Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 4ος, ΤΕΥΧΟΣ 16, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 1999)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΟ δάσκαλος, ο αρχαιολόγος, ο άνθρωπος

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

"Προγόνους εκ περάτων συγκέντρωσες στο νέο Μουσείο,
συνέδεσες τα κατεσπαρμένα μέλη τους,
έδωσες φροντισμένη κατοικία και τούς έκανες
να επικοινωνήσουν με εμάς"

Η σιωπηλή καρτερικότητα με την οποία στέκουν τα νεοκλασικά κτίρια τών δημοτικών σχολείων τών χωριών μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μάς προκαλούν θλίψη.

Χώροι, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και ζωντάνια, που τους στόλιζαν χαρούμενα παιδικά τιτιβίσματα, δίνοντας ψυχή στα άψυχα κτίρια, τώρα τους καταλαμβάνει απόλυτη σιωπή.

Κι όμως σ' αυτούς τους χώρους που τώρα περικλείουν οι άψυχοι τοίχοι, πήραν τα πρώτα ψήγματα της γνώσης συγχωριανοί μας που σήμερα διαπρέπουν στο Ελληνικό αλλά και στο διεθνές πνευματικό στερέωμα. Σ' αυτά τα σχολεία ξεκίνησαν την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία πνευματικοί άνθρωποι τού αιώνα μας, που τίμησαν το λειτούργημα τού εκπαιδευτικού στο νησί μας και όχι μόνο. Ανάμεσα τους ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος, ο Αντώνης Λοίζος, ο δικός μας Κώστας Μιχαλάκης, ο μεταρρυθμιστής Απόστολος Λουκόπουλος, η Καλλιόπη Τσόκου, ο μετέπειτα ποιητής Κώστας Χωρεάνθης, ο Αντώνης Στεφάνου.

Σ' αυτόν τον τελευταίο είναι αφιερωμένο αυτό το κείμενο. Αφορμή ν' ασχοληθούμε με την πολύπλευρη και πολυσχιδή δράση τού αείμνηστου Αντώνη Στεφάνου. στάθηκε ένα βιβλίο τού συγχωριανού μας φιλολόγου και συγγραφέα Γρηγόρη Δ. Σπανού, που εξέδωσε το Αδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στη ζωή και στο έργο του και το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να μάς προσφέρει η κόρη του.

Ο Αντώνης Στεφάνου γεννήθηκε στο Βροντάδο τής Χίου το 1904. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Γυμνάσιο Χίου. Παιδί πολυμελούς  οικογένειας  (είχε δέκα  αδέλφια)  τελείωσε  με  πολύ

ο Αντώνης Στεφάνου

ο Αντώνης Στεφάνου

μεγάλες δυσκολίες τις σπουδές του. Για το μέγεθος τών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι μαθητές τής εποχής του ο ίδιος ο Στεφάνου θα πει σε ομιλία του προς τους μαθητές τού Γυμνασίου Χίου κατά την έναρξη τών μαθημάτων τού σχολικού έτους 1964-65 (εκείνη τη χρονιά ανέλαβε και τη διεύθυνση τού Γυμνασίου Αρρένων):

"...Δεν είχαμε το βράδυ ηλεκτρικά και καταλαβαίνετε πόσες δυσκολίες συναντούσαμε στις μελέτες μας με τις λάμπες και τα λυχνάρια.   Και   όμως,  με  τις   δυσκολίες   αυτές   εμάθαμε  ό,τι


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios