυκνώσουν τις τάξεις τών νέων τού Συλλόγου κατά τα φοιτητικά τους χρόνια.

Τελειώνοντας θέλω να σάς ενημερώσω ότι κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τού 2004, που όπως κάθε χρόνο είναι συνεργασία όλων τών πολιτιστικών συλλόγων τών χωριών μας. Το ημερολόγιο αυτό είναι θεματικό και αναφέρεται, όπως και τα προηγούμενα, στα επαγγέλματα και τούς επαγγελματίες τών χωριών μας που άσκησαν επαγγελματική δραστηριότητα στα χωριά μας τον προηγούμενο αιώνα. Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στους κουρείς και τα κουρεία. Όσοι δεν το έχετε πάρει μπορείτε να το προμηθευτείτε σήμερα.

Να σάς θυμίσω ακόμη ότι δέθηκα σε ένα τόμο τα τεύχη τών έξι χρόνων κυκλοφορίας του "Αυλόγυρου", τον οποίο όπως γνωρίζετε παρουσιάσαμε σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε στη λέσχη εργαζομένων τής Τραπέζης τής Ελλάδος στις 30 Νοεμβρίου. Ο αριθμός τών αντιτύπων που απέμειναν είναι περιορισμένος. Όσοι επιθυμούν να κρατήσουν συγκεντρωμένα τα τεύχη αυτά (είναι από το πρώτο μέχρι και το εικοστό τέταρτο φύλλο) μπορούν επίσης να το προμηθευτούν σήμερα.

Τέλος να σάς ενημερώσω, ότι ο ετήσιος χορός τού Συλλόγου θα γίνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Αρίων στο 2ο όροφο τού πολυχώρου ΚΥΒΕ, Εθν. Μακαρίου 1 και Κηφισού στο Περιστέρι (Απέναντι από Ηλεκτρονική Αθηνών). Τη διασκέδασή μας υπογράφει η χιώτικη ορχήστρα τού Μαρκέλλου Μοσχούρη. Καλώ όλους να πάρουν μέρος σ' αυτό το χορό και να φέρουν και φίλους τους μαζί. Να σημειώσουμε ότι ο ετήσιος χορός είναι η μόνη εκδήλωση που αποφέρει κάποια οικονομικά οφέλη στο Σύλλογο, τα οποία μάς είναι απαραίτητα για να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες του και τις πολύπλευρες δραστηριότητές του.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios