Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 42

 

μέρος τής γιορτής. Χάνουν την ευκαιρία να καμαρώσουν στο χορό τα παιδιά και τα εγγόνια τους... Αυτά για τις παραδόσεις μας. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι μεγάλοι.


Ο δρόμος του κάτω χωριού

Η στήλη είναι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί αυτή τη φορά δεν θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθεί για το δρόμο τού Κάτω Χωριού. Αντίθετα είναι στην ευχάριστη θέση να σάς αναγγείλει πως το έργο αυτό δημοπρατήθηκε και ήδη έχει κατοχυρωθεί σε συγκεκριμένο εργολάβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας φαίνεται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα και όνειρο πολλών χρόνων και πολλών γενεών θα γίνει πραγματικότητα, θα δούμε επιτέλους αυτοκίνητα να φτάνουν στο φούρνο τού Ζαννή (μέχρι εκεί προβλέπεται να φτάσει το έργο σε πρώτη φάση).

Οι συντελεστές τού "Αυλόγυρου" αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί προσπάθειες πολλών ετών και πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς τη Δημοτική αρχή απέδωσαν καρπούς.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Αμανής γιατί, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από ασφυκτικές πιέσεις, θα πραγματοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό για τον οικισμό τού Κάτω Χωριού έργο.


Προβλήματα κτηματολογίου

Το πρόβλημα τού κτηματολογίου είναι γνωστό για όλη τη χώρα. Στα μέρη μας, το πρόβλημα αυτό είναι κάτι περισσότερο από ακανθώδες. Οι παππούδες μας, βλέπετε, έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στο "λόγο" και στο "πρόσωπο" και δεν φρόντισαν να συντάξουν συμβόλαια ιδιοκτησίας, αφού η πίστη σ' αυτά ήταν το ακριβότερο συμβόλαιο.

Σήμερα, που πληθυσμιακά έχουν ερημωθεί τα χωριά μας και που οι αξίες αυτές έχουν, δυστυχώς, ξεθωριάσει, καθημερινά αναφύονται ιδιοκτησιακά προβλήματα σε αγροτεμάχια, τόσο στα καλλιεργημένα όσο και στα χέρσα. Κυρίως στα δεύτερα, τα οποία οι παππούδες μας έσπερναν με κολλυβάδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο. Μόνο λίγοι ηλικιωμένοι συγχωριανοί μας γνωρίζουν ακόμη τίνος είναι ποιο.

Ακόμη και σε πολλά σπίτια στους οικισμούς δεν υπάρχουν τοπογραφικά και τίτλοι κυριότητας με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να γινόμαστε μάρτυρες φιλονικιών ανάμεσα σε ιδιοκτήτες όμορων οικιών για διαφιλονι-κούμενα τμήματα οικοπέδων ή βοηθητικών χώρων.

Είναι βέβαιο πως η εφαρμογή τού κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και θα ορίσει τι ανήκει στον καθένα μας. Όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο το καλύτερο.

Δεν είμαστε, βέβαια, ιδιαίτερα αισιόδοξοι γι' αυτό, αφού χρόνια τώρα ακούμε για κτηματολόγιο και κτηματολόγιο δεν βλέπουμε. Η αποτελεσματικότητα τού Ελληνικού κράτους είναι γνωστή, εξ άλλου. Γι' αυτό ας φροντίσουμε από μόνοι μας να κατοχυρώσουμε τις περιουσίες μας συντάσσοντας συμβόλαια ιδιοκτησίας για τα σπίτια και τα χωράφια μας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν αναφέρουμε ότι λειτουργεί συμβολαιογραφείο στην έδρα τού Δήμου, στη Βολισσό, τής κας ΧαρούΑας Φιστέ-Τσιάνου, τηλ. Γραφείου 22740 21021 οικίας 22710 44654 στην οποία μπορείτε να απευθύνεστε για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στα έγγραφα που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios