Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 41, Μάϊος - Ιούνιος - Ιούλιος 2005)

Λές και ήταν χτεςΑναδρομή στα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του "Αυλόγυρου"

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

συντάξει το κείμενο. Πριν από κάθε έκδοση η επιτροπή συνεδριάζει στα γραφεία τού Συλλόγου και όλα αυτά τα κείμενα διαβάζονται. Τα μέλη της καταθέτουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, αν έχουν. Τα κείμενα επανασυντάσσονται και αφού συμφωνήσουμε όλοι με τη νέα διατύπωση, τότε, και μόνο τότε, τα κείμενα δημοσιεύονται.

Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούμε και μπορούμε να σάς διαβεβαιώσουμε ότι συχνά έχει συμβεί να αλλάξουμε τελείως κάποιο κείμενο γιατί κάποια μέλη τής επιτροπής μας δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις τού κειμένου ή με τη συγκεκριμένη διατύπωση. Ακόμη και να απορρίψουμε συνολικά κάποιο έχει συμβεί.

Με την κυκλοφορία τού "Αυλόγυρου" πιστεύουμε ότι ανοίξαμε ένα δίαυλο μόνιμης επικοινωνίας με τούς Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς όπου κι αν βρίσκονταν. Τούς θυμίσαμε την ύπαρξη τών χωριών μας, τούς γνωρίσαμε τα προβλήματά τους, προτείναμε λύσεις, προβάλαμε τις προτάσεις άλλων φορέων. Διατηρήσαμε στην ψυχή τους άσβεστη τη φλόγα τής νοσταλγίας. Μερικές φορές τούς κάναμε να κλάψουν, άλλες να γελάσουν με εύθυμες παλιές κι αγαπημένες ιστορίες. Τούς κάναμε να θυμώσουν με τα κακώς κείμενα στον τόπο μας.

Δεν ισχυριζόμαστε πως είμαστε τέλειοι -χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσπαθούμε για το τέλειο- πως το έντυπό μας είναι αψεγάδιαστο. Δεν μάς ενδιαφέρει εξ άλλου. Επιθυμία μας είναι, όπως το 'χουμε γράψει πολλές φορές, να καταθέσουμε στις σελίδες τού "Αυλόγυρου" το περίσσευμα τής αγάπης μας γι' αυτόν τον τόπο και τούς ανθρώπους του. Να καταθέσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για την τύχη του στο άμεσο και το απώτερο μέλλον. Αν αυτό το 'χουμε κατορθώσει τότε θεωρούμε πως κάτι έχουμε πετύχει.

Κάθε τέτοια προσπάθεια θεωρείται πετυχημένη αν αγκαλιάζει τη νέα γενιά. Αν γίνει η μαγιά για τον νέο ζυμάρι.  Αν  κατορθώσει  να

μεταγγίσει την αγάπη και το πάθος τών μεγαλυτέρων για τον "τόπο" αλλά κυρίως για τον "τρόπο" που εμπεριέχει η έννοια τού γενέθλιου τόπου στα νέα παιδιά. Αν μπορέσεις να τα κάνεις κοινωνούς τών ίδιων οραμάτων που οδήγησαν και τη δική μας γενιά. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να θεωρήσουμε την προσπάθειά μας πετυχημένη.

Τα καταφέραμε στον τομέα αυτό; Σίγουρα δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε. Σίγουρα η συμμετοχή τών νέων στην έκδοση και την κυκλοφορία τού "Αυλόγυρου" δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε. Μπορούμε, όμως να υπερηφανευόμαστε ότι με την κυκλοφορία τής εφημερίδας μας πολλά νέα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρακινημένοι από τα κείμενα τού "Αυλόγυρου", έδειξαν ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τών προγόνων τους, να μάθουν τη μικρή ιστορία τών χωριών μας. Κι αυτό νομίζουμε είναι επιτυχία.

Μπορούμε να ελπίζουμε πως αυτά τα παιδιά θα γίνουν αύριο οι συντάκτες τών κειμένων τού "Αυλόγυρου". Τα μέλη τής Συντακτικής Επιτροπής περιμένουν τις νέες και τούς νέους μας να τούς μυήσουν στα μυστικά τής πιο αγνής και όμορφης περιπέτειας τού γραπτού λόγου.

Ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, φίλες και φίλοι αναγνώστες, στηρίχθηκε στην δική σας ανυπόκριτη αγάπη και στη δική σας ανταπόκριση. Μια αγάπη που συχνά ήταν συγκινητική και εκδηλωνόταν με κάθε τρόπο σε όλους εμάς που συμβάλλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην έκδοση αυτού τού εντύπου. Από τα βάθη τής καρδιάς μας σας ευχαριστούμε θερμά.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios