Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 7ος, ΤΕΥΧΟΣ 31, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2002 - Ιανουάριος 2003)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΝ'Ωρα Μηδέν

του Γιώργου Β. Κεφάλα

και παραθύρων. Ακόμη η αποκάλυψη τής πετρόκτιστης πρόσοψης σε συνδυασμό με την πλακόστρωση τής βεράντας και τής σκάλας. Επίσης η εγκατάσταση κλιματισμού. Τέλος, στις γωνίες τού μελλοντικά ενιαίου χώρου, υπάρχει η πρόθεση να τοποθετηθούν ξύλινες προθήκες που θα παρουσιάζουν αντικείμενα τού λαϊκού μας πολιτισμού (γεωργικά εργαλεία τοπικές ενδυμασίες, σκεύη τής καθημερινης ζωής κ.λ.π.), ώστε να διασωθούν. Ο χώρος ακόμη θα διακοσμηθεί, με παλιές φωτογραφίες τών μαθητών και άλλες εκδηλώσεις του παρελθόντος.

Ανακεφαλαιώνοντας, υπάρχει η άποψη πως όλα τα δημόσια έργα είναι υποχρέωση τού δήμου Αμανής. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να πληροφορήσουμε τούς αναγνώστες μας, ιδιαίτερα τούς συγχωριανoύς μας, πως ο δήμος μας είναι σχετικά φτωχός. Άλλωστε, οφείλει να ενδιαφερθεί για 18 χωριά και οικισμούς. Αξίζει όμως, ν' αναφερθεί, πως η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτει δημόσια για τα παρακάτω βασικά έργα υποδομής στην τετραετία που μόλις άρχισε. Το Αγροτικό Ιατρείο Κουρουνίων, που έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένουμε σύντομα την εκτέλεση τού έργου. Επίσης την ανακατασκευή και επέκταση τού πολύ επικίνδυνου και σφοδρά κακότεχνου δρόμου τού Κάτω Χωριού, καθώς και τη σύνδεσή του με τον παραποτάμιο σε συνδυασμο με την ολοκλήρωση τού τελευταίου. Επιπρόσθετα, προσέγγιση τού Κάτω Χωριού με διάνοιξη άλλου δρόμου που θα καταλήγει το λαγκάδι τού Βορεινού. Τούτος ο δρόμος θα λειτουργήσει και ως αντιπυρική ζώνη, που τόσο χρειαζόμαστε. Τέλος, η παράκαμψη του Φτενάδου, που αποτελεί μικρό, αλλά αναγκαίο έργο. Τις δεσμεύσεις αυτές της δημοτικής αρχής τις έχουμε λάβει σοβαρότατα   υπ'   όψη   και   θα   τις   επαναλαμβάνουμε   όποτε

χρειαστεί. Κοντολογίς, κι αν ακόμα υποτεθεί πως η όποια δημοτική αρχή, η όποια πολιτεία δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, η μεμψιμοιρία δε μάς ταιριάζει. 'Εστω και μια χούφτα να μείνουμε, θα προσπαθούμε να κάνουμε τα οράματα πράξη. Άλλωστε, ας μη λησμονούμε τη ρήση τού αδικοχαμένου αμερικανού προέδρου John F. Kennedy. "Μη ρωτάς τι εκανε η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι έκανες εσύ γι' αυτή."

Το δημοτικό Σχολείο Κουρουνίων το 1956

Το δημοτικό Σχολείο Κουρουνίων λίγο μετά την αποπεράτωσή του (1956)


Το δημοτικό σχολείο όπως είναι σήμερα

Το δημοτικό Σχολείο Κουρουνίων όπως είναι σήμερα

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios