Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 5ος, ΤΕΥΧΟΣ 20, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2000)

ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΑ 

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

λαμπάδα για να βλέπουν τα βιβλία οι ψαλτές. Ο ρόλος τους δεν ήταν μόνο του λαμπαδοκράτη, αλλά σιγοψιθύριζαν και τα τροπάρια και εκείνοι που γνώριζαν περισσότερα, ισοκρατούσαν τον ήχο. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο, μαθητευόμενοι ψάλτες. Τα πιο θαρρετά παιδιά, λοιπόν, που είχαν και κάποια φωνούλα ανέβαιναν στο αναλόγιο για να βοηθήσουν.

Με την απόλυση των κατανυκτικών αυτών ακολουθιών μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματιζόταν από τον αυλόγυρο της εκκλησιάς μέχρι την Πλάτσα. Μια αλυσίδα που διακρινόταν από το τρεμάμενο φως του λαδρφάναρου, που αντιστέκονταν σθεναρά στις ανελέητες πνοές του Βορριά. Του Βορριά που πάγωνε τα κουρασμένα κορμιά μα δεν άγγιζε τις ψυχές των πιστών. Τα τρεμάμενα φώτα σκόρπιζαν στα σοκάκια του Κάτω Χωριού. Το ένα μετά το άλλο χάνονταν. Η ευλογία από την εκκλησία έφτανε στα σπίτια. Κάθε σπίτι γινόταν μια μικρή εκκλησία.

Στο τραπέζι μαζεμένη όλη η οικογένεια ...απολάμβανε την αχνιστή νηστήσιμη σούπα. Γιατί θες από βαθιά πίστη, θες από ανέχεια, όλοι στο χωριό τηρούσαν τις νηστείες. Μάλιστα, σε μας τα παιδιά, έλεγαν, πως αν τρώγαμε κρέας ή τυρί, μέρες νηστείας, θα βγάζαμε έναν πεύκο στο κεφάλι μας. Πολλές φορές, καθώς ήμουνα λιχούδης- και δυστυχώς ακόμα ει'μαι-«έκλεβα» από το ντουλαπι-ψυγείο κάποια «απαγορευμένη τροφή». Είχα, λοιπόν, μεγάλο άγχος και αγωνία πως θα κατάφερνα, εγώ μικρό παιδί, να σηκώσω τον πεύκο που θα 'βγαζα στο κεφάλι μου, όταν θα μεγάλωνε. Κι όταν ψήλωνε πολύ πως θα περνούσα από τις πόρτες, πώς θα κοιμόμουνα, πώς θα 'παιζα; Και τι ντροπή θα 'ταν αυτή που όλο το χωριό θα μάθαινε ότι δεν νήστευα; Αυτές κι άλλες ενοχές είχα κάθε φορά που έσπαγα την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Οι λάμπες του πετρελαίου η μία μετά την άλλη έσβηναν. Τα σπίτια βυθίζονταν στο σκοτάδι. Απόλυτη ησυχία κάλυπτε το χωριό. Μονάχα η φωνή τρύ Γκιώνη ακούγονταν πού και πού και το γαύγισμα από κανένα σκυλί. Το χωριό ευλογημένο κι ήσυχο κοιμόταν.

o παπά Βασίλης

Η ασκητική μορφή τού παπά Βασίλη κυριαρχούσε στα Μεγάλα Απόδειπνα

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios