Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 11ος, ΤΕΥΧΟΣ 47, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)

 Το δημογραφικό πρόβλημα και η Δημοτική Αρχή

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

γενικότερο πλάνο ανάπτυξης τής περιοχής που να το υποστηρίζουν.

Κανένα από τα μεγάλα έργα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο δεν ήταν ενταγμένο σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης τής περιοχής. Το μόνο μεγαλόπνοο σχέδιο που είδαμε, ήταν αυτό που εκπόνησε το Ε.Μ.Π. για τα Αγιάσματα. Το κόστος, όμως, για την υλοποίηση του ήταν πάνω από τις δυνατότητες τού Δήμου μας και κανένας επενδυτής δεν είναι, φυσικά, διατεθειμένος να επενδύσει δισεκατομμύρια στην περιοχή χωρίς να προϋπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές και τα ελάχιστα εχέγγυα για να επιτύχει. Και είναι αλήθεια πως κανένα έργο τής προηγούμενης διοίκησης δεν έγινε με τη λογική να δημιουργηθούν αυτές οι υποδομές.

Η δημιουργία επενδύσεων στην περιοχή είναι το ζητούμενο, κατά την άποψη μας. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, με λύπη διαπιστώνουμε, ότι όχι μόνο δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο ο Δήμος μας αλλά και σε υπαρκτές επενδυτικές προσπάθειες και, μάλιστα, από δημότες μας, -όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια αναμπέλωσης της Αμανής και η δημιουργία οινοποιείου-εμφιαλωτηρίου στην περιοχή- ο Δήμος ήταν διακριτικά απών για να μην πούμε αδιάφορος.

Οι παραγωγικές επενδύσεις, εκτός από τα άτομα που θα απασχολήσουν στις μονάδες παραγωγής και καλλιέργειας, θα τονώσουν την οικονομία της περιοχής. Αυτό θα δημιουργήσει ισχυρό και ασφαλές κίνητρο για να εγκατασταθούν και να παραμείνουν στα χωριά μας νέοι κάτοικοι.

Οι επενδύσεις, κύριε Δήμαρχε και κύριοι σύμβουλοι, είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει πραγματικά το μέλλον τού τόπου. Δεν είναι μόνο η οινοποιεία που προσφέρεται για επενδύσεις στην περιοχή. Είναι ο ιαματικός τουρισμός με την αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών τών Αγιασμάτων, ο θεματικός τουρισμός, με

αντίστοιχη αξιοποίηση τού Σπηλαί-ου τού Αγιου Γάλακτος, ο χειμερινός τουρισμός, η καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων, η μανιταροκαλλιέργεια, η βιολογική καλλιέργεια, η ανεκμετάλλευτη αξία τού κάμπου τής Βολισσού και τών παραλίων της και πολλά άλλα που ενδεχομένως πιο ειδικοί από μας μπορούν να εισηγηθούν. Έργο τού Δήμου είναι να προβάλλει αυτές τις δυνατότητες τού τόπου στους επενδυτές και να δημιουργήσει τις υποδομές για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να γίνουν οι αντίστοιχες επενδύσεις.

Εσείς και το επιτελείο σας, ενδεχομένως, να έχετε κατά νου και άλλους τρόπους για να αναστραφεί τον οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Εφαρμόστε τους άμεσα. "Οι καιροί ου μενετοί". Η εφαρμογή προγραμμάτων ανάσχεσης της πληθυσμιακής απομείωσης στα χωριά μας έπρεπε να 'χει αρχίσει από... χτες. Ξεκινήστε τα, έστω, σήμερα. Εκμεταλλευθείτε με τον καλύτερο τρόπο κάθε δυνατότητα που σας παρέχει το αξίωμα σας. Καλέστε κάθε Αμανίτη που αγαπά τον τόπο, όπου κι αν βρίσκεται, να συ-στρατευθεί σ' αυτή την προσπάθεια. Αξιοποιείστε το ελάχιστο έμψυχο δυναμικό που διαθέτουμε ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Δείξτε τη μεγαλοψυχία τού νικητή όχι μόνο για το καλό τού τόπου αλλά και για το δικό σας καλό, αφού κάθε πρόοδος τής περιοχής κατά τη διάρκεια τής θητείας σας θα την εισπράξετε ως πολιτικό όφελος.

0 "Αυλόγυρος", κύριε Δήμαρχε, με την πολιτεία του και την τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει πραγματικά είναι η πρόοδος και η ευημερία τού τόπου, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που τον διοικούν. Τα μέλη τής Συντακτικής Επιτροπής, αταλάντευτα πιστά σ' αυτή την αρχή, μαζί με τα συγχαρητήρια μας για την ανάληψη τών καθηκόντων σας, καταθέσαμε, τις σκέψεις αυτές. Ευχή και ελπίδα μας η θητεία σας στο Δημαρχιακό θώκο να στεφθεί από επιτυχία. Γιατί επιτυχία τής Δημοτικής αρχής σημαίνει επιτυχία για τον τόπο.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios