Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 41

 

τους, χρόνια τώρα τη στόλιζαν με τα λουλούδια τους. Ύστερα, άρχισαν να επισκευάζουν τα σπίτια τους.

Τελευταία με πρωτοβουλία του Νικόλα Κεφάλα και ισότιμη οικονομική συμμετοχή όλων, πλακόστρωσαν το δρόμο τής γειτονιάς τους. Το αφιλόξενο τσιμέντο είναι πια παρελθόν για την απάνω γειτονιά. Η αισθητική τού πλακόστρωτου δρόμου, με τη μικρή του πλατεία και τα πέτρινα παγκάκια κερδίζει την καρδιά τού επισκέπτη.

Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν κάθε έπαινο και ίσως συγκινήσουν τούς κατοίκους και στις άλλες γειτονιές, ώστε τα επόμενα χρόνια οι κεντρικοί δρόμοι τού χωριού μας να αλλάξουν προς το καλύτερο. Άλλωστε, αυτές οι δράσεις είναι και μέσα στο πλαίσιο το σχεδιασμού τών υποδομών τού χωριού μας και σύντομα θα υπάρξει μία πρωτοβουλία από το Διασυλλογικό Όργανο τών Απανταχού Κουρουνιωτών, που μαζί με τούς συλλόγους και το Τοπικό Συμβούλιο θα αγκαλιάσει όλους τούς κεντρικούς δρόμους τού οικισμού.


Αιδώς!

Αρκετοί κάτοικοι τού οικισμού Κουρουνίων καταγγέλλουν, ότι ο αναμεταδότης τού κρατικού καναλιού της ΝΕΤ είναι προβληματικός, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να χάνεται το σήμα. Παρά τα παράπονά τους και την επίσκεψη επί τόπου κάποιου αρμόδιου τεχνικού, η κατάσταση δεν άλλαξε.

Διερωτάται κανείς, έχει δικαίωμα κάποιος που πληρώνει "φόρο" για τη κρατική τηλεόραση να έχει και την ελάχιστη απαίτηση να μπορεί να την παρακολουθήσει ανεμπόδιστα; Ακόμη, διατυπώνουμε ένα απλό ερώτημα προς κάθε αρμόδιο δημοτικό, νομαρχιακό άρχοντα ή βουλευτή. Είναι ή δεν είναι υποχρέωσή σας να ενδιαφερθείτε, ώστε κάποιοι άνθρωποι σε κάποια απόμερα και ολιγάριθμα χωριά σε ακριτικά νησιά ιδιαίτερα, να μπορούν να απολαμβάνουν το αυτονόητο; Δηλαδή να πληροφορούνται τι γίνεται στον έξω κόσμο;

Για τη γνώση κάθε ενδιαφερόμενου, ο αναμεταδότης, εκπέμπει προβληματικά ή καθόλου, από τα Χριστούγεννα του 2004. Άλλωστε, είχαμε πρόσφατη εμπειρία προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε παιχνίδια της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο κύπελλο συνομοσπονδιών.


Αλλιώτικος κατάλογος

Όσοι βρεθείτε στην στα χωριά μας -και θα βρεθείτε πολλοί- και κάτσετε στην ταβέρνα τών Κουρουνίων, τον "Αριούσιο" θα διαπιστώσετε ότι η ταβέρνα διαθέτει πλέον κατάλογο. Έναν κατάλογο αλλιώτικο από τούς άλλους.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος έχει φυσικά τα θεσπέσια εδέσματα που προσφέρει η ταβέρνα με τις αντίστοιχες τιμές αλλά δεν αρκείται μόνο σ' αυτό. Υπάρχουν εκτενή κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία και τη λαογραφία τού χωριού, στα ήθη και τα έθιμά μας.

Έτσι οι τουρίστες που περνούν από τον τόπο μας και διαλέγουν την ταβέρνα τής Τούλας και τού Γιώργου να γευματίσουν ή να δειπνήσουν θα 'χουν την ευκαιρία, περιμένοντας να σερβιριστούν, να ενημερωθούν για τον τόπο που τούς φιλοξενεί.

Η ιδέα ήταν τού φίλου Γιώργου Μιχαλάκη και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία τού γιου τού Γιώργου και τής Τούλας. Τα κείμενα έγραψαν τα μέλη τής συντακτικής επιτροπής τού "Αυλόγυρου" Γιώργος Κεφάλας και Πέτρος Μοσχούρης.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios