Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 8ος, ΤΕΥΧΟΣ 35, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2003 - Ιανουάριος 2004)

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ "ΤΡΟΥΜΠΑΔΟΡΟΥ" Μέρος πρώτοΟι ...άθλοι τού Ανδρέα

του Ισίδωρου Π. Κατσαρού

αποφύγει την κατσουνικιά (μπαστουνιά) και το κυνηγητό που ακολούθησε μέσα στον κήπο και τα γύρω χωράφια.

Μετά από λίγη ώρα όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους και η ηρεμία είχε αποκατασταθεί. Ο ήλιος ήταν ακόμη ψηλά και η κόπωση έντονη σε όλους μας. Εν τω μεταξύ ο μπάρμπα-Γιάννης, μετά το φαγητό, είχε πάει στο βάθος του κήπου, έβγαλε τις μπότες του τις οποίες έκανε προσκέφαλο και είχε αποκοιμηθεί μέσα στο ποτιστή χωρίς να πάρει είδηση τα όσα είχαν συμβεί.

Ο Ανδρέας μη μπορώντας να κοιμηθεί κάθισε πάνω στη στέρνα σκεπτόμενος τον επόμενο άθλο του. Μπαίνει ήσυχα μέσα στον κήπο, γυρνάει όλες τις κόφτριες με κατεύθυνση τον μπάρμπα-Γιάννη. Στη συνέχεια ανοίγει τη μεγάλη στέρνα και φέρνει το νερό ένα με δύο μέτρα πριν από το κεφάλι του. Κλείνει την μεγάλη στέρνα, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να γεμίσει και την μικρή. Στη συνέχεια ανοίγει το νεραούλι της μικρής στέρνας και ξαπλώνει δίπλα μας.

Το νερό βρίσκοντας τον ποτιστή βρεγμένο γρήγορα φτάνει στο βάθος του κήπου και μπουκάρει στο «κρεβάτι» του μπάρμπα-Γιάννη. Περνώντας από τις μπότες που χρησιμοποιούσε σαν μαξιλάρι κάνει έφοδο σε όλο το κορμί του άτυχου αρχιεργάτη μας. Την ησυχία του μεσημεριού συγκλόνισαν οι κλίσεις των κοσμητικών επιθέτων με επικρατέστερη την κλητική......ω σταυρεεέ, που έδιναν την ένταση της μάχης που θα ακολουθούσε. Ο μπάρμπα-Γιάννης, αφού εκτονώθηκε, βρήκε άλλο σημείο για να συνεχίσει τον ύπνο του.

Με το ξύπνημα έχουμε ανέβει όλοι στο παρασκευαστήριο και παρακολουθούμε τον παρασκευαστή να ετοιμάσει το φάρμακο. Μπροστά στο βαρέλι ο μπάρμπα-Παντελής όρθιος ανακατεύει με ένα μεγάλο ξύλο το μίγμα και όλοι εμείς εργάτες και μουλαράδες, πίσω του περιμένουμε να φορτώσουμε για να ξεκινήσουμε το απογευματινό ράντισμα. Ο αρχιεργάτης δεν είχε εμφανιστεί ακόμη και όλοι οι νεώτεροι είμαστε αρκετά ανήσυχοι.

Ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά να ανεβαίνει τη οτενάδα προς το παρασκευαστήριο με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Σίγουρα κάτι κρατάει και πιθανότατα έχει αποδέκτη κάποιον από εμάς με επικρατέστερο υποψήφιο τον Ανδρέα (όλα τα στραβά ψωμιά της στραβής πινακωτής). Ο μπάρμπα-Γιάννης κρατάει πέντε-έξι παραώριμες ντομάτες και ανεβαίνει αδιάφορος. Ο Ανδρέας που έχει καταλάβει τι πρόκειται να γίνει, σηκώνεται και στέκεται ακριβώς πίσω από τον θείο του τον μπάρμπα-Παντελή, καλύπτοντας έτσι το σώμα του πίσω από του θείου του. Βγάζει πονηρά το κεφάλι του δίπλα από το κεφάλι του θείου του αδιάφορα δήθεν, προσποιούμενος ότι παρακολουθεί το τελετουργικό της παρασκευής του φαρμάκου. Ο μπάρμπα-Γιάννης, όταν φτάνει σε απόσταση βολής, εκσφενδονίζει την πρώτη ντομάτα με στόχο τον Ανδρέα ο οποίος αστραπιαία τραβιέται και η ντομάτα προσγειώνεται στο πρόσωπο του ανυποψίαστου παρασκευαστή μας. Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσει τι γίνεται, δέχεται καταιγισμό από ντομάτες. Ο Ανδρέας, στο μεσοδιάστημα, έχει απομακρυνθεί και παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα. Ο μπάρμπα-Παντελής βλέποντας το μπάρμπα-Γιάννη να συνεχίζει ακάθεκτος σηκώνει το κεφάλι του λέγοντας «μωρέ ήντα σου 'καμα εγώ, εμώ μωρέ», πετάει το ξύλο του ανακατέματος, μαζεύει με τα χέρια του τα απομεινάρια της ντομάτας από το πρόσωπο του και τα εκσφενδονίζει στον μπάρμπα-Γιάννη. Ο ένας πετούσε ολόκληρες ντομάτες και ο άλλος τις μάζευε από το πρόσωπο του αλλά και μέσα από το βαρέλι και τα αντιγύριζε στον αντίπαλο.

Κάπως έτσι τελείωσε η πρώτη μου μέρα στο ράντισμα ως... τρουμπαδόρος. Μια εμπειρία που επεδίωξα να αποκτήσω πάρα πολύ και έμελλε στις μέρες που ακολούθησαν να με γεμίσει εκτός από γνώσεις και αξέχαστες στιγμές.........

μέρος δεύτερο

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios