Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 7ος, ΤΕΥΧΟΣ 32, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2003)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ 

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

τούς οικισμούς είναι σίγουρα σπουδαία και σημαντικά, αφού με αυτά προβάλλονται τα χωριά μας προς τα έξω. Σημαντικότερα όμως, είναι τα έργα υποδομής, που βελτιώνουν την καθημερινότητα τών μονίμων κατοίκων και κάνουν τη ζωή τους ανθρώπινη.

'Ενα τέτοιο έργο είναι και αυτός ο δρόμος, παρ' ότι δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του. Γιατί ο οικισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος τής κοινότητάς μας και τα σπίτια τής Βορειοανατολικής πλευράς, τής πλευράς τού «Βορινού», δεν τα καλύπτει. Άποψη μας είναι ότι για να εξυπηρετηθεί οδικά το Κάτω Χωριό θα πρέπει να γίνουν δύο τουλάχιστον δρόμοι, που να «αγκαλιάζουν» και τις δύο πλευρές τού οικισμού. Οι δρόμοι αυτοί, εξ άλλου, θα προφυλάξουν το χωριό σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού θα λειτουργήσουν ως ζώνες πυρασφαλείας και θα διευκολύνουν στη μεταφορά πυροσβεστικών οχημάτων.

Η κατασκευή και η συντήρηση τών δρόμων είναι έργο τής πολιτείας. Κάθε ευνομούμενο κράτος, που εισπράπει φόρους από τούς πολίτες του, οφείλει, μέσω τών εκλεγμένων Δημάρχων και κοινοταρχών, να τούς προσφέρει αυτά τα στοιχειώδη αγαθά. Συχνά όμως οι Δήμαρχοι και οι πρόεδροι τών κοινοτήτων, επειδή οι ίδιοι δεν υφίστανται τις συνέπειες τής έλλειψης ενός δρόμου, λησμονούν -και πολλές φορές κάνουν ότι λησμονούν- να κάνουν αυτά τα έργα.

Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, τον αγαπητό μας Δήμαρχο, τον κ. Γιάννη Μαλαφή, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί το χωριό μας, να μη μείνει μόνο στον αυλόγυρο τής εκκλησίας, στο κοινοτικό γραφείο και στην ταβέρνα τού χωριού. Να κατεβεί μέχρι τα «Παλιάμπελα» και ν' ανεβεί με τα πόδια μέχρι την ,"Πλάτσα", διαδρομή που κάνουν άτομα με ηλικία σχεδόν διπλάσια από τη δική του, για να καταλάβει πόσο αναγκαίο είναι αυτό το έργο. 'Η να οδηγήσει το αυτοκίνητό του στον υφιστάμενο δρόμο για να διαπιστώσει «ιδίοις όμασιν» πόσο επικίνδυνος και ολισθηρός είναι. Kαι το γεγονός ότι  μέχρι  σήμερα

δεν έχει συμβεί σοβαρό ατύχημα μόνο στο θέλημα τού Θεού και στη βοήθεια τού Αγιου Γιάννη μπορούμε να το αποδώσουμε.

Είναι αλήθεια ότι η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή υποσχέθηκε ότι στις άμεσες προτεραιότητές της θα είναι η ανακατασκευή και προέκταση τού υπάρχοντος δρόμου μέχρι τα «Παλιάμπελα» και η σύνδεσή του με τον παραποτάμιο. Ο "Αυλόγυρος" στο πλαίσιο τής εκστρατείας που ξεκινά απ' αυτό το τεύχος, για το δρόμο τού Κάτω Χωριού, θα αναλάβει, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, να υπενθυμίζει στον κύριο Δήμαρχο και στους συνεργάτες του την υπόσχεση τους αυτή. 'Οπως θα τού υπενθυμίζει και τις άλλες δεσμεύσεις τους για το Δημοτικό μας Διαμέρισμα, για την ολοκλήρωση τού παραποτάμιου δρόμου, για την παράκαμψη τού Φτενάδου, τη τσιμεντόστρωση στο Χριστό στον Εγρηγόρο, το δρόμο προ το Βορινό στα Κουρούνια, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως αντιπυρική ζώνη. Στην εκστρατεία αυτή καλούμε όλους τούς Κουρουνιώτες να δραστηριοποιηθούν. Περισσότερο, όμως απευθυνόμαστε στο Δημ. Σύμβουλο κ. Στάμο Γεντή, αλλά και στούς δημ. συμβούλους, που στηρίχθηκαν από το Δημοτικό μας Διαμέρισμα και από τούς οποίους περιμένουμε να στηρίξουν τα αιτήματά μας αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον πρόεδρο τού Τ.Σ. Κουρουνίων, κ. Φίλιππο Ε. Βουρνού, και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο τού Φ.Ο.Κ κ. Γεώργιο Μ. Τακτικό, οι οποίοι μπορούν από τη θέση την οποία κατέχουν να ασκήσουν πιέσεις στον Δημ. Συμβούλιο. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, κατά ευτυχή συγκυρία, είναι από το Κάτω Χωριό.

Φίλες και φίλοι με τις πράξεις ή τις παραλήψεις μας γράφουμε τη μικρή ιστορία τής γενιάς μας. Και η ιστορία τού δρόμου τού Κάτω Χωριού δεν μάς τιμά καθόλου Γιατί θεωρούμε ντροπή για τη γενιά μας και για την εποχή μας οι γέροντες γονείς μας να αναγκάζονται, για να πάνε στην εκκλησιά να δοξάσουν το Θεό, να διασχίζουν ασθμαίνοντας τον ανηφορικό Γολγοθά από τα Παλιάμπελα μέχρι το Φτενάδο.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios