Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 43, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2005 - Ιανουάριος 2006)

 Επιλογή κατα συνείδηση

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

αυτόνομη βούληση και κρίση και μπορούν υπεύθυνα να κρίνουν ποιοι πονούν πράγματι τον τόπο και ποιοι ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή και το όφελος.

Πιστεύουμε πως κατά βάθος κατανοούν ποια από τα φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα έχουν την ικανότητα να αναλάβουν επιτελικές θέσεις και μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο του Δημοτικού Συμβούλου.

Πιστεύουμε πως η φιλία και η συγγένεια δεν είναι από μόνα τους ικανά κριτήρια για να επιλέξουμε εκπροσώπους μας. Θα διαλέγατε, φίλοι συντοπίτες, έναν θαυμάσιο άνθρωπο αλλά κακό χειρουργό να σάς χειρουργήσει μόνο και μόνο επειδή είναι φίλος σας ή συγγενής σας; Φυσικά όχι! Με ποια λογική, λοιπόν, επιλέγουμε έναν τέτοιο άνθρωπο να μάς διοικήσει;

Φίλες και φίλοι Αμανίτες, στο τέλος αυτού τού χρόνου, που θα κληθούμε να επιλέξουμε τούς νέους Δημοτικούς μας άρχοντες, θα 'χουμε εμπειρία δύο περιόδων από τη διοίκηση τού Δήμου. Ας σκεφτούμε όλοι αν είμαστε ικανοποιημένοι απ' αυτή τη διοίκηση. Αν το μεγαλύτερο μέρος τών προσδοκιών μας για το μέλλον τής περιοχής εκπληρώθηκε. Αν ο τόπος έκανε βήματα προόδου ή έμεινε εκεί απ' όπου ξεκίνησε προ τής δημιουργίας τού Δήμου. Και δεν αναφερόμαστε στα πρόσωπα μόνο, αλλά στην πολιτική που ασκήθηκε κατά την περίοδο αυτή. Γιατί μερικά από τα πρόσωπα που σήμερα διοικούν το Δήμο κάλλιστα θα μπορούσαν να απογειωθούν, με την εφαρμογή άλλης πολιτικής. Αν είστε ικανοποιημένοι από την πολιτική αυτή μπορείτε με την ψήφο σας να την επιβραβεύσετε.

Αν όμως δεν είστε, τότε πρέπει ειλικρινά να προβληματιστείτε και να αναζητήσετε τρόπους για να αλλάξετε αυτή την πολιτική. Για να αλλάξουν οι δομές στη ζωή τής μικρής μας κοινωνίας και να φυσήξει ανανεωτικός άνεμος θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πρόσωπο  που θα τολμήσει  να χαράξει  νέα πολιτική πορεία.  Ένα

πρόσωπο που θα ανοίξει νέες προοπτικές, που θα πιστέψει ο ίδιος στις δυνατότητες τού τόπου και τών ανθρώπων του, που το όραμα του για την Αμανή θα το κάνει αγωνιστικό φλάμπουρο για να εμπνεύσει τούς συμπατριώτες μας και να τούς συνεγείρει σε μια ανοδική πορεία, σε μια πορεία προόδου.

Ένα τέτοιο πρόσωπο ονειρευόμαστε για Δήμαρχο της Αμανής, φίλοι συντοπίτες. Ένα πρόσωπο, που σε πείσμα τών προβλέψεων και τών προγνωστικών να πιστέψει πως ο τόπος μας μπορεί να ζήσει. Και θα ζήσει μόνον αν αυτή η πίστη γίνει βίωμα και συνείδηση και στους άλλους Αμανίτες.

Γνωρίζουμε πως ένα τέτοιο πρόσωπο οι πολλοί θα το αποκαλέσουν "τρελό". Γιατί μόνο ένας τρελός θα καταθέσει τη ψυχή του για να αναστήσει ένα τόπο που όλοι τον θεωρούν τελειωμένο. Τα μεγάλα γεγονότα στην ιστορία, όμως, στηρίχθηκαν στην αποκοτιά και στο όνειρο μερικών τέτοιων "τρελών". Πού ξέρετε, μπορεί να 'ρθε η σειρά τού δικού μας … "τρελού"

Πολλοί, ενδεχομένως, θα σπεύσουν να μάς κατηγορήσουν ότι προωθούμε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για τη δημαρχία. Δηλώνουμε δημόσια ότι δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κάποιον υποψήφιο, ούτε έχουμε κατά νου κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Απλά καταθέτουμε το όνειρό μας για τον ιδανικό Δήμαρχο. Και είμαστε βέβαιοι πως στη μεγάλη οικογένεια τών Αμανιτών υπάρχουν πολλοί ικανοί και άξιοι συμπατριώτες μας που μπορούν επάξια να αναλάβουν το υψηλό αξίωμα τού Δημάρχου και να το τιμήσουν στο έπακρον. Αρκεί να τούς προβάλλουμε και να τούς αναδείξουμε.

Το τέλος τού χρόνου σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο για την Αμανή. Η ετυμηγορία τών δημοτών της μπορεί να σημάνει το τέλος της ή το λυκαυγές μιας νέας ανοδικής περιόδου. Η επιλογή είναι αποκλειστικό δικαίωμα και προνόμιο τών Δημοτών της. Με το χέρι στην καρδιά και με γνώμονα την αγάπη και το συμφέρον τής Αμανής ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios