Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 7ος, ΤΕΥΧΟΣ 28, Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος 2002)

ΤΑ ΚΑΤΑ ΛΟΤΖΑΔακοκτόνοι κι' Εμπρηστές

του Γιώργου Β. Κεφάλα

συλλυπητήρια και ρώταγε, "το σωμάρι εκάει". Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν τον έννοιαζε και πολύ για το γάδαρο γιατί ήταν τού θείου μου τού Βασίλη, ενώ το σαμάρι ήταν δικό του.

Ο πάππους μου βέβαια ήταν στεναχωρημένος ακόμα και για τη μήνυση που θα γινόταν, καθότι ο αστυνόμος είχε ειδοποιήσει το διοικητή στα Καρδάμυλα και το γεγονός δεν μπορούσε ν' αποσιωπηθεί. Πραγματικά μάς έκαναν μήνυση. Κατηγορούμενος πήγα εγώ, καθόσον ανήλικος με σκοπό ν' αθωωθώ.

Ήταν χειμώνας σα με κάλεσαν να παρουσιαστώ. Η εκδίκαση γινόταν στη Βολισσό. Λίγο πριν τη δίκη είμαστε όλοι μαζεμένοι στα καφενεία τής πλατείας. Καθένας απ' εμάς προετοίμαζε την απολογία του. Εγώ καθόμουν με τον πάππου μου πούχε κατέβει απ' το χωριό για συμπαράσταση. Πιο πέρα, σ' ένα τραπέζι, καθόταν ο ειρηνοδίκης μαζί με το Γιάννη τον Κεφάλα το δικηγόρο και κάποιους άλλους. Ο δικηγόρος είχε υποσχεθεί στον πατέρα μου πως θα με υπερασπιστεί.

Όπως καθόμαστε με τον πάππου μου, ξαφνικά μού δίνει μια σκουντιά μεσ' τα λαγκόνια. Τού λέω, τι θές; Μου απαντά. "Πε του κεφτεζή να πα ένα τσάϊ τού ειρηνοδίκη." Τού αποκρίνομαι. Πάππου εγώ δε λέω κάτι τέτοιο. Που τον ξέρω εγώ τον ειρηνοδίκη; Μού λέει τότε. "Μη στεναχωράσε βρε γιε μου, εγώ θα τον πλερώσω." Εγώ τίποτα. Ο πάππους μου συνέχιζε. "Βρε κέρασε τον ειρηνοδίκη το τσάϊ να σε πάρει από καλό μάτι." Το τσάϊ έκανε τότε μισή δραχμή. Αφού επέμενε, τού λέω. Άμα θες κέρνα τον εσύ. Τότε γυρίζει ξεροβήχει και μού λέει, "Βρε συ πως είσαι διαλόπαιδο και παράκουο."

Εγώ τίποτα. Όχι τού λέω δε λαδώνω κανένα. Έβηχε και ξερόβηχε ο καμένος ο πάππους. Σε λίγη ώρα άρχισαν οι δίκες. Κάποτε ήρθε κι' η σειρά μου. Τότε με κάλεσαν μαζί με το δραγάτη. Ο δραγάτης με βοήθησε. Τους είπε,"... πως είχα μαζέψει ξύλα σ' ένα μέρος του χωραφιού και πως είχα πάρει μέτρα προστασίας." Ύστερα ο ειρηνοδίκης με ρώτησε για την ηλικία μου.

Τού απάντησα δεκαπέντε. Ακόμα με ρώτησε αν γνώριζα ότι απαγορεύονται οι φωτιές. Του αποκρίθηκα πως δεν ήξερα. 'Καλά' μού απαντά, "ράδιο ή τηλεόραση δεν παρακολουθείς;" Ναι αμέ τού είπα, αλλά μόνο τα ποδόσφαιρα. Τελικά με αθώωσαν.»


Οι πληροφορίες για τη διαδικασία της δακοκτονίας προέρχονται από το Σταμάτη Ι. Γεντή, θερμά τον ευχαριστώ.

 Σχετικοί με το θέμα σύνδεσμοι...

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios