Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 36

 
  • Ο Μιχαλάκης Αναστάσιος , γιος τού Μαρκέλλου Μιχαλάκη , από τα Κουρούνια, πέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις να εισαχθεί στο τμήμα Οπτικών τής Σχολής Στελεχών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στα ΤΕΙ Πειραιά.
  • Ο Νίκος Μπελέγρης, γιος τού Γιώργου Μπελέγρη και τής Μαριάννας Αγγελίδου-Μοσχούρη, από τα Κουρούνια, πέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις να εισαχθεί στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης τού Παντείου Πανεπίστημίου Αθηνών.
  • Η Ζέτα Χιώτη, κόρη τού Πέτρου Χιώτη και τής Γιάννας Μιχαλάκη από τα Κουρούνια, πέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις να εισαχθεί στο Φυσικό τμήμα τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο "Αυλόγυρος" μαζί με τα θερμά του συγχαρητήρια για την σημαντική τους επιτυχία ενώνει τις ευχές του με τις ευχές όλων τών συγχωριανών μας για καλές και επιτυχημένες σπουδές και αντίστοιχη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η όμορφη και ζεστή αυτή εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, έκλεισε με δώρα στους μικρούς φίλους τού Συλλόγου που και φέτος είχαν κατακλύσει την αίθουσα τού ξενοδοχείου.


Καταστροφικός χειμώνας

Ιδιαίτερα βαρύς ο χειμώνας που πέρασε για τη χώρα μας. Ακραία καιρικά φαινόμενα επεκράτησαν σε πολλές περιοχές, με παρατεινόμενες καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, η ένταση τών οποίων σε πολλές περιπτώσεις έφτανε και τα έντεκα μποφόρ, και χιονοπτώσεις ακόμη και στη …τροπική Κρήτη.

Τα φαινόμενα αυτά δεν άφησαν ανέπαφα και τα χωριά μας. Βαθιά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεξίτηλα τα σημάδια που άφησε στο πέρασμά του αυτός ο χειμώνας. Βιβλικές καταστροφές σ' όλη την περιφέρεια τής Αμανής.

Ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στις παραλίες μας. Στ' Αγιάσματα και τ' Αγαλάτου. Έργα ανθρώπου που χρειάστηκαν κόπους, θυσίες και χρόνια και χρόνια να γίνουν, η μανία τής φύσης κατέστρεψε σε μερικές στιγμές.

Στ' Αγαλάτου, για παράδειγμα τα κύματα κατέστρεψαν τη διαμόρφωση τής παραλίας που έγινε πέρσι, ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασε τη τσιμεντόστρωση στην πλατεία μπροστά στο σπιτάκι, έσπασαν οι πόρτες και τα παράθυρά του. (δείτε φωτογραφίες)

Ζημιές υπέστη και το επαρχιακό και οδικό δίκτυο τής Αμανής. Ζημιές που συνίστανται σε κατολισθήσεις και καταστροφές τού οδοστρώματος από νεροσυρμές.

Ανάλογες ήταν οι καταστροφικές και μέσα στους οικισμούς. Η παρατεταμένη παγωνιά έσπασε σε πολλά σπίτια τούς σωλήνες ύδρευσης, επέφερε ρηγματώσεις στα εξωτερικά, κυρίως, επιχρίσματα τών σπιτιών και προκάλεσε καταστροφές στις στέγες τους.

Κλεισμένοι, εξ άλλου, έμειναν στα σπίτια τους για πολλές μέρες οι ηλικιωμένοι κάτοικοι τών χωριών μας, αφού το χιόνι και στη συνέχεια ο πάγος που είχε πιάσει στους δρόμους τούς έκανε ιδιαίτερα επικίνδυνους για όσους εκινούντο σ' αυτούς.

Καταστροφές έγιναν, φυσικά και στις αγροτικές καλλιέργειες. Πολλά δέντρα καταστράφηκαν από την παγωνιά, ιδιαίτερα τούς δύο πρώτους μήνες τού χρόνου.

Επακόλουθο τής βαρυχειμωνιάς ήταν κι ο αποκλεισμός από θαλάσσης τού νησιού. Οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν για πολλές

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios