Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 38

 

ταβέρνας ανήκει στο Δήμο, ο οποίος καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της. Το δε υπόλοιπο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί στον Φ.Ο.Κ. . Αυτό σημαίνει ότι τη χρήση του την καθορίζουν οι ίδιοι οι Κουρουνιώτες.

Τις εργασίες τής συνέλευσης παρακολούθησαν από το Δήμο, εκτός από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και το Δημοτικό Σύμβουλο τού Δ. Διαμερίσματός μας και ο πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παντελής Ξυδιάς.


Συντήρηση τού ασθενοφόρου

Από τον δημοτικό Σύμβουλο Αμανής κ. Στάμο Γεντή πήραμε το παρακάτω γράμμα που απευθύνεται στον Νομάρχη Χίου και κοινοποιήθηκε και στον Διοικητή τού Νοσοκομείου Χίου

Προς: κ. Νομάρχη Χίου

         κ. Διοικητή Νοσοκομείου Χίου

Στις 31 τού περασμένου Αυγούστου, στον Εγρηγόρο, καλέσαμε τον αγροτικό γιατρό Κουρουνίων κ. Νίκο Παντελάρο για ένα επείγον περιστατικό. Ο γιατρός έφτασε άμεσα και διεπίστωσε ότι το ηλικιωμένο άτομο έπρεπε να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατόν στο Νοσοκομείο. Προσφερθήκαμε να τη μεταφέρουμε με Ι.Χ. αυτοκίνητα, αλλά ο γιατρός ήταν απόλυτος: Μόνο με ασθενοφόρο, διότι χρειάζεται οξυγόνο.

Έτσι ο ίδιος κάλεσε τον οδηγό τού ασθενοφόρου Κουρουνίων και σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά (1.15΄) βρισκόταν στο Νοσοκομείο. Όπως είπαν οι γιατροί σώθηκαν χάρις στη γρήγορη μετάβασή της εκεί.

Ανέφερα αυτό το συμβάν, που δεν είναι το μοναδικό, για να δείξω πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχει το ασθενοφόρο στα Κουρούνια. Ο χρόνος που χρειάζεται να γίνει μια τέτοια διακομιδή, όταν το ασθενοφόρο εδρεύει στη Χίο, είναι στην καλύτερη περίπτωση τρεις ώρες. Μειώνοντας, λοιπόν, το χρόνο στο μισό, μπορούν να σωθούν άνθρωποι που ζουν 70 χιλιόμετρα από την πόλη.

Το ασθενοφόρο μπορεί να εξυπηρετήσει επτά (7) χωριά που καλύπτονται από το αγροτικό ιατρείο Κουρουνίων και κινείται με απόφαση και ευθύνη τού εκάστοτε γιατρού.

Ζητούμε, λοιπόν, από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ή από το Νοσοκομείο Χίου να αναλάβουν τα ετήσια έξοδα συντήρησης και κίνησης τού ασθενοφόρου, που είναι περίπου 2000 € ή να ενισχύσουν τον τοπικό Σύλλογο Κουρουνίων που πήρε αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία ( τής απόκτησης τού ασθενοφόρου) πριν από τέσσερα (4) χρόνια και συνεχίζει να το συντηρεί και να το κινεί χωρίς καμιά βοήθεια.

Σταμάτης Γεντής, Δημοτικός Σύμβουλος Αμανής


Να σημειώσουμε ότι μερικές αποφάσεις είναι απλές, έχουν μικρό κόστος κι όμως, ανεξήγητο γιατί, οι τοπικοί άρχοντες δεν τις παίρνουν. Αίτημα για τη συντήρηση τού ασθενοφόρου έχει γίνει και προς το Δήμο, αλλά εισπράξαμε αρνητική απάντηση.

Η  δικαιολογία που προέβαλε η Δημοτική αρχή ήταν ότι σύντομα θα αποκτήσει ο  Δήμος δικό  του  καινούργιο ασθενοφόρο για

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios