Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 8ος, ΤΕΥΧΟΣ 34, Αυγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2003)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙΕλπίδα για το ζωντάνεμα του τόπου

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Mεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται αυτή την περίοδο στα χωριά μας για να δηλωθούν οι ελαιοκαλλιέργειες και οι αμπελοκαλλιέργειες. Στόχος, σύμφωνα με τούς ιθύνοντες τού Υπουργείου Γεωργίας, να καταγραφεί με "ακρίβεια" η καλλιεργήσημη γη, να δηλωθούν οι ιδιοκτήτες ή οι καλλιεργητές της, έτσι ώστε να αποδίδονται δίκαια οι επιδοτήσεις τής Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πραγματικά δικαιούχους.

Αξίζει, φίλοι αναγνώστες, να σάς μεταφέρουμε εδώ τις εμπειρίες που έζησαν οι συγχωριανοί μας, όταν δήλωσαν τις περιουσίες τους.

Την περιφέρειά μας την εξυπηρετούσαν δύο γραφεία, ένα στη Βολισσό και ένα στο Βροντάδο. Έκλεινες, λοιπόν, τηλεφωνικό ραντεβού (που ήταν συνήθως μετά από 20-30 μέρες) και την προκαθορισμένη μέρα υπεδείκνυες στον αρμόδιο υπάλληλο, πάνω σε μια ασπρόμαυρη αεροφωτογραφία τής περιοχής, χιλιοανατυπωμένη κι ολόμαυρη, τις "ακριβείς" θέσεις και τίς ονομασίες τών χωραφιών σου. Να σημειωθεί, ότι πάνω στη συγκεκριμένη αεροφωτογραφία δεν υπήρχαν προσημειωμένες οι τοποθεσίες, ούτε ήταν ευδιάκριτα τα λαγκάδια και τα παλιά μονοπάτια. Τα μόνα διακριτά σημεία, εκτός από τον οικισμό και τον επαρχιακό δρόμο, ήταν οι αγροτικοί δρόμοι, τα ξωκκλήσια (κι αυτά με μεγάλη φαντασία) κι ο Κουρουνιώτικος ποταμός.

Μ' αυτά τα "σημάδια", λοιπόν, ως οδηγούς, οι δύστυχοι συγχωριανοί μας έκαναν "πρακτική τοπογραφία" και προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τη θέση τών χωραφιών τους και να τις υποδείξουν στην υπάλληλο, που κι αυτή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, ήταν ουσιαστικά ανήμπορη να τούς βοηθήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια τέτοια καταγραφή, που σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε από ολιγογράμματους αγρότες, είναι αναπόφευκτο να γίνουν πολλά, μα πάρα πολλά λάθη. Η επισήμανση αυτών τών λαθών θα αποδείξει για  μια  ακόμη  φορά

πόσο αναγκαία και επιτακτική είναι η χαρτογράφηση τής περιοχής και η δημιουργία κτηματολογίου, που θα λύσει οριστικά και αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα αποδώσει στον καθένα μας τις ιδιοκτησίες του με ακρίβεια.

Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα μας. Το κτηματολόγιο είναι ένα θέμα γενικό, που θα 'πρεπε να 'χει λυθεί από την πολιτεία από τής συστάσεως τού Ελληνικού Κράτους. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει Εθνικό κτηματολόγιο και μιά από τις λίγες σ' ολόκληρη την Ευρώπη που δεν έχει.

Το θέμα μας εντοπίζεται στην ανεκτίμητη βοήθεια που πρόσφεραν και σ' αυτή την περίπτωση οι αγροτικοί δρόμοι. Ο "Αυλόγυρος" έχει πολλές φορές αναφερθεί στη σημασία που έχουν οι αγροτικοί δρόμοι. Και δεν θα πάψουμε σε κάθε ευκαιρία να διατυπώνουμε την άποψη αυτή για να πείσουμε τούς λίγους, ευτυχώς, συγχωριανούς μας που αντιτίθενται στη διάνοιξη τέτοιων δρόμων, ιδιαίτερα όταν αυτοί περνούν μέσα από τα χωράφια τους.

Πολλές φορές έχουμε απαριθμήσει τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα τής ύπαρξης αγροτικών δρόμων, ως τού μόνου τρόπου για να σωθούν κι αυτές, οι έστω μικρές, περιουσίες μας, αλλά, το σπουδαιότερο να σωθεί ο τόπος. Τα παραθέτουμε και πάλι περιληπτικά. Η επανάληψη, εξ άλλου, είναι "η μήτηρ κάθε μαθήσεως".

Η περιοχή τής Αμανής έχει, ως γνωστόν, δεινοπαθήσει από πυρκαγιές. Κι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγροτικοί δρόμοι ολόκληρο το βουνό θα θύμιζε "κρανίου τόπο". Το τμήμα τής Αμανής, που περικλείει τα χωριά Χάλανδρα, Αφροδίσια, Κέραμος, Εγρηγόρος και Κουρούνια, έχει, συγκριτικά με άλλες περιοχές, τίς λιγότερες απώλειες από φωτιές. Το γεγονός αυτό οφείλεται ασφαλώς και στην ύπαρξη αγροτικών δρόμων.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios