Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 42

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου στα Κουρούνια

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος το πανηγύρι του προστάτη των Κουρουνίων Αγίου Ιωάννη του Θεολόγοθ στις 26 Σεμπτεμβρίου

Ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε με τον πανηγυρικό εσπερινό το βράσυ της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου, στον οποίον συμμετείχαν πολλοί ιερείς απο τα γύρω χωριά και απο την πόλη της Χίου περιστοιχίζοντες τον εφημέριο τού χωριού μας πατέρα Παναγιώτη Σκυριώτη.

Το εκκλησιαστικό μέρος των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε την επομένη, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής, με τον όρθρο και την πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Ανάλογος αριθμός ιερέων συμμετείχε και εδώ, προεξάρχοντος τού πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Γεωργίου Πουλιά, που με την καλλικελαδο φωνή του προσέφερε ευλαβική ευφροσύνη στο πλήθος τών πιστών που κατέκλυσαν τον απαστράπτοντα και ευοδιάζοντα από το πλήθος τών βασιλικών ναό τού Αγίου.

Αρμονικά δεμένη με τη φωνή τού πατρός Γεωργίου και οι φωνές και η τέχνη τών καλλιφωνότατων ιεροψαλτών, τού Κωνσταντινουπολίτη Χάρη Νταραβάνογλου, άρχοντος πρωτοψάλτου στον ιερό ναό τού πολιούχου τού Πειραιώς Αγίου Σπυρίδωνος, και τού δικού μας Ηλία Μαλλά.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας και τη λιτάνευοη της εικόνας τού Αγίου, και μέχρι να σερβιριστεί το πατροπαράδοτο κοινό γεύμα με το κατσικοπίλαφο, στους προσκυνητές προσφέρθηκαν γλυκά και ποτό. Στο διάστημα αυτό πολλοί από τους επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο τού χωριού μας και να εκφράσουν το θαυμασμό τους για το έργο αυτό.

Το γεύμα σερβιρίστηκε γύρω στις 12,30 και κατά γενικήν ομολογία ήταν νοστιμότατο. Για μια ακόμη φορά ο ειδικός στο είδος μάγειρας Γιάννης Εγγλέζος, με τη βοήθεια τού άξιου βοηθού του Δημήτρη Μεστούση, έφτιαξε ένα γευστικό "ποίημα". Τέτοια ήταν η νοστιμιά του που δεν έμεινε κατσίκα να φάνε οι "παραστεκάμενοι", αυτοί, δηλαδή, που βοήθησαν στο σερβίρισμα τού φαγητού. Να σημειώσουμε δε ότι χρησιμοποιήθηκαν 220 κιλά κρέας.

Τόσο πλήθος προσκυνητών προσήλθε για να τιμήσει τον πολιούχο Άγιο μας -παρά το εργάσιμο της ημέρας- που ξεπέρασε και την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη τών διοργανωτών.

Συγχαρητήρια πολλά ανήκουν στα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής για την άψογη διοργάνωση, στους νέους και τις νέες τών Κουρουνίων για τη βοήθεια τους στο σερβίρισμα και στις αφανείς ηρωίδες γυναίκες που χρόνια τώρα εργάζονται σκληρά και αθόρυβα πριν και μετά το πανηγύρι για να είναι αψεγάδιαστα όλα έτοιμα στην ώρα τους.

Αμέσως μετά το γεύμα ξεκίνησε το γλέντι τού πανηγυριού. Συνήθεια που υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων, διεκόπη για ένα διάστημα δέκα-δεκαπέντε ετών και από επταετίας περίπου στα Κουρούνια επανήλθε.

Είναι μια απόφαση που πήρε το τότε συμβούλιο τού Φιλοπρόοδου Ομίλου Κουρουνίων Χίου σε συνεννόηση με την εκκλησιαστική επιτροπή που, κατά την άποψη μας, είναι απόλυτα ορθή. Είναι μια απόφαση απόλυτα εναρμονισμένη με το πνεύμα της παράδοσης και τής γιορτής. Γιατί το γλέντι μετά το πανηγύρι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το εκκλησιαστικό γεγονός.

Τι είναι πανηγύρι; Είναι η τιμή και η δόξα που αποδίδουμε στη μνήμη τού προστάτη Αγίου μας. Η μνήμη τού Αγίου είναι η αφορμή για όλες αυτές τις εκκλησιαστικές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις. Με ποια λογική, λοιπόν, τα γλέντια των περισσοτέρων πανηγυριών αποκόπτονται χρονικά από το εκκλησιαστικό γεγονός; Με ποια λογική στα περισσότερα χωριά το γλέντι ξεκινά, στην καλύτερη περίπτωση, στις δέκα το βράδυ; Οι ηλικιωμένοι συγχωριανοί, που δεν μπορούν να μείνουν το βράδυ, χάνουν ένα


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios