Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 1ος, ΤΕΥΧΟΣ 3, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1995 - Ιανουάριος 1996)

ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΈθιμα και Γιορτές του Σαραντάμερου

του Γιάννη Ν. Ζαννή

ιστορίες θυμούμαι, που θα xρειαζόταν μέρες για να τις διηγηθώ και βιβλίο για να τις γράψω...

Δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος για να σuνεxίσω τη σταχυολόγηση. Πιστέυω κάποια άλλη φορά - συν Θεώ - ότι θα επανέλθουμε για να δούμε και τα έθιμα τού δωδεκαημέρου. Ας κλείσουμε γι' αυτό το φύλλο με μιά μικρή αναφορά στην παραμονή και την ημέρα τών Χριστουγέννων.

Την παραμονή τών Χριστουγέννων, γιορτή τής Αγίας Ευγενίας, στην εκκλησία γίνεται η ακολουθία τών Ωρών. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι προέβλεπε χοιρινό και τα γουρούνια σφάζονταν την παραμονή. Υπήρχε η συνήθεια να γίνεται δανεική η διανομΉ του κρέατος. Δηλαδή: Έσφαζα πχ εγώ το γουρούνι μου, από το κρέας αυτό έπαιρναν κι άλλοι κι όταν έσφαζαν και κείνοι, την πρωτοχρονιά ας πούμε, μου το ανταπέδιδαν. Ελεγαν και τραγουδάκι:

Αμα ζυμώσεις χόρτασε

κι άμα χοιροσφαϊσεις

σα δοκιμάσεις το κρασί

τότε και να μεθύσεις

Η ακολουθία τής γιορτής τών Χριστουγέννων ξεκινούσε πολύ νωρίς - νύχτα ακόμη - και τελείωνε με το γλυκοχάραμα. Σ' όλα τα σπίτια υπήρχαν γλυκά για κέρασμα (όχι μόνο από τους εορτάζοντες). Τα γλυκά ήταν κυρίως τα φοινίκια, αλλά και οι δίπλες και οι μπακλαβάδες.

Το θέμα μας είναι αδύνατον να εξαντληθεί σε μιά στήλη. Εν ευθέτω χρόνω θα επανέλθουμε συν Θεώ.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios