Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 9ος, ΤΕΥΧΟΣ 38, Αυγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2004)

 Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα...

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο πέταλο τού Μαλιακού κόλπου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά νέα παιδιά και κάποια άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά, γέμισε με θλίψη και πόνο το πανελλήνιο.

Ο "Αυλόγυρος", μεταφέροντας τα αισθήματα τού συνόλου τών αναγνωστών του, εκφράζει τα ειλικρινή και ολόθερμα συλλυπητήρια στους τραγικούς γονείς αυτών τών παιδιών.

Ακούσαμε, γι' αυτό το δυστύχημα, πλείστες όσες αναλύσεις , ειδικών και μη , που παρέλασαν από τα τηλεοπτικά κανάλια. Εκφράστηκαν απόψεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Φταίγανε τα οχήματα, οι οδηγοί, το φορτίο, τα λάστιχα, ο δρόμος κ.λ.π. Απ' όλες αυτές τις αναλύσεις και απόψεις θα μείνουμε στην καταγγελία τοπικού παράγοντα (τού Νομάρχη τής περιοχής νομίζουμε) που κατήγγειλε ότι επανειλημμένα είχε υποβάλει υπομνήματα για την επικινδυνότητα τού δρόμου και για την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή δυστυχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα τής Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αλλά ουδείς από την κεντρική εξουσία ενδιαφέρθηκε για να ληφθούν αυτά τα μέτρα. Καίτοι στο τμήμα αυτό τής εθνικής οδού, έχουμε και στο παρελθόν θρηνήσει πάμπολλα θύματα.

Η καταγγελία αυτή, αναπόφευκτα, μάς οδήγησε, εμάς τούς Κουρουνιώτες, σε συνειρμικές σκέψεις. Γιατί και στο χωριό μας έχουμε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Το δρόμο τού Κάτω χωριού. Έναν δρόμο για τον οποίον έχουν γίνει πλήθος παραστάσεων στο Δήμο για την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης και επέκτασής του μέχρι τα τελευταία σπίτια τού οικισμού. Και είναι αλήθεια πως έχουμε πάρει δημόσια υποσχέσεις, ότι θα γίνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε ο υπάρχων δρόμος να καταστεί ασφαλής και ότι θα ολοκληρωθεί η επέκτασή του. Μόνο που έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από τη λειτουργία τού Δήμου και οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις. Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί.

Στη συνάντηση που είχαμε με το Δήμαρχο το Μάρτιο, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, πήραμε την υπόσχεση πως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν τα έργα. Στην τελευταία Λαϊκή Συνέλευση, που έγινε τον Αύγουστο στα Κουρούνια, ο Δήμαρχος δημόσια υποσχέθηκε (υπάρχουν πρακτικά γι' αυτό) πως μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η χάραξη (το παλούκωμα, όπως χαρακτηριστικά είπε). Τελειώνει κι ο Οκτώβριος και καμία κίνηση δεν παρατηρείται.

Με θλίψη οι συγχωριανοί μας, για μια ακόμη φορά, διαπιστώνουν πως οι προσδοκίες τους για επίλυση αυτού τού χρόνιου προβλήματος διαψεύστηκαν. Οι υποσχέσεις που πήραν δεν ήταν παρά τα συνηθισμένα "θα" τών πολιτικάντηδων τού παρελθόντος, τη δόξα τών οποίων φαίνεται πως ζήλεψε ο Δήμαρχός μας. Αγνοεί, όμως, πως οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι πολίτες πια και γνώμη έχουν και κρίση διαθέτουν και αποδίδουν στον καθένα τον έπαινο ή τον ψόγο ανάλογα με τις πράξεις του.

Εξαντλήθηκε το περίσσευμα τής υπομονής μας κ. Δήμαρχε. Μέχρι σήμερα είδατε την καλή μας πρόθεση και τη διάθεσή μας για συνεργασία. Προτείναμε λύσεις, προσφέραμε δωρεάν τη μελέτη τού έργου, την οποία δεν δεχθήκατε, δηλώνοντάς μας πως έχετε ήδη έτοιμα σχέδια. Πιστέψαμε στις υποσχέσεις, που αφειδώς μάς παρείχατε, και που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγιναν πράξη. Από σήμερα και στο εξής, με λύπη μας σάς πληροφορούμε, πως στα Κουρούνια θα εισπράττεται την αγανάκτηση τών συγχωριανών μας για την κοροϊδία που υφίστανται.

Είμαστε βέβαιοι, πως για την αθέτηση τών όσων υποσχεθήκατε θα προβληθούν και πάλι δικαιολογίες όπως το πάγωμα τών κονδυλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι καθυστερήσεις από την τεχνική υπηρεσία τής ΤΕΔΚ Χίου και κύριος οίδε ποια άλλη προφανής ή απίθανη δικαιολογία. Αλλά κανέναν δεν πείθουν ποια οι αιτιάσεις σας κύριε Δήμαρχε.


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios