Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 6ος, ΤΕΥΧΟΣ 25, Μάϊος - Ιούνιος - Ιούλιος 2002)

ΙΧΝΗ ΧΡΟΝΙΚΩΝΤο Φύρμα

του Γιώργου Β. Κεφάλα

έμεινε τίποτα. Παντού πεσμένοι κορμοί δέντρων. Μέρες μετά οι Εγρηγοριανοί έβλεπαν πνιγμένα φίδια και ποντικούς στην παραλία της Ευτύχιας. Στ' Αγαλάτου η θάλασσα μέχρι μέσα στα βαθιά, παρέμενε θολή και τα κουφάρια των δέντρων έπλεαν ακολουθώντας τη φορά τ' ανέμου.

Το παλιό γιοφύρι στον ποταμό τού Ζαννή, πού 'χε χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας τού τριάντα, καταστράφηκε. Το νερό με τη "βοήθεια" τών κορμών το μετέφερε λίγα μέτρα παρακάτω. Το ίδιο συνέβη και στη βρύση τού Ζαννή. Η μανία του νερού τη σήκωσε και τη μετέφερε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Λίγο καιρό μετά την καταστροφή, άρχισε η αποτίμηση τών ζημιών. Στα Κουρούνια μόνον υπολογίζεται ότι κατεστράφησαν 20.000 δέντρα. Ανάμεσα τους καρυδιές, καβάσια, διάφορα φρουτόδεντρα και λιγότερες ελιές. Αρκετά στρέμματα κηπευτικών χάθηκαν για πάντα μαζί με τους κήπους. Οι άνθρωποι έμειναν και πάλι αβοήθητοι από το κράτος. Ακόμη περιμένουν αποζημίωση. Η μοναδική χειρονομία απ' την πλευρά τής κρατικής μέριμνας ήταν η προσφορά λίγων δενδρυλλίων, που περιλάμβαναν μηλιές και αχλαδιές. Επιπρόσθετα, επέτρεψαν σ' όσους ήθελαν να πάρουν δωρεάν αγρέλους από τη Σιδηρούντα για να τους φυτέψουν στα χωριά μας.

Μέσα σ' αυτή την καταστροφή, οι Εγρηγοριανοί έδειξαν πιο πρακτικό πνεύμα. Δημοπράτησαν τους κορμούς τών δέντρων, που αγόρασε ο Γρηγόρης Σπανός και με τα χρήματα αυτά (4,500 δρχ), αφού συμπλήρωσαν τα υπόλοιπα οι απόδημοι της Αμερικής, αγόρασαν το πρώτο τηλέφωνο για τον Εγρηγόρο.

Στα χρόνια που πέρασαν από το φύρμα, οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να λησμονήσουν. Τα παραποτάμια περιβόλια, που τώρα έστεκαν ρημαγμένα, φάνταζαν σαν μέρος ενός χαμένου παράδεισου. Κι' ακόμα στις διηγήσεις τους το φύρμα θεωρείται κάτι σα χρονικό ορόσημο.

Σε κάποιους απ' αυτούς, η απειλητική βοή τού ποταμού την ώρα τής νεροποντής, δεν έπαψε ποτέ να ηχεί. Όλοι πάντως μαρτυρούν πως ο προστάτης του χωριού δεν τους εγκατέλειψε. Καμιά ζωή δε χάθηκε ούτε και ζωντανό. Όλα έγιναν με το χάραμα. Ήταν νωρίς το πρωί. Κι' ώσπου να βγει το πρωινό, όλα είχαν τελειώσει.


Πληροφορίες για το παραπάνω θέμα πήρα από τους Νικόλα Ι. Ζαννή, Γρηγόρη Κ. Σπανό, Βασίλη Ι. Κεφάλα. Για τον Εγρηγόρο τα στοιχεία μού έστειλε, όπως πάντα με μεγάλη προθυμία, ο Σταμάτης Γεντής. Ευχαριστίες σ' όλους.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios