Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 10ος, ΤΕΥΧΟΣ 44, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2006)

 Έκαστος εφ' ω ετάχθη.

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους και που περιμένουν να τούς εκπροσωπήσουν επάξια. Σαν να είναι μόνο η θέση του δημάρχου η του αντιδημάρχου από την οποία μπορείς να προσφέρεις στον τόπο. Αραγε κάθε άλλη θέση είναι όνειδος; Δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένη; Δεν έχει το βάρος και την αξία της στη δημοκρατική τάξη; Αυτού του είδους τη Δημοκρατία αλήθεια πρεσβεύουν, όσοι πράττουν ανάλογα;

Συμπεριφορές αυτής της μορφής, ενισχύουν την περιρρέουσα άποψη ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν την Αμανή -και όχι μόνο- ως σκαλοπάτι για ν' ανέβουν σε άλλες κομματικές βαθμίδες, αδιαφορώντας γι' αυτόν καθ' αυτόν το Δήμο. Υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα γι' αυτό.

Προβάλλεται ως αντίλογος, στη θέση να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο στις προσεχείς εκλογές, ότι αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος στη δημοτική αρχή. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνει τη θέση που είχαμε υποστηρίξει στο παρελθόν από τις στήλες του "Αυλόγυρου" περί άβουλων συμβούλων.

Η Δημοκρατία, απαιτεί την πολυφωνία των προσώπων και όχι τη μονοφωνία τών αρχηγών τών συνδυασμών, που κατά κανόνα αναλίσκονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ήσσονος σημασίας για τον τόπο. Σήμερα οι σύμβουλοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συμφωνούν, κατά κανόνα, στα κελεύσματα των αρχηγών τους. Αν μιλάμε για τέτοιους συμβούλους, τότε ναι, δε θα υπάρχει έλεγχος. Ούτε λόγος, ούτε αντίλογος.

Στις ευνομούμενες δημοκρατίες, όμως, οι σύμβουλοι έχουν και λόγο και άποψη. Η συνισταμένη πολλών απόψεων, άλλωστε, είναι η πεμπτουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Υπάρχουν προσωπικότητες μ' αυτά τα χαρακτηριστικά στο Δήμο μας; Προσωπικότητες που θα τιμήσουν την ψήφο των συμπατριωτών μας και μετά τις εκλογές; Κατά την άποψή μας υπάρχουν και είμαστε βέβαιοι ότι  μπορούν  να  βοηθήσουν,  αλλά

αρνούνται να το πράξουν γιατί δεν επιθυμούν να εμπλακούν στην ψυχοφθόρα διαδικασία της κομματικής (και όχι ιδεολογικής) αντιπαράθεσης. Ούτε φυσικά επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αναξιοπρεπή μέσα για να αυξήσουν την εκλογική πελατεία τους, όπως δυστυχώς, συχνά συμβαίνει από αρκετούς υποψηφίους στα μέρη μας. Αρνούνται να μπουν στη λογική των αποκλεισμών ικανών ατόμων από επιτελικές θέσεις του Δήμου επειδή ανήκουν σε αντίπαλο στρατόπεδο. Γνωρίζουν πολύ καλά, πως κανένας ικανός δεν περισσεύει στο Δήμο μας. Όσο είναι καιρός, λοιπόν, ας τους ψάξουμε και ας τους πείσουμε να αναμιχθούν με τα κοινά.

Πολλοί, ενδεχομένως, θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν πως με τις θέσεις μας αυτές απαξιώνουμε κάποιους συντοπίτες μας. Για να μην δημιουργηθούν, λοιπόν, τέτοιες παρανοήσεις δηλώνουμε πως ο "Αυλόγυρος" τιμά κάθε Αμανίτη. Από τον τίμιο δουλευτή της γης μέχρι τον καθηγητή Πανεπιστημίου που έχει καταγωγή από τα χωριά μας. Ο καθένας έχει την αξία του και την προσωπικότητά του στη μικρή κοινωνία του τόπου μας. Αυτό, όμως, πολύ απέχει από το να είναι όλοι ικανοί να υποστηρίξουν υπεύθυνες επιτελικές θέσεις. Να γίνουν καπετάνιοι στο πλοίο της Αμανής. Όλοι, όμως, έχουμε τη θέση μας σ' αυτό το πλοίο. Έκαστος εφ' ω ετάχθη!

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios