Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 5ος, ΤΕΥΧΟΣ 19, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1999 - Ιανουάριος 2000)

ΣΤΑ ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ 

της Ξένης Γιούργη-Φύλλα

Ανηφορίσαμε φέτος το καλοκαίρι στα βορειόχωρα πραγματοποιώντας μια χρόνια ανεκπλήρωτη υπόσχεση στον εαυτό μας (πρώτιστα).

Μετά από την ευφορία τών αισθήσεων που μάς χάρισε η διαδρομή Μεστών - Βολισσού (ελπίζουμε πως δεν υπάρχει Χιώτης που να μην την έχει απολαύσει) βρεθήκαμε στην καρδιά τής Αμανής, τα Κουρούνια.

Αν και πολλές φορές είχαμε γίνει κοινωνοί τού ιερού πάθους τών Κουρουνιωτών για τον τόπο τους δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως αυτό το πάθος μπορούσε να ενσαρκώσει και να προσφέρει ανάταση και ευφορία ψυχής σε όσους μπορούν να το νοιώσουν.

Στο έμπα τού χωριού ένα κατακαίνουργιο και πανέτοιμο για δράση (αχρείαστη να 'ναι) πυροσβεστικό όχημα, που έχει ήδη προσφέρει τις υπήρεσίες του στη γυρω περιοχή, έφερε τα στοιχεία αναγνώρισης τής προέλευσής του "Σύλλογοι Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών".

Δίπλα η παιδική χαρά, ένας διαμορφωμένα επίπεδος χώρος (ίσως ο μοναδικός επίπεδος, όχι με κατωφέρειες χώρος τού χωριού) προσφορά κι αυτή τού Συλλόγου στα παιδιά τού χωριού, που μένουν στο χωριό ή που συρρέουν το καλοκαίρι από τα διάφορα σημεία τού κόσμου. Είναι "η Βουλή τών νέων" τού χωριού, που δημιουργούνται και σφυρηλατούνται οι δεσμοί τών νέων τού χωριού που τούς δένουν εφ' όρου ζωής με τον τόπο καταγωγής τους. Εκεί βρίσκεται η πηγή τής ενέργειας τής χορευτικής ομάδας νέων τού Συλλόγου και παλιότερα και τής θεατρικής.

Λίγο πιο κάτω ένα περιποιημένο και όμορφο κτίσμα εναρμονισμένο απόλυτα με τον χώρο μιλούσε εύγλωττα στους κατοίκους τού χωριού και της περιοχής πως οι συγχωριανοί τους τούς  νοιάζονται   και   τους   φροντίζουν.   Το   αγροτικό  ιατρείο

αναβαθμισμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα τηλεϊατρικής που θα συνδεθούν με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Πολύτιμη προσφορά τών Συλλόγων Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών. Ύστερα καθίσαμε στον περίφημο Αυλόγυρο τής χωροεκκλησίας τών Κουρουνίων, τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου. Στον Αυλόγυρο με τον τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο, όπου λειτουργεί από "καταβολής" χωριού "η Βουλή τών ενηλίκων" και που έδωσε το όνομά του στην εκπληκτική (από κάθε άποψη) εφημερίδα τού Συλλόγου Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών.

Με το οξυγόνο από την ανάσα τού πλάτανου να φουσκώνει τούς πνεύμονες, με θέα το απέραντο Αιγαίο να ταξιδεύει τις σκέψεις, κάτω από τη σκέπη τής θείας χάρης τού Άγιου Γιάννη δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τη δύναμη τού νήματος τής ψυχής που δένει τούς Κουρουνιώτες με τον Αυλόγυρο και το ιερό πάθος για τον τόπο τους.

Καταλάβαμε γιατί αυτός ο άγονος τόπος γονιμοποιεί τόσο βαθειά τις ψυχές τών ανθρώπων του.

Γιατί οι άνθρωποί του ονειρεύονται όλο και πιο τολμηρά όνειρα (όπως να φτιάξουν αμμουδιά στην παραλία τών βράχων τους) για την τύχη τους. Γιατί σχεδιάζουν τα όνειρά τους πάνω στα τραπεζομάντιλα την ώρα τού γλεντιού τους. Με αυτές τις σκέψεις μπήκαμε στο νέο απόκτημα τού χωριού, το εκκλησιαστικό μουσείο. 'Οτι είχαμε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μια προετοιμασία, μια άσκηση για το πώς σχεδιάζεται και ενσαρκώνεται το όνειρο. Η απέριπη αγάπη, η στοργή και ο σεβασμός για την ιστορία και τούς ανθρώπους που την έγραψαν.

Η αισθητική που δεν είναι απόρροια εγκεφαλικής διεργασίας ούτε αποτέλεσμα εκπαιδευτικής διαδικασίας και γνώσης αλλά είναι   η   κατάκτηση   τής  βαθειάς  αυτογνωσίας,  τής  εμπειρικής


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios