Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 11ος, ΤΕΥΧΟΣ 46, Αύγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006)

 Προεκλογική απογοήτευση

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Κάθε νέα εκλογική διαδικασία, φίλες και φίλοι αναγνώστες, προκαλεί μια προσδοκία στο εκλογικό σώμα. Μια προσδοκία που συνίσταται στην ελπίδα για την δημιουργία ενός νέου ελπιδοφόρου κλίματος για τον τόπο. Οι νέες ιδέες που κομίζουν τα ανανεωμένα πρόσωπα, το νέο πνεύμα, από το οποίο υποτίθεται ότι διακατέχονται, συνοδεύεται από μια αύρα αισιοδοξίας για το μέλλον τού τόπου.

Πολλές φορές οι υποψήφιοι που εκλέγονται δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. Οι ελπίδες και τα οράματα, που πάνω τους στήριξαν οι ψηφοφόροι, στην πράξη συχνά δεν επαληθεύονται. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση το αίσθημα αισιοδοξίας που διακατέχει τον πολίτη λίγο πριν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Όλοι, λίγο πολύ, ελπίζουμε πως τα νέα πρόσωπα που θα προκύψουν από τις εκλογές θα 'ναι καλύτερα από τα προηγούμενα. Πως ο τόπος θα έχει καλύτερη μοίρα με τη νέα διοίκηση, θα πάει μπροστά, θα απογειωθεί.

Αυτό το αίσθημα αισιοδοξίας είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού από κάθε εκλογική διαδικασία προσδοκούμε κάτι καινούργιο. Και πάνω σ' αυτό το νέο στηρίζουμε τις ελπίδες μας για την ευημερία και την προκοπή του τόπου μας.

Είχαμε την ευκαιρία, την περίοδο του καλοκαιριού, να παραστούμε σε πολλές συζητήσεις που αφορούσαν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αμανής. Ειλικρινά σε καμιά απ αυτές δεν διακρίναμε το αίσθημα αισιοδοξίας που προσμένει ο πολίτης από την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχόντων. Διάχυτη απογοήτευση εισπράξαμε από αυτές τις συζητήσεις. Η φράση πως "τίποτα δεν πρόκειται να γίνει όποιος και να βγει", ήταν το επιμύθιο όλων αυτών των συζητήσεων.

Η απαξίωση της πολιτικής ζωής στα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Πολύ δε περισσότερο σε μέρη, όπως τα δικά μας, όπου το ανθρώπινο δυναμικό είναι τραγικά λίγο και οι επιλογές ακόμα λιγότερες.

Αναζητήσαμε τα αίτια που προκαλούν αυτή την απογοήτευση στους Αμανίτες, κάνοντας μια αναδρομή στην πολιτεία τόσο τής πλειοψηφίας, όσο και τής μειοψηφίας. Αναζητήσαμε τις ευθύνες τών μεν και τών δε γι αυτή την απογοήτευση που διακατέχει τους συντοπίτες μας;

Ο Δήμος μας είναι ένας νεοσύστατος Δήμος, που έγινε με τον νόμο "Καποδίστρια" από τη συνένωση δεκαπέντε κοινοτήτων της Αμανής και του δυτικού Πεληναίου.

Ως νεοσύστατος Δήμος δεν είχε τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις των προϋπαρχόντων Δήμων. Για παράδειγμα, ήταν -και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι- σύνηθες στους παλαιούς Δήμους να μην αξιοποιούνται τα ικανά και δυναμικά στελέχη της αντίπαλης παράταξης, ακόμη και αν στην παράταξη της πλειοψηφίας δεν υπάρχουν αντίστοιχα στελέχη.

Θα μπορούσε, λοιπόν, η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου μας να αρθεί πάνω από αυτό το στρεβλό πρότυπο και να αξιοποιήσει τους συμβούλους εκείνους της μειοψηφίας που οι ικανότητες και η δυναμική τους ήταν πρόδηλη και η αξιοσύνη τους αναγνωρισμένη απ όλους. Και είχε έναν επιπλέον λόγο να το πράξει γιατί στην Αμανή είμαστε πολύ λίγοι και οι αποκλεισμοί του τύπου "δικός μας, δικός τους" είναι απαγορευμένη "πολυτέλεια".

Ποιο δρόμο ακολούθησε η ηγεσία της πλειοψηφίας; Το δρόμο της συναίνεσης και της συνεργασίας; Το δρόμο της αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού, ανεξάρτητα από την προέλευσή του; Δυστυχώς όχι! Ακολούθησε το δρόμο του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης ικανών ατόμων επειδή είχαν διαφορετική άποψη για την προοπτική ανάπτυξης του Δήμου. Είδαμε μορφωμένους ικανούς και δυναμικούς ανθρώπους να αποσύρονται από τον δημόσιο βίο του τόπου μας γιατί η παρουσία τους και η διαφορετική φωνή τους ενοχλούσε τα… ώτα των ηγετών της πλειοψηφίας.

Ένα άλλο παράδειγμα της πολιτικής της πλειοψηφούσας παράταξης, που οδήγησε το εκλογικό σώμα σε απογοήτευση, είναι και ο τρόπος επιλογής των προσώπων για το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια.

Το κύριο μέλημα της ηγεσίας της δημοτικής αρχής στην επιλογή τών υποψηφίων δεν ήταν η ικανότητά τους, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και ικανά πρόσωπα στην ομάδα της πλειοψηφίας), η ευθυκρισία τους, η εντιμότητά τους, η δυναμική τους, το προοδευτικό τους πνεύμα. Ικανό κριτήριο-και μερικές φορές το μοναδικό κριτήριο-, για την επιλογή ενός προσώπου στη λίστα των υποψηφίων της πλειοψηφούσας παράταξης, ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο αριθμός των ψήφων που κομίζουν στο συνδυασμό.

Αυτά ως προς τα πρόσωπα. Ως προς την πολιτική, τώρα, που άσκησε η ηγεσία του Δήμου μας τα οχτώ τελευταία χρόνια, αυτή δεν είχε ίχνος επιτελικού σχεδιασμού. Δεν οραματίστηκε το Δήμο είκοσι χρόνια μετά και φυσικά δεν χάραξε προγράμματα που να υπηρετούν το όραμα αυτό, έτσι ώστε στο  τέλος της  εικοσαετίας


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios