Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 11ος, ΤΕΥΧΟΣ 46, Αύγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006)

 Προεκλογική απογοήτευση

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

να πραγματοποιηθεί ο οραματισμός τους. Απλά διαχειρίστηκε τις τρέχουσες καταστάσεις και κινήθηκε με παρόμοιο τρόπο όπως κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι πρόεδροι και τα κοινοτικά συμβούλια των χωριών μας, που δεν είχαν ούτε τα μέσα ούτε τους τρόπους που διαθέτει σήμερα ο Δήμος.

Και αυτό συνέβη γιατί ο Δήμαρχός μας, εξ αρχής, είδε το Δήμο Αμανής ως "σκαλοπάτι" για την ανέλιξή του σε ανώτερα πολιτικά και κομματικά αξιώματα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την τύχη της Αμανής. Η μετέπειτα στάση του το αποδεικνύει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ουσιαστικά Δήμαρχος μας, αυτά τα τελευταία οχτώ χρόνια, ήταν ο νυν αντιδήμαρχος και σημερινός υποψήφιος δήμαρχος κ. Γεώργιος Χρίτης. Συνεπώς, απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής του αντιδημάρχου σήμερα, όσο κι αν ο ίδιος σήμερα, προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική των προηγούμενων χρόνων. Είναι στο χέρι σας κύριε αντιδήμαρχε, αν εκλεγείτε, να αποδείξετε στο εκλογικό σώμα ότι η πολιτική που ασκήθηκε μέχρι σήμερα δεν ήταν δική σας, αλλά ότι ακολουθήσατε πιστά την πολιτική που χάραξε ο Δήμαρχος.

Θα αναρωτηθείτε, αφού η πολιτική της ηγεσίας του Δήμου μας αυτά τα χρόνια δεν παρήγαγε ουσιαστικό έργο στο Δήμο γιατί τη δυσαρέσκεια από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής δεν την εισέπραξε η αντιπολίτευση; Γιατί την περιρρέουσα απαρέσκεια τών ψηφοφόρων προς την ομάδα της πλειοψηφίας δεν την εισέπραξαν ως πολιτικό όφελος;

Γιατί, απλά, αυτοί που είχαν χρέος να ελέγχουν τη δημοτική αρχή για τις πράξεις και τις παραλήψεις της δε φρόντισαν να κάνουν, όσο έπρεπε, γνωστή στο εκλογικό σώμα την ανεπάρκεια τών δημοτικών μας αρχόντων. Οι μεμονωμένες φωνές, που περιστασιακά ακούστηκαν, δεν αναιρούν το γενικό κανόνα.

Η ομάδα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά, ποτέ δεν αποδέχθηκε τον εξαιρετικά σημαντικό θεσμικό ρόλο που της αναλογούσε. Απογοητευμένη από την εκλογική της αποτυχία είδε τον ελεγκτικό της ρόλο ως δευτέρας κατηγορίας αρμοδιότητα. Παρά ταύτα, τα δύο τελευταία χρόνια τής θητείας της, στην πρώτη περίοδο, μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια εκδηλώθηκε, τόσο από πρόσωπα που μετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από άλλους Αμανίτες που ενστερνίστηκαν, τις ιδέες, τα οράματα και τις ανησυχίες αυτών τών συμβούλων. Και ενώ η κίνηση αυτή φαινόταν να έχει απήχηση στους κατοίκους τής Αμανής και να προβάλει ως η αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την ηγεσία τού Δήμου μας, εξωγενείς, κατά την άποψή μας, παράγοντες

ενέσπειραν διχόνοια στην ομάδα και ουσιαστικά τής αφήρεσαν το συγκριτικό πλεονέκτημα τής ομοιογένειας και του δυναμισμού που είχε. Αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις εκλογές τον Οκτώβριο τού 2002 διασπασμένη και με τη βάση που την υποστήριζε ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο.

Τα οδυνηρά αποτελέσματα τών εκλογών ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τούς επικεφαλείς τής μειοψηφίας. Ο υποψήφιος Δήμαρχος τού συνδυασμού μετά την αποτυχία, αντί να μείνει και να παλέψει για τις ιδέες και τα πιστεύω του στο Δ.Σ, παραιτήθηκε, απογοητεύοντας τους ήδη απογοητευμένους από την εκλογική αποτυχία ψηφοφόρους του.

Και ενώ θα περίμενε κανείς τα παθήματα να γίνουν μαθήματα για τις επόμενες εκλογές, η ομάδα της μειοψηφίας, που αποφάσισε να αντιπαραταχθεί στην αντίστοιχη της πλειοψηφίας, έκανε τα ίδια -ίσως και περισσότερα- λάθη απ' όσα έγιναν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δέκα μήνες πριν τις εκλογές δεν είχε καταλήξει αμετάκλητα στο πρόσωπο που θα ηγείτο του συνδυασμού. Πρόσωπα, προβεβλημένα και μη, εναλλάσσονταν στην ηγεσία του. Έτσι φτάσαμε λίγους μήνες προ τών εκλογών και ο συνδυασμός να βρίσκεται ακέφαλος, με ότι σημαίνει αυτό για την πιθανότητα εκλογής του.

Η ανάληψη τής ευθύνης να ηγηθεί τού συνδυασμού, την ύστατη στιγμή, ο Σ. Γεντής, όσο ηρωική κι αν είναι, δεν αναιρεί τις αλγεινές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τον κακό σχεδιασμό, τις παλινωδίες τών προσώπων και τη απώλεια υποψηφίων για τη συγκρότηση τού ψηφοδελτίου -οι οποίοι, μάλιστα, συνέπραξαν με το συνδυασμό τής σημερινής πλειοψηφίας. Η μειοψηφία, που θα μπορούσε να αποτελέσει άγκυρα ελπίδας για τους απογοητευμένους από την πολιτική τής σημερινής ηγεσίας τού Δήμου μας Αμανίτες, με την τακτική και τις πράξεις της τους απογοήτευσε ακόμη περισσότερο.

Το αίσθημα τής απογοήτευσης προ τών εκλογών, φίλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, είναι ένα συναίσθημα που δεν συνάδει σε πολίτες ευνομούμενης πολιτείας. Δεν συντελεί στην πρόοδο και την ευημερία τού τόπου. Δεν συμβάλει στο να γίνουν οι κάτοικοι ενεργοί πολίτες.

Μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όπου κι αν σας τάξει η ψήφος τών Αμανιτών, αρθείτε πάνω από προσωπικές αντιπάθειες και εγωισμούς και ενώστε τις δυνάμεις σας για να μετατρέψετε το αίσθημα απογοήτευσης τών Αμανιτών σε αίσθημα αισιοδοξίας.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios