Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 36

 

Πάσχα στα χωριά μας

"Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν λαοί…"

Μ' αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα τής εκκλησίας μας στις καρδιές τους γιόρτασαν και φέτος οι κάτοικοι τών χωριών μας και οι ξενιτεμένοι μας που βρέθηκαν εκεί γι' αυτό το σκοπό, τα πάθη και τη ζωηφόρον Ανάσταση τού Χριστού μας.

Από τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έφταναν σιγά-σιγά Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί από την Αθήνα, κυρίως, αλλά και την πόλη τής Χίου για να γιορτάσουν με τούς μόνιμους κατοίκους το μεγαλύτερη γιορτή τής Χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

Με μεγάλη κατάνυξη παρακολούθησαν τις εσπερινές ακολουθίες όλων τών ημερών. Κατάνυξη που κορυφώθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, στην ακολουθία τού όρθρου τής Σταύρωσης και τη Μεγάλη Παρασκευή στην ακολουθία τού Επιταφίου.

Τα βαρελότα, που από το πρωί τού Μεγάλου Σαββάτου είχαν αρχίσει να πέφτουν, ήταν προάγγελος τής Ανάστασης που έγινε τα μεσάνυκτα. Το πρωί τού Μεγάλου Σαββάτου η ακολουθία τής πρώτης Ανάστασης στον Εγρηγόρο. Η αναστάσιμη ακολουθία έγινε στα Κουρούνια. Ιράκ θύμιζε το χωριό με το πρώτο Χριστός Ανέστη του παπά Παναγιώτη. Πλήθος βαρελότα και βεγγαλικά εκτοξεύτηκαν στον Κουρουνιώτικο ουρανό.

Την ημέρα τού Πάσχα οι κάτοικοι τών χωριών μας έφαγαν παρέες-παρέες το πατροπαράδοτο αρνάκι στο φούρνο. Δεν ήταν, φυσικά, λίγοι και κείνοι που μετέφεραν την ρουμελιώτικη συνήθεια και σούβλισαν τ' αρνάκι τους.

Πασχαλινό τραπέζι με ψητά αρνία, προσέφερε στους Κουρουνιώτες ο Δήμος τη Δεύτερη μέρα τού Πάσχα. Το γεύμα έγινε στην αίθουσα τού Δημοτικού Σχολείου στα Κουρούνια.

Ο κύκλος τών Πασχαλινών εορτών δε σταματά στα χωριά μας την ημέρα τού Πάσχα. Την επομένη, Δευτέρα τής Διακαινησίμου έγινε η λιτάνευση τών εικόνων κατ' αρχήν μέσα στο χωριό και στη συνέχεια στα χωράφια για να καταλήξουν στο ξωκλήσι τού Αγίου Προκοπίου, όπου τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια οι εικόνες επιστρέφουν από άλλο δρόμο και αφού περάσουν από τον οικισμό τού Φτανάδου επιστρέφουν στην εκκλησία τού Αγίου Ιωάννου. Να σημειώσουμε το έθιμο που υπάρχει να γίνεται η τελευταία λιτάνευση στο κοιμητήριο τού χωριού και η πανάρχαια συνήθεια να σηκώνουν την ημέρα αυτή όλοι, μικροί και μεγάλοι την εικόνα τής Ανάστασης. (...δείτε φωτογραφίες)

Η Πασχαλινή περίοδος κλείνει στα χωριά μας στο γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι τής Κάτω Παναγιάς που είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή τής Διακαινισήμου.

Να σημειώσουμε την απουσία τού μόνιμου ιεροψάλτου τών Κουρουνίων κ. Γιώργη Κατσαρού, που έκανε Πάσχα στην Αμερική με τα παιδιά του. Μια απουσία που την κάλυψε επάξια ο κατά το ήμισυ Κουρουνιώτης Ηλίας Μαλλάς συνεπικουρούμενος από τον Γιώργο Ξυδιά και το Σωτήρη Τακτικό, που έψαλλαν κατα την περίοδο τού Πάσχα. Αξιοσημείωτη είναι, εξ άλλου, και η αυτοσχέδια χορωδία από άντρες και γυναίκες που έψαλλαν τη Μεγάλη Παρασκευή τα εγκώμια.

Με ψυχική ηρεμία και γαλήνη επέστρεψαν οι συγχωριανοί μας στις πόλεις που ζούνε. Ευχή μας τον επόμενο χρόνο, που το Πάσχα είναι αρχές Μαΐου, να πλημμυρίσουν τα χωριά μας από κόσμο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Πάσχα.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios