Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 9ος, ΤΕΥΧΟΣ 38, Αυγουστος - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2004)

 Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα...

του Πέτρου Ι. Μοσχούρη

Θα ήταν χίλιες φορές καλύτερο και πιο έντιμο να μάς δηλώνατε ευθαρσώς ότι αδυνατείτε να κάνετε αυτό το έργο, για χίλιους δυο λόγους, παρά να μάς εμπαίζετε, δίνοντάς μας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη θα ήταν καλύτερο να διακόψετε τη λειτουργία τμήματος ή τού συνόλου τού υπάρχοντος δρόμου, από το να θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Η ζωή, κύριε Δήμαρχε, είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Και στα χωριά μας είναι υπερπολύτιμες, αφού, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ λίγες. Και είναι έγκλημα για τον τόπο να τις εκθέτουμε σε κινδύνους.

Ο "λόγος" και το "πρόσωπο", φίλε κύριε Δήμαρχε, ήταν και πιστεύουμε πως εξακολουθούν να είναι, ισχυρά συμβόλαια τιμής στην Αμανή. Οι παππούδες και οι γονείς μας δεν υπέγραφαν συμβόλαια για να πιστοποιήσουν το λόγο τους, δεν κρατούσαν πρακτικά. Έδιναν πίστη στο "λόγο" και στο "πρόσωπο". Κι η πίστη σ' αυτά τα δύο στοιχεία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα τών Αμανιτών. Είναι ίδιον τής φυλής μας. Αν υπάρχει μεμονωμένη παράβαση από τον κανόνα αυτό, όποιο αξίωμα κι αν κατέχει ο παραβάτης, είναι, πιστεύουμε, απλά η εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει.

Μάς κατηγορήσατε στο παρελθόν ότι γράφουμε εναντίον σας από αντιπολιτευτική διάθεση. Με τη στάση μας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σάς αποδείξαμε ότι δεν έχουμε κανένα κομματικό αντιπολιτευτικό μένος, καμία εμπάθεια. Κάθε μας κίνηση και κάθε μας λόγος αποσκοπεί στο καλό τού τόπου μας και ιδιαίτερα τού χωριού μας. Τώρα αν εσείς αυτό το θεωρείται αντιπολίτευση, ε τότε ναι, σάς αντιπολιτευόμαστε!!!

Η ιστορία, φίλε κύριε Δήμαρχε, καταγράφει τούς μεγάλους πολιτικούς άντρες στις δέλτους της, όχι από την ικανότητα που έχουν να συλλέγουν ψήφους για να ανελιχθούν σε αξιώματα, αλλά από τα έργα προόδου και ανάπτυξης που αφήνουν πίσω τους. Από το όραμα και τη φαντασία τους στη διακυβέρνησητού τόπου. Από τη χρηστή διαχείριση και την ορθολογική αντιμετώπιση τών τρεχουσών αναγκών. Όλα τα άλλα είναι εφήμερα και μηδαμινά. Φληναφήματα, που χάνονται στο πρώτο φύσημα τ' αγέρα. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα πολιτεία σας δεν μάς έχει  πείσει  ότι  είστε από εκείνους που η ιστορία θα σάς κάνει την

τιμή να σάς συμπεριλάβει στις σελίδες της. Μακάρι, με τις πράξεις σας, στο υπόλοιπο τής θητείας σας, να μάς αποδείξετε ότι έχουμε άδικο. Θα χαρούμε πρώτα απ' όλους εμείς. Μπορεί να ευτυχήσει κι ο τόπος.

Η Δημοτική αρχή έχει τη μερίδα του λέοντος τής ευθύνης για τη μη υλοποίηση τού έργου. Μέρος, όμως, τής ευθύνης, σημαντικό μάλιστα, ανήκει και στο Τοπικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του. Είναι ο μόνος θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα τών συγχωριανών μας, ο οποίος είναι νομοθετικά κατοχυρωμένος. Έχει, συνεπώς, τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ασκήσει πίεση στη Δημοτική αρχή. Γνωρίζουμε ότι ο νόμος δεν τού δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί κονδύλια και να τα διαθέτει κατά το δοκούν. Στη θέση του, όμως θα είχαμε γίνει εφιάλτες στον ύπνο τού Δημάρχου. Ως άλλοι υπηρέτες τού Δαρείου θα τού υπενθυμίζαμε καθημερινά την υπόσχεσή του για την κατασκευή τού δρόμου τού Κάτω Χωριού. Θα τού ασκούσαμε συνεχή πίεση με υπομνήματα, προσωπικές παραστάσεις, δημοσιεύσεις στον Χιακό Τύπο.

Η καλοσύνη, φίλε κύριε πρόεδρε, δεν είναι από μόνη της ικανή προϋπόθεση για την άσκηση τών καθηκόντων σας και για την εκπλήρωση τών προσδοκιών, που εναπόθεσαν στο πρόσωπό σας οι συγχωριανοί μας που σάς τίμησαν με την ψήφο τους. Χρειάζεται επιπλέον δυναμισμός, παρρησία, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση στη διεκδίκηση τών όσων δικαιούνται τα χωριά μας. Μ' αυτή τη σκέψη ως οδηγό φροντίστε να κινηθείτε στο υπόλοιπο τής θητείας σας. Οι άλλοι συλλογικοί φορείς και ο "Αυλόγυρος" θα είναι πάντα δίπλα σας.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα συνηθίσαμε φίλες και φίλοι συγχωριανοί. Τώρα πια καλά το γνωρίζουμε πως ότι κερδίσουμε θα το κερδίσουμε μόνοι μας. Με τούς αγώνες μας, τη δουλειά μας και με συνεχή προσπάθεια. Τίποτα δεν μάς χαρίζεται. Ενωμένοι, όμως, και δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά αυτά που δικαιωματικά μάς ανήκουν και να τα κερδίσουμε.

Πίνακας επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios