Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 5ος, ΤΕΥΧΟΣ 18, ’υγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1999)

ΜΕ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣΈνα έργο σταθμός στην ιστορία του τόπου

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Η ιδέα της έκδοσης αυτού του ιστορικού έργου ανήκει, βέβαια, σε λίγους. Η υλοποίηση του, όμως, είναι καρπός του κόπου και της αρμονικής συνεργασίας πολλών ανθρώπων, πού, αν και δεν είναι ειδικοί, προσέφεραν τον καλύτερο εαυτό τους για την ολοκλήρωση του. Μεγάλη συνεισφορά στην έκδοση αυτή είχαν, κατ' αρχήν, οι συγχωριανοί μας εκείνοι, που πρόθυμα μας εμπιστεύθηκαν παλιές φωτογραφίες από το προσωπικό τους αρχείο, οι οποίες κοσμούν τις σελίδες του λευκώματος. Χωρίς αυτές η έκδοση αυτή θα είχε σημαντικά μικρότερη αισθητική και ιστορική αξία. Η συντακτική επιτροπή και οι συγγραφείς και απ' αυτή τη θέση, τους ευχαριστούν.

Ουσιαστική συμβολή στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ιστορίας των χωριών μας, έτσι όπως καταγράφεται στα εισαγωγικά των φωτογραφιών σημειώματα, είχαν οι μεγάλης ηλικίας συγχωριανοί μας. Αυτοί ήταν οι ζώσες πηγές μας, που μας κατέθεσαν τις μνήμες και τη ψυχή τους. Σ' αυτές τις μαρτυρίες στηρίχθηκαν οι συγγραφείς. Μαρτυρίες, που με κόπο διασταυρώθηκαν με άλλες. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι πληροφοριοδότες μας, αν και θυμόντουσαν σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα, συχνά δεν μπορούσαν να τα προσδιορίσουν χρονικά. Χωρίς αυτές τις μαρτυρίες, όμως, οι ιστορικές καταγραφές θα ήταν ελλιπείς, αφού οι έγγραφες πηγές ήταν πολύ λίγες και για ορισμένες εποχές ανύπαρκτες. Το έργο αυτό, βέβαια, δεν θα 'βλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας χωρίς την ηθική και κυρίως την οικονομική στήριξη του Συλλόγου Κρυρουνιωτών Εγρηγοριανών Χίου της Αττικής. Τα Δ.Σ. της περιόδου 1995-1999 στήριξαν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Συντακτι-κής Επιτροπής και των συγγραφέων, θέτοντας στην υπηρεσία τους όλους τους μηχανισμούς και τα όργανα του Συλλόγου.

Τέλος, ανεκτίμητη ήταν η προσφορά της Συντακτικής Επιτροπής και των συγγραφέων για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Με ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς  συγκέντρωσαν  και

επεξεργάστηκαν πλήθος φωτογραφιών και κατέγραψαν και διασταύρωσαν σωρεία ιστορικών στοιχείων. Προσπάθεια δύσκολη και κοπιώδης, όταν μάλιστα γίνεται από ερασιτέχνες στο είδος. Προϊόν αυτής της προσπάθειας είναι αυτό το μνημειώδες έργο. Έργο σταθμό για την ιστορία των χωριών μας.

Το Ιστορικό και Φωτογραφικό Λεύκωμα φιλοδοξεί να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει το χθες με το σήμερα και το αύριο των χωριών μας. Να θυμίσει στους παλιούς και να γνωρίσει στους νέους το κομμάτι της ιστορίας των χωριών μας που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε και να καταγράψουμε. Να γίνει το κίνητρο για να ασχοληθούν και άλλοι ικανότεροι και ειδικότεροι στην καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Πιστεύουμε και ελπίζουμε το έργο αυτό να μη λείψει από κανένα Κουρουνιώτικο και Εγρηγοριανό σπίτι.

Σημείωση: Ένα τόσο μεγάλο έργο, με τόσες πολλές φωτογραφίες, αναπόφευκτα θα έχει και λάθη, ιστορικές ανακρίβειες, λανθασμένες αναγνωρίσεις προσώπων ή γεγονότων. Η συντακτική επιτροπή παρακαλεί θερμά τους συγχωριανούς μας που θα διαπιστώσουν τέτοια λάθη, να τα σημειώσουν και να μας τα αποστείλουν εγγράφως στη διεύθυνση της εφημερίδας μας ή να τα επιδώσουν στα μέλη της συντακτικής επιτροπής, έτσι ώστε σε μελλοντική έκδοση να διορθωθούν.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios