Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 11ος, ΤΕΥΧΟΣ 47, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)

 Το δημογραφικό πρόβλημα και η Δημοτική Αρχή

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Στις 27 Δεκεμβρίου 2007, στα ΚΑΠΗ της Βολισσού, έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια η ορκωμοσία τού νέου Δημάρχου Αμανής κ. Γιώργου Χρίτη και των μελών τού νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Νέα και παλαιά πρόσωπα αναλαμβάνουν την διοίκηση τού Δήμου μας. Αναλαμβάνουν, δηλαδή, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τις τύχες τού τόπου μας.

Την ίδια εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι μόνιμοι κάτοικοι που διαβιούν στα χωριά μας είναι τραγικά λίγοι. Αμφιβάλλουμε αν ξεπερνούν τού διακόσιους. Σε ορισμένα, μάλιστα, την περίοδο των εορτών δεν υπήρχε ούτε ψυχή. Κι απ' αυτούς που παρέμειναν, οι περισσότεροι είναι γέροντες, που, παρά τις πιέσεις των παιδιών τους, δεν εγκαταλείπουν τα χώματα της Αμανής. Προεκτάσεις, θαρρείς της γης, αλλόκοτα δέντρα με βαθιές ρίζες στα σπλάχνα της.

Καθένας που αγαπά και νοιάζεται για τον τόπο αυτό, ας γονατίσει νοερά κι ευλαβικά ας φιλήσει το χέρι τού κάθε γέροντα ξωμάχου που χρόνια και χρόνια συντηρεί τη ζωή στα μέρη μας. Ας τιμήσουμε, ακόμη, με κάθε τιμή, τους ελάχιστους νέους που διάλεξαν την απομόνωση και την ερημιά της Αμανής για να στηρίξουν με τον πλέον απτό και έμπρακτο τρόπο τη ζωή στα χωριά μας.

Η ερήμωση που παρατηρείται, ιδιαίτερα την εποχή των Χριστουγέννων, είναι φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τα χωριά τής Αμανής, ως ορεινά χωριά, θα 'πρεπε να συγκεντρώνουν, αυτές ειδικά τις μέρες, όλους τους ανθρώπους που λατρεύουν τη φύση και επιθυμούν να ζήσουν, έστω και λίγο, κοντά της. Να ξεχάσουν το άγχος και τη μιζέρια τής πόλης και να απολαύσουν την ηρεμία που απλόχερα προσφέρει, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, η εξοχή. Κι όμως, αντί τα χωριά μας αυτή την εποχή να σφύζουν από ζωή, ερημώνουν απελπιστικά!

Την  ευφορία,  που  εύλογα προκαλεί κάθε νέα αρχή, όπως αυτή

τής ορκωμοσίας τού νέου Δημοτικού Συμβουλίου, γρήγορα πρέπει να διαδεχθεί προβληματισμός και ανησυχία για το μέλλον τού τόπου. Η τραγική απομείωση τού πληθυσμού τών χωριών μας δεν μάς επιτρέπει να εορτάζουμε επινίκια, ούτε να θριαμβολογούμε για πολιτικές νίκες. Όλοι, νικητές και νικημένοι, είμαστε ουσιαστικά χαμένοι, αν με συναίσθηση αναλογιστούμε τον πραγματικό αριθμό πολιτών που καλείται να υπηρετήσει η νέα Δημοτική Αρχή. Αυτό, το αδιαμφισβήτητο γεγονός, θα 'πρεπε να σκιάζει κάθε χαρά.

Το δημογραφικό, φίλε κύριε Δήμαρχε και κύριοι Σύμβουλοι, είναι, ασφαλώς το μείζον πρόβλημα τής Αμανής. Κι αυτό το πρόβλημα οφείλει να γίνει το κύριο μέλημα τής νέας διοίκησης τού Δήμου μας.

Είναι εύκολη η λύση τού προβλήματος; Ασφαλώς και δεν είναι! Δεν είναι, όμως, ανέ-φιχτη. Υπάρχουν παραδείγματα σε πολλά μέρη τής χώρας μας πολύ πιο ορεινά και πιο απομονωμένα από τα δικά μας, που πέτυχαν να αναστρέψουν το κύμα μετανάστευσης που τα έπληξε τα μεταπολεμικά χρόνια και τώρα ζουν μια περίοδο ακμής και σταθερότητας. Την πορεία αυτών τών περιοχών οφείλουν να μελετήσουν οι νέοι τοπικοί μας άρχοντες και να εφαρμόσουν στον τόπο μας αντίστοιχα μοντέλα ανάπτυξης.

Δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί για να προτείνουμε τρόπους για να αναστραφεί το κλίμα απαισιοδοξίας που περιρρέει την κοινωνία τών χωριών μας. Πιστεύουμε, όμως, πως αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τον τόπο και την ανάπτυξη του θα πρέπει άμεσα να αλλάξει η πολιτική που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν από την Δημοτική αρχή. Η πολιτική, δηλαδή, τής κατασκευής μικρών ή μεγάλων έργων αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική. Έργα που, ενδεχομένως, να εξυπηρετούσαν τις ανάγκες   κάποιων   πολιτών,   αλλά   δεν   εντάσσονταν   σε   ένα


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios