Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 43, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2005 - Ιανουάριος 2006)

 Επιλογή κατα συνείδηση

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Στο λυκαυγές τού νέου έτους πλήθος ευχών ανταλλάσσονται για ευτυχία, πρόοδο, ευημερία ατομική και οικογενειακή. Τα μέλη τής συντακτικής επιτροπής ενώνουν τις ευχές τους με τις ευχές τών φίλων και τών συγγενών και σάς εύχονται από καρδιάς ο, τι καλύτερο για το 2006 ατομικά, οικογενειακά, και κοινωνικά.

Η πρώτη Ιανουαρίου, φίλοι αναγνώστες, είναι η απαρχή ενός έτους, στο τέλος τού οποίου προβλέπεται η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων αιρετών δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων. Κατά τούτο, λοιπόν, είναι σημαντικό έτος για τις τοπικές κοινωνίες.

Ως είθισται, παραδοσιακά, η περίοδος από την αρχή τού έτους μέχρι και τις αρχές τού θέρους, είναι περίοδος έντονων διαβουλεύσεων, ζυμώσεων, πολλάκις συναλλαγών και ανταλλαγών για την συγκρότηση τών ψηφοδελτίων με υποψηφίους, που θα εκτεθούν στην κρίση και την επιλογή τών δημοτών.

Αυτούς τούς δημότες επαινούν και εξυμνούν κατά κόρον οι υποψήφιοι, επιδιδόμενοι στην προσφορά απίστευτου λιβανωτού - που φτάνει πολλάκις τα όρια τού γελοίου - με σκοπό να αποσπάσουν την εύνοιά τους και να γίνουν οι εκλεκτοί τής προτίμησής τους. Για να επιτύχουν, μάλιστα, το σκοπό τους, υπόσχονται να κάνουν, μετά την εκλογή τους, έργα, που είτε δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν, είτε, το χειρότερο, εξυπηρετούν μεμονωμένα άτομα και συχνά όχι μόνο δεν ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, αλλά το βλάπτουν.

Ελπίζαμε πως ο νεοσύστατος Δήμος μας θα ξεπεράσει αυτό το σύνδρομο τής "κομματικής" πελατείας. Οι επιλεγμένοι εκπρόσωποί μας, πιστεύαμε, πως θα επικεντρώνονταν στα μύρια όσα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο -και ιδιαίτερα στο δημογραφικό που είναι το μείζον πρόβλημα τής Αμανής- και θα απέφευγαν  να  κάνουν  έργα για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά

την εκλογική τους "πελατεία". Έργα που δεν ήταν πάντοτε εκείνα που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για να αναστηθεί ο Δήμος μας.

Πιστεύαμε, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως ο τόπος μας δεν έχει την πολυτέλεια οι εκπρόσωποί του να αναλίσκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, σε φραστικές κορώνες και αντιπαλότητες μόνο προς εντυπωσιασμό και προσωπική προβολή. Πεποίθησή μας ήταν και εξακολουθεί να είναι, πως ο τόπος χρειάζεται ένα κοινά αποδεκτό ηγέτη. Έναν ηγέτη ηθικό, φωτισμένο, με γνώση, όνειρο και όραμα για τον τόπο. Έναν ηγέτη που θα τον πλαισιώσουν εξ ίσου ηθικά και ικανά στελέχη, που να διαθέτουν αποδεδειγμένα ανιδιοτελή αγάπη - έρωτα θα τολμούσαμε να πούμε - για τον τόπο και όλοι μαζί να χαράξουν ένα στρατηγικό σχέδιο και ένα μακρόπνοο πλάνο εργασίας για να αναστραφεί η αρνητική πορεία που παρουσιάζουν τα τελευταία σαράντα χρόνια τα χωριά μας.

Είναι διατεθειμένοι οι υπάρχοντες συνδυασμοί να κάνουν την υπέρβαση; Είναι διατεθειμένοι να υποτάξουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα κομματικά τους πιστεύω για το καλό και την ευημερία τού τόπου;

Αν ναι, τότε ιδού πεδίον λαμπρόν! Ας συναντηθούν οι επιτελείς τών δύο υφιστάμενων συνδυασμών, ας προτείνουν δύο-τρία άφθαρτα πρόσωπα κοινής αποδοχής, ας εκλέξουν, με το χέρι στην καρδιά, τον καλύτερο κι ας ενταχθούν κάτω από τη σημαία του όλοι όσοι αγαπούν τα χωριά μας. Κι ας μην έχει η σημαία αυτή κανένα κομματικό χρωματισμό. Να 'ναι σημαία με μόνο της έμβλημα την Αμανή.

Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα των δημοτών. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι συντοπίτες μας δεν είναι πρόβατα, που τα οδηγεί ο τσοπάνης - πολιτικάντης όπου εκείνος επιθυμεί.

Πιστεύουμε  πως  είναι  οι  υπερήφανοι,  ελεύθεροι άνθρωποι, με


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios