Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 4ος, ΤΕΥΧΟΣ 16, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 1999)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΟ δάσκαλος, ο αρχαιολόγος, ο άνθρωπος

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

αρχαιολογικούς χώρους τού καθηγητή Αντώνη Κεραμόπουλου. Αποφοίτησε τον Ιούνιο τού 1936.

Η θητεία του, ως εκπαιδευτικού, περιλαμβάνει τα εξής σχολεία: Την Εμπορική σχολή τής Χίου, από το 1936 έως το 1941, το Γυμνάσιο Καρδαμύλων από το 1941 έως το 1949, στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου, ως καθηγητής από το 1949 έως το 1961, στο Γυμνάσιο Θηλέων Χίου από το 1961 έως το 1964. Από το 1960 έγινε βοηθός Γυμνασιάρχη και το 1964 προήχθη σε Γυμνασιάρχη και τοποθετήθηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου. Συνταξιοδοτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1969, λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας.

Στη μακρόχρονη εκπαιδευτική του θητεία (υπηρέτησε 34 χρόνια) αφοσιώθηκε με πάθος στο έργο τού δασκάλου. Αγάπησε και αγαπήθηκε από τους μαθητές του. Τους εμφύσησε τα ιδανικά τής ελευθερίας, τής αξιοπρέπειας και τού σεβασμού στον ηθικό νόμο.

Η δράση τού Στεφάνου δεν περιορίστηκε μόνο στην εκπαίδευση. Παράλληλα μ' αυτή, υπηρέτησε και την αρχαιολογία. Ως έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο μας. Αποδεικτικό τής σημαντικής δουλειάς του και σ' αυτό τον τομέα, είναι το γεγονός ότι μέσα σε μια οκταετία σχεδόν τριπλασίασε τα αρχαία αντικείμενα τού Μουσείου.

Για την ανεκτίμητη αρχαιολογική προσφορά του στη Χίο η Βιργινία Τσουδερού θα πει από το βήμα τής Ελληνικής Βουλής: "Όλη η συλλογή οφείλεται στην κυριολεξία στην αυτοθυσία ενός εκπαιδευτικού, του κ. Στεφάνου, ο οποίος δεν φείστηκε ούτε κόπους ούτε χρήματα, για να προστατεύσει και διατηρήσει τα αρχαία ευρήματα του μουσείου". Το επιστημονικό έργο που αφορά στις έρευνες και στα αρχαιολογικά ευρήματα που πραγματοποιεί στο νησί μας δημοσιεύονται στον πρώτο τεύχος τών "Χιακών Μελετημάτων", που εκδίδονται στη Χίο το 1958.

Οι δραστηριότητες του επεκτείνονται και σε άλλους τομείς τής πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Χίου. Συμμετέχει ως μέλος σε πολλούς πνευματικούς και κοινωνικούς συλλόγους. Ανάμεσα τους ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ο Αρχαιολογικός Σύλλογος Αργέντη, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, η Εταιρεία Προστασίας Αποφυλακιζομένων κ.α. Τέλος χρημάτισε αντιπρόεδρος τής Εταιρείας Ομηρικών Σπουδών.

Η σύντομη αναφορά μας στο έργο και τη δράση τού Αντώνη Στεφάνου θα ήταν ελλιπής αν δεν αναφέραμε το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Ο περιορισμένος χώρος τής εφημερίδας μας δεν μάς επιτρέπει να αναφερθούμε αναλυτικά σ' αυτό. Το κύριο βάρος τών δημοσιευμένων έργων του αφορά τις αρχαιολογικές και λαογραφικές του μελέτες. Δημοσίευσε, τέλος, πλήθος άρθρων με λαογραφικά, αρχαιολογικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα στο Χιακό τύπο.

Απεβίωσε στις 4 Απριλίου 1992, πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή γιατί μια εξέχουσα προσωπικότητα τών γραμμάτων της Χίου, ξεκίνησε το εκπαιδευτικό του έργο στο δημοτικό σχολείο Κουρουνίων. Στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου ήταν αδύνατο να καταγράψουμε με λεπτομέρειες τη φωτεινή πορεία που διέγραψε στην πνευματική ζωή τής Χίου ο Αντώνης Στεφάνου.

Μείναμε περισσότερο στην περίοδο που υπηρέτησε ως δημοδιδάσκαλος στο χωριό μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτό ενδιαφέρει περισσότερο την συντριπτική πλειοψηφία τών αναγνωστών μας. Ο Αντώνης Στεφάνου υπηρέτησε ως δάσκαλος με πάθος τα νιάτα τού νησιού μας, ως αρχαιολόγος με αυταπάρνηση για να αναδείξει το ιστορικό μας παρελθόν και ως άνθρωπος με συμπόνια για το συνάνθρωπο.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios