Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 7ος, ΤΕΥΧΟΣ 31, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2002 - Ιανουάριος 2003)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΝ'Ωρα Μηδέν

του Γιώργου Β. Κεφάλα

κατάσταση, που παρουσιάζει το σχολειό. Στ' αλήθεια μας κάνει αυτό υπερήφανους; Κι' όμως, σ' αυτό το λιτό και αξιοπρεπές κάποτε κτίριο, μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα. Εκεί μάς δίδαξαν να συλλαβίζουμε τις πρώτες λέξεις. Εκεί τα πρώτα παιδικά αθώα όνειρα. Αυτό το κτίριο μάς συνέδεσε με τον έξω κόσμο μέσα απ' τα μάτια τής ψυχής Εκεί η αρχή για τα όποια κατοπινά μας βήματα. Κι' ύστερα απ' αυτήν την προσφορά, ρημαγμένο στέκει τώρα, μάρτυρας τής αδιαφορίας μας. Άραγε, η γνωστή φιλοτιμία τών απανταχού Κουρουνιωτών, πρώην η όχι μαθητών, αντέχει τις βουβές κατηγορίες τού πληγωμένου απ' το χρόνο κτιρίου; Ο καιρός θα δείξει.

Γυρνώντας στο παρελθόν παρατηρούμε πως το σχολειό κατασκευάστηκε στα 1955-56. Η εθελοντική προσωπική εργασία τών γονιών και παππούδων μας, έπαιξε και πάλι πρωταρχικό ρόλο. Λειτούργησε για είκοσι περίπου χρόνια. Το 1975 έμεινε χωρίς μαθητές κι' έκλεισε για πάντα. Στα κατοπινά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ποικιλότροπα. Εκεί είναι το μόνιμο εκλογικό κέντρο για βουλευτικές, νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι η έδρα τού τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Εκεί γίνονται οι όποιες μαζικές εκδηλώσεις (συγκεντρώσεις, μνημόσυνα κ.λ.π.), γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος στεγασμένος χώρος. Στο υπόγειο του φιλοξένησε την αποθήκη τού Γεωργικού Συνεταιρισμού Κουρουνίων. Ακόμη, στον ίδιο χώρο στεγάζεται σήμερα το καφενείο-ταβέρνα, προσφέροντας μια νότα ζωής στο πρόωρα γερασμένο κτίριο. Τέλος, η αυλή του προσφέρεται στα μικρά και ...μεγάλα παιδιά για να χαρούν το παιχνίδι.

Αναμφισβήτητα, το σχολειό τοποθετημένο στην είσοδο τού χωριού  είναι  το  πρώτο  κτίριο   που   η   ματιά   τού   επισκέπτη

διασταυρώνεται. Κι' η πρώτη εντύπωση προξενεί θλιβερούς συνειρμούς. Τούτο, γιατί γειτονικοί οικισμοί, μικρότεροι απ' το δικό μας έχουν διατηρήσει και αξιοποιήσει τα παλαιά τους δημοτικά σχολεία με άριστο τρόπο. Στα Χάλανδρα των πέντε (5) μονίμων κατοίκων, ένα τεράστιο νεόκτιστο κτίριο αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον τών απανταχού Χαλανδρούσων. Αυτή είναι άξια για μίμηση πρακτική.

Τα τελευταια χρόνια αρκετοί ευαίσθητοι συγχωριανοί μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδειξαν τη δυσφορία τους βλέποντας αυτή την εγκατάλειψη. Ανταποκρινόμενοι σ' αυτό το πνεύμα, οι σύλλογοι τών Αθηνών και του χωριού, γνώστες τού προβλήματος, συναποφάσισαν στις 2 Δεκεμβρίου τού 2002 με αριθμό πρακτικού 267/21 να κάνουν γενικό προσκλητήριο σ' όλες και όλους τις Κουρουνιώτισες και Κουρουνιώτες απανταχού τής γης να συνδράμουν σ' αυτήν την προσπάθεια για την ανακαίνιση και διάσωση τού σχολειού. Για το σκοπό αυτό οι σύλλογοι όρισαν δυό επιτροπές. Η πρώτη, που είναι η οικονομική, έχει μέλη της τον πρόεδρο κ. Στέλιο Γ. Μιχαλάκη, τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη 1. Καρούση και τον ταμία κ. Ιωάννη Ν. Μιχαλάκη. Επιπρόσθετα, διόρισε και δεύτερη επιτροπή για ανάθεση και εκτέλεση τού έργου με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, αποτελούμενη από το κ. Δημήτρη Π. Κεφάλα, πρώην πρόεδρο τού τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και νύν μέλος του Δ.Σ, τον αντιπρόεδρο τού ίδιου συλλόγου κ. Γεώργιο Σπανό, το μέλος τής συντακτικής επιτροπής τού "Αυλόγυρου" κ. Γιώργο Β. Κεφάλα και τον κ. Ιωάννη Κ. Σιταρά μέλος τής εκκλησιαστικής επιτροπής.

Το ύψος τής οικονομικής απαίτησης για την εκτέλεση τού έργου ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 50.000-60.000 €.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios