Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 3ος, ΤΕΥΧΟΣ 10, ’υγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1997)

ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΤο δημοτικό μας τραγούδι

του Γιάννη Ν. Ζαννή

υπόδουλους ομοεθνείς του και να χτίζει σχολειά για να φωτίζεται το σκλαβωμένο Γένος μας. Θυμάται με πόνο την ’λωση και τούς χριστιανούς αυτοκράτορες τού Βυζαντίου ("να μάθουν πώς 'ρφανέψαμε από τούς άρχοντάς μας"). Και θέλει τα σχολειά, για να φωτιστεί το Γένος, να μάθει την Ιστορία του και τις διδαχές της Πίστης του.

Μήπως και ο ’γιος Κοσμάς ο Αιτωλός σχολειά δεν συνιστούσε στους υπόδουλους χριστιανούς;

Επειδή πιστεύω πως το νανούρισμα αυτό είναι πανέμορφο, παρ' ότι δεν ξέρω αν το τραγουδούσαν στα χωριά μας, αλλά είναι χιώτικο, επιτρέψτε μου να σας το παρουσιάσω και να το χαρίσω ξεχωριστά στη θεία Βγενία και τη θεία Βασιλικώ. Είναι γραμμένο στην ορθογραφία της εποχής που καταγράφουμε:

"Κάμε Χριστέ τσαι Παναγιά τσαι θρέφε το παιδί μου να μεγαλώση, να θραφή, καλό παιδί να γείνη, τύχη χρυσή ας τού δίγετε τσαι φώτlση μεγάλη, να μάθη γράμματα πολλά τσαι φρόνιμο να γείνη για να τσερδίζη χρήματα, παντού καλά να κάμνη ένα τσαι είκοσι σχολειά μ' αληθινούς δασκάλους να μάθουν γράμματα οι πτωχοί, ανθρώποι να γενούνε, να μάθουν πως 'ρφανέφαμεν από τούς άρχοντάς μας, να μάθουν πως ξεχάσαμε τού Γένους μας τα φρένα, πως ο καθείς μας χρεωστεί βοήθειαν να δίνη εις τα σχολειά, 'ς τις εκκλησιαίς τσαι 'ς τα ορφανεμμένα".

Η συζήτηση όμως είχε τελειώσει. Την επόμενη φορά, συν Θεώ, ελπίζω να την συνεχίσουμε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Και 'γω απομένω με το θαυμασμό για τη ρωμαίικη λαίκή σοφία, που μαθαίνει στην ακατάλυτη ελληνική φύτρα να στέκει όρθια μέσα στα ερείπια, να υποδέχεται με αξιοπρέπεια στη μακραίωνη ιστορία της τη μια καταστροφή μετά την άλλη, σε βαθμό που η καταστροφή να μοιάζει η πιο φυσική κατάσταση τ' ανθρώπου. Και  δασκαλεμένη   από   την   Πίστη   της   στην   Ανάσταση,   να

σηκώνεται όρθια, να ξαναρχίζει με βαθειά επίγνωση τού κοινού φορτίου που βαραίνει στις πλάτες τούτου τού Γένους και να ξαναχτίζει μέσα στους σωρούς τών ερειπίων, όμοια με τούς προγόνους της εβδομήντα, τετρακόσια, χίλια χρονια πριν.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios