Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 41, Μάϊος - Ιούνιος - Ιούλιος 2005)

Λές και ήταν χτεςΑναδρομή στα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του "Αυλόγυρου"

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Τον Ιούλιο που μάς πέρασε κλείσαμε το δέκατο χρόνο κυκλοφορίας τού "Αυλόγυρου".

Σαν ψέματα μάς φαίνεται πως μια ιδέα, που ξεκίνησε δοκιμαστικά στην αρχή, κατορθώσαμε να την κρατήσουμε ζωντανή δέκα ολόκληρα χρόνια.

Σαν να ήταν χτες μάς φαίνεται, όταν την άνοιξη τού 1995, ο τότε πρόεδρος τού Συλλόγου και εμπνευστής τής έκδοσης τού εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας, Ισίδωρος Κατσαρός, υποστήριζε με πάθος να κυκλοφορήσουμε ένα έντυπο δικό μας. Ένα έντυπο που θα γινόταν ο συνδετικός κρίκος για τούς Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς όλης τής γης, πηγή ενημέρωσης, ειδήσεων, αποτύπωσης ιστορικών γεγονότων, καταγραφής μικρών ανθρώπινων ιστοριών που έχουν διατηρηθεί από στόμα σε στόμα χρόνια και χρόνια, βήμα για να εκφραστούν ελεύθερα οι συγχωριανοί μας σε όλα τα πλάτη και τα μήκη τής υφηλίου.

Σαν να ήταν χτες φαντάζει ο Ιούλιος τού 1995, τότε που κρατούσαμε στα χέρια μας το πρώτο φύλλο τού "Αυλόγυρου" με νωπό ακόμα το τυπογραφικό μελάνι και δεν το πιστεύαμε! Τα χέρια μας έτρεμαν από χαρά και συγκίνηση γιατί το όραμα πολλών γενιών γινόταν πραγματικότητα. Γιατί βλέπαμε τις αγωνίες, τής απειρίας μας τα άγχη, τούς κόπους μας να αποδίδουν. Γιατί οι ιδέες μερικών ανθρώπων έπεσαν σαν πνευματικός σπόρος σε γόνιμο έδαφος και καρποφόρησαν.

Στα πρώτα εκείνα αβέβαια βήματα μας πιστέψαμε στην ανάγκη τού εγχειρήματος και συνεχίσαμε, παρά τις δυσκολίες και παρά τα λάθη που αναπόφευκτα έγιναν στην αρχή. Αρωγοί και πολύτιμοι σύμβουλοί μας στη δύσκολη αυτή αρχή ήταν τρείς καταξιωμένοι συγχωριανοί μας δημοσιογράφοι. Ο Γιάννης Μιχαλάκης, η Ευγενία Ασλανίδη-Βορριά και ο Σωτήρης Χατζημανώλης, από τη μακρινή Αυστραλία.  Ο πρώτος με τις  καθοδηγήσεις, τις προτροπές και τα

κείμενά του και οι άλλοι δύο με κείμενα στολίδια για το νέο μας εγχείρημα. Και δημόσια η συντακτική επιτροπή θερμά τούς ευχαριστεί. Η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη, ανεκτίμητη θα λέγαμε. Χωρίς αυτήν σίγουρα η πορεία μας θα 'ταν διαφορετική.

Αμέριστη όμως, ήταν και η συμπαράσταση που είχαμε από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια τού Συλλόγου. Ο πρόεδρός του, εξ άλλου, είναι υπεύθυνος για την έκδοση τού "Αυλόγυρου" . Και η συμπαράσταση αυτή δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά κυρίως ηθική, ειδικά στο ξεκίνημά μας. Η στήριξή τους ήταν και είναι ουσιαστική. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε πως ουδέποτε το συμβούλιο τού Συλλόγου παρενέβη στην συντακτική επιτροπή και στο έργο της.

Επιτρέψτε μας να κάνουμε μια μικρή αναφορά στη Συντακτική επιτροπή και στον τρόπο που λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό για να απαντήσουμε σε μερικούς αναγνώστες μας που διατυπώνουν το ερώτημα πως λειτουργεί η Συντακτική επιτροπή.

Το δημοκρατικό πνεύμα που καθορίζει τη λειτουργία τού Συλλόγου μας δε μπορούσε να λείπει και από τη συντακτική επιτροπή. Πιστεύουμε στην ελεύθερη και δημόσια έκφραση τών ιδεών και με πάθος την υποστηρίζουμε. Έτσι τα ενυπόγραφα άρθρα πού δημοσιεύονται στον "Αυλόγυρο" εκφράζουν την άποψη τού συγγραφέα τους. Η συντακτική επιτροπή δεν τα λογοκρίνει. Αν θεωρήσει ότι κάποιο άρθρο δεν είναι σύμφωνο με το πνεύμα και το ύφος τής εφημερίδας μας μπορεί να το απορρίψει στο σύνολό του. Και έχει συμβεί μερικές φορές αυτό.

Όσο για τα άρθρα που δεν φέρουν υπογραφή, αυτά εκφράζουν την επιτροπή στο σύνολό της. Είναι άρθρα τού "Αυλόγυρου", προϊόν διαλόγου, διαφωνιών, μερικές φορές και συγκρούσεων, αλλά τελικά είναι άρθρα συγκερασμού απόψεων.

Η επιτροπή συμφωνεί για τα θέματα που θα προβληθούν και ένα μέλος  της  (συνήθως ο επιμελητής τής έκδοσης)  αναλαμβάνει  να


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios