Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις και σχόλια απο τα χωριά μας - Αυλόγυρος τεύχος 44

Σημείωση: τα κείμενα αναδημοσιεύονται απο την στήλη του "Αυλόγυρου" ολόκληρα ή επιλέγονται κάποια απο αυτά.

Επιλεκτικές βλάβες

Που νομίζετε πως είναι περισσότερο αναγκαία η τηλεφωνική επικοινωνία, στα αστικά κέντρα ή στις απομονωμένες περιοχές;

Πολλοί θα ισχυριστούν πως τα αστικά κέντρα σφύζουν από ζωή και συνεπώς οι ανάγκες σε επικοινωνία είναι επιτακτικές. Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε με την άποψη αυτή. Η αξία μερικών πραγμάτων δεν είναι μόνο ποσοτική συχνά είναι και ποιοτική. Για τις απομονωμένες περιοχές, λοιπόν, τα τηλέφωνα είναι το μοναδικό μέσον για να έχουν οι κάτοικοί τους την αίσθηση - έστω και ως ψευδαίσθηση- ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σηκώσουν το ακουστικό και να μιλήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η ανάγκη είναι κατ' εξοχήν ποιοτική, και με την έννοια αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία είναι γι' αυτούς εντελώς απαραίτητη, όπως είναι πολύ πιο απαραίτητη η τηλεόραση, το ραδιόφωνο κλπ.

Πήραμε αφορμή για να καταθέσουμε αυτές τις σκέψεις από την είδηση που διαβάσαμε στο Chiosnews που αναφέρει πως από την Κυριακή 26 Μαρτίου 2006 ήταν εκτός λειτουργίας τα τηλεφωνικά κέντρα, Βολισσού, Ψαρών και Αφροδισίων, δηλαδή, η ευρύτερη περιοχή τής Αμανής, λόγω βλάβης τού κυματοδηγού που δίνει σήμα στο δορυφορικό κάτοπτρο τού Προβατά.

Οι βλάβες είναι στοιχείο απρόβλεπτο και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τούς υπεύθυνους τού ΟΤΕ γι' αυτό. Εκείνο που μάς προξενεί εντύπωση είναι πως συμβαίνει οι βλάβες πάντα να γίνονται στην περιοχή τής Αμανής και δεν γίνονται και στην πόλη τής Χίου για παράδειγμα.

Και δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες τού ΟΤΕ που στα χωριά τής Αμανής είναι κακής ποιότητας. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Αμανίτες και από τη ΔΕΗ. Πάλι από το Chiosnews διαβάσαμε πως στις 23 Μαρτίου 2006 στην περιοχή τής Αμανής από τις έξι και μισή το απόγευμα μέχρι στις δέκα το βράδυ έγινα ούτε λίγο ούτε πολύ 18 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, με ότι συνεπάγεται αυτό στην καλή λειτουργία τών ηλεκτρικών συσκευών. Βλάβες κι εδώ!

Τέτοια επιλεκτική προτίμηση στα μέρη μας οι βλάβες; Νισάφι πιά!


Ο δρόμος τού Κάτω Χωριού

Φαίνεται πως το σήριαλ τού δρόμου τού Κάτω Χωριού διανύει τα τελευταία του επεισόδια. Μετά από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, παρατάσεις επί παρατάσεων, επιτέλους ο εργολάβος εκτελεί το πολυπόθητο αυτό έργο για το μεγαλύτερο οικισμό τού τοπικού Διαμερίσματος Κουρουνίων.

Πληροφορίες μας αναφέρουν πως τα έργα έχουν ξεκινήσει ήδη και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, προχωρούν κανονικά.

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου, το έργο έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τις δεκαπέντε Απριλίου 2006. Ημερομηνία στην οποία, μάλλον, είναι απίθανο να είναι συνεπής ο εργολάβος.

Ανεξάρτητα, πάντως από την όποια καθυστέρηση φαίνεται πως υλοποιείται ένα όνειρο πολλών γενιών Κουρουνιωτών. Ένα όνειρο που αν είχε γίνει νωρίτερα σίγουρα το Κάτω Χωριό θα είχε άλλη όψη.

Ο "Αυλόγυρος" αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί για το έργο αυτό έδωσε τη μικρή του μάχη με τούς Δημοτικούς μας Άρχοντες και έστω και αργά δικαιώθηκε. Η λειτουργία του θα αποδείξει πόσο αναγκαίο ήταν αυτό το έργο και πόσο κακό έκανε στον οικισμό η καθυστέρησή του.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios