Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 1ος, ΤΕΥΧΟΣ 2, ’υγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1995)

ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΑρχή σοφίας...

του Γιάννη Ν. Ζαννή

τον κατηχητικό λόγο του ιερού Χρυσοστόμοu. Εκείνα τα χρόνια οι χωριανοί φέρναν απ' τα πασχαλινά αυγά τους στην εκκλησία για την ανάγνωση της ευxής κατά την κλητή και Αγία ημέρα, την εορτή των εορτών.

Πραγματικά "εδώ μιλάς με το Θεό". Και το πιο ταπεινό χορταράκι αγιάζεται. Και γίνεται όλη η ζωή θεία Eυxαριστία. Και η Κτίσις καινουργείται και ο άνθρωπος θεώνεται και το άχρονο φώς της χάριτος ευλογεί και φωτίζει τη Δημιουργία και αποκαλύπτει το λόγο της ύπαρξής της. Και κείνες οι υπέροχες ψυxές, εκείνες οι ευλογημένες υπάρξεις, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, το γνώριζαν καλά, το βίωναν μεσ' την απλότητά τους και το παρέδοσαν ακέραιο στους επερχόμενους.

Δεν τους το είχε διδάξει εξ' άλλου ο ’γιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: " Και σέβωv ου παύσομαι τηv ύλην, δι ής η σωτηρία μου είργασται... Μη κάκιζε την ύλην. Oυ γαρ άτιμος. Ουδέν γαρ άτιμον ό παρά θεού γεγένηται". (Και δεν θα πάψω να σέβομαι την ύλη, που με αυτήv συντελέστηκε η σωτηρία μου.... Μη κακίζεις την ύλη δεν είναι περιφρονητέα. Κανένα δημιούργημα του θεού δεν είναι περιφρονητέο.)

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios