Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 44, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2006)

 Έκαστος εφ' ω ετάχθη.

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αγαπητοί αναγνώστες, λαμβάνουμε μηνύματα, από πολλές κατευθύνσεις -και μάλιστα διαφορετικές- που επικροτούν την πρωτοβουλία που αναπτύσσει στα τελευταία φύλλα του ο "Αυλόγυρος". Πρωτοβουλία που αφορά στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στο Δήμο μας στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Είχαμε την ευκαιρία, σε δύο τουλάχιστον άρθρα, να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στα οφέλη που θα αποκομίσει ο τόπος αν συνενωθούν κάτω από την ίδια σημαία ικανά και έντιμα πρόσωπα έστω κι αν προέρχονται από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις. Ως συνέ-χεια εκείνων των άρθρων καταθέτουμε και τις παρακάτω σκέψεις.

Στις τοπικές κοινωνίες, φίλες και φίλοι αναγνώστες, δεν χαράσσουμε Εθνική πολιτική, δε διαμορφώνουμε κοινωνικές συντεταγμένες για να έχουν νόημα οι διαφορετικές πολιτικές θέσεις (φιλελεύθερες - σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές). Οι τοπικοί άρχοντες καλούνται, κατ' αρχήν, να διαχειριστούν τρέχοντα προβλήματα του Δήμου και κατά δεύτερο λόγο να χαράξουν προοπτική και όραμα για το μέλλον του τόπου τους. Αυτή η δεύτερη παράμετρος, στο Δήμο μας, παραμένει σε βαθύ ύπνο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η συμμετοχή στον ίδιο συνδυασμό φωτισμένων προσώπων που ιδεολογικά ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς, του Κέντρου ή της Δεξιάς, δεν αλλάζει στο ελάχιστο την κοινωνική διαστρωμάτωση, ούτε πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική που θα ασκηθεί από την κεντρική διοίκηση.

Η ύπαρξη δύο συνδυασμών κατακερματίζει το ελάχιστο έμψυχο δυναμικό της Αμανής, πολώνει τα πράγματα και εκ των πραγμάτων αποκλείει ικανούς ανθρώπους από νευραλγικές θέσεις του Δήμου μόνο και μόνο γιατί εξελέγησαν (αν εκλεγούν) με τον αντίπαλο συνδυασμό. Έτσι είδαμε άτομα με  πραγματική  αξία  να

δρουν στο περιθώριο του Δήμου ή να αποτραβιούνται από τα Δημοτικά πράγματα αποκαρδιωμένοι.

Η αξία των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, όμως, φίλοι Αμανίτες δεν φαίνεται από τον αριθμό των ψήφων που θα πάρουν, ούτε από τις προεκλογικές υποσχέσεις που δίνουν στους ψηφοφόρους τους. Φαίνεται από τη δυναμική που θα αναπτύξουν μετά τις εκλογές. Από τα έργα και τις ημέρες τους στη Δημοτική αρχή.

Και το λέμε αυτό γιατί στο Δήμο μας -και δυστυχώς όχι μόνο σ' αυτόν- παρατηρείται το φαινόμενο τα τρία πρώτα χρόνια τής θητείας ενός Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει μια απραξία, μια νωχελικότητα, να γίνονται ελάχιστα έργα, τα απολύτως απαραίτητα ή αυτά που κληρονομήθηκαν από το προηγούμενο συμβούλιο και τον τελευταίο χρόνο τής θητείας του, δηλαδή το χρόνο πριν από τις εκλογές, να συμβαίνει μια κοσμογονία από έργα. Ανάγκες επιτακτικές, που χρονίζουν και δεν βρίσκουν λύση με το πρόσχημα (ή την πραγματικότητα) τής έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων, ξαφνικά, ως δια μαγείας, την προεκλογική περίοδο και χρήματα βρίσκονται και χρόνος υπάρχει και οι εργολάβοι είναι διαθέσιμοι για να γίνουν άρον-άρον τα έργα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά τους.

Αυτά τα έργα είναι, κατά την άποψή μας, η προεκλογική "μόστρα" στα μάτια των ψηφοφόρων! Μήπως με τις πράξεις τους αυτές οι υποψήφιοι άρχοντές μας υποτιμούν τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων τους; Λέμε, μήπως;

Συμβαίνουν, όμως, και άλλα γεγονότα στον τόπο μας, που αναδεικνύουν την αξία τών υποψηφίων μετά τις εκλογές, τότε που δίνουν τις εξετάσεις τους. Στελέχη, και μάλιστα, πρωτοκλασάτα, της αντιπολίτευσης, μετά από την εκλογική τους αποτυχία εξαφανίζονται από το πολιτικό προσκήνιο του Δήμου. Γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους εκείνους  τους


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios