Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 4ος, ΤΕΥΧΟΣ 17, Μάϊος - Ιούνιος - Ιούλιος 1999)

ΑΚΡΙΒΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

εργασίας, δίκαια πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση. Και κάθε πίκρα, που αναπόφευκτα συνοδεύει εκείνους που διαχειρίζονται τα μεγάλα έργα, σίγουρα θα έχει διασκεδαστεί από τούς δίκαιους επαίνους που εισέπραξαν.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο θα διαφυλάξει τα φιλοτεχνημένα από τα χέρια τών ανθρώπων έργα. Η άλλη, όμως, κληρονομιά, η φυσική; Τα δέντρα που φύτεψαν οι πρόγονοί μας, που τα πότισαν με τον ιδρώτα τού προσώπου τους, που τ' αγάπησαν σαν τα φυσικά τους παιδιά; Αυτά που στήριξαν για πολλά χρόνια την οικονομία τών χωριών μας; Αυτός ο φυσικός πλούτος είναι εκτεθειμένος στους ασυνείδητους εμπρηστές, στα καλοκαιρινά μελτέμια και στην αδιαφορία τού κράτους ή την ανικανότητά του να τον προστατέψει.

Η αγωνία μας, για την τύχη του και η εμπειρία μας από την τύχη που είχαν τα δάση και οι καλλιεργημένες εκτάσεις τών γύρω χωριών, όταν εκδηλώθηκε φωτιά δε μάς επέτρεπαν εφησυχασμούς. Δεν περιμένουν, βέβαια, σήμερα οι νέοι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί να ζήσουν από τα εισοδήματα που παράγουν αυτά τα δένδρα. Αισθάνονται, όμως, την ηθική υποχρέωση να τα προστατέψουν από την σύγχρονη «πανούκλα" που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας, τις φωτιές, γιατί αυτά τα δένδρα είναι οι ζωντανοί μάρτυρες τής παρουσίας τών προγόνων τους σ' αυτό τον τόπο. Τα αισθάνονται σα φυσικά τους αδέλφια.

Παρέκαμψαν, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, το ανύπαρκτο κράτος και πήραν την τύχη τού Κουρουνιώτικου και τού Εγρηγοριανού περιβάλλοντος -και όχι μόνο- στα χέρια τους. Με τις συνεισφορές όλων τών συλλογικών φορέων και τών εκκλησιαστικών επιτροπών, έγινε η αγορά ενός πυροσβεστικού οχήματος, που ήδη βρίσκεται ετοιμοπόλεμο στα Κουρούνια. Η ευχή, «αχρείαστο να 'ναι», που κάναμε όλοι, όταν τ' αγοράζαμε, φαίνεται πως δεν έπιασε, αφού την δεύτερη μέρα μετά  την  άφιξή

του έσβησε φωτιά σε διπλανό χωριό (στην Κέραμο).

Το πυροσβεστικό όχημα και η δημιουργία κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή για την αποτροπή μιας Βιβλικής καταστροφής για τα χωριά μας σε επικείμενη φωτιά.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το πυροσβεστικό όχημα είναι δύο ακόμη κρίκοι στη μακριά αλυσίδα τών προσφορών τών Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών στα χωριά τους. Δυο κρίκοι που έρχονται να προστεθούν σ' αυτούς τής αναβάθμισης τού αγροτικού ιατρείου, στην έκδοση τού Ιστορικού και Φωτογραφικού Λευκώματος, στο Λαογραφικό Μουσείο που ακολουθεί κ.α.

Ο "Αυλόγυρος", καρπός κι αυτός τής αγάπης τών συγχωριανών μας για τον τόπο τους, αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια και μια κρυφή ικανοποίηση, γιατί, με τις μικρές του δυνάμεις, βοήθησε να επιτευχθούν στόχοι, που στο ξεκίνημά τους φάνταζαν άπιαστοι.

Αγιογραφία του Γ. Παναγιωτάκη, απο το Εκκλησιαστικό μουσείο Κουρουνίων

Αγιογραφίες φιλοτεχνημένες απο τον Γ. Παναγιωτάκη είναι ένα μέρος απο τα εκθέματα του Εκκλησιαστικού μουσείου Κουρουνίων

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios