Αυλόγυρος

(ΧΡΟΝΟΣ 9ος, ΤΕΥΧΟΣ 39, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2004 - Ιανουάριος 2005)

ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΤα Κουρούνια πέρα απ' τα Κουρούνια

του Γιάννη Ν. Ζαννή

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυσι τού Συλλόγου μας, τού Συλλόγου Κουρουνιωτών Εγρηγοριανών Χίου "Ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος". Σκεφτήκαμε, λοιπόν, για τούτη τη χρονιά ν' αφιερώσουμε τα τέσσερα άρθρα αυτής τής στήλης σ' ένα μικρό οδοιπορικό στο χρόνο, στις γειτονιές τής Αθήνας και τού Πειραιά, όπου έζησαν Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί. Δεν πρόκειται ούτε για "τοπογραφικής" φύσεως δοκίμιο, ούτε για καταγραφή τής ιστορικής διαδρομής τού Συλλόγου. Αυτήν, άλλωστε, την έκανε ο Πέτρος ο Μοσχούρης πριν δέκα χρόνια με το ξεκίνημα τού "Αυλόγυρου".

Τα άρθρα που ακολουθούν είναι απλά ένα νοσταλγικό ταξείδι τής μνήμης, στις γειτονιές τών Κουρουνιωτών και τών Εγρηγοριανών στην Αθήνα και τον Πειραιά. ΄Η, μάλλον, ένα συνοθύλευμα αναμνήσεων τού υπογράφοντος απ' αυτές την γειτονιές και τούς υπέροχους ανθρώπους που έζησαν σ' αυτές και σ' όσους δεν είναι πια εν σαρκί ανάμεσά μας.

Αγιος Βασίλης, οδός Μετσόβου, δίπλα στο Πεδίο τού Αρεως. Τα γραφεία τής εταιρείας που εργάζομαι, βρίσκονται εκεί κοντά. Μπαίνω ν' ανάψω ένα κερί για τούς ζώντες και ένα για τούς κεκοιμημένους Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανούς που έζησαν σε τούτες τις γειτονιές...

Η περιοχή αυτή τού Μουσείου, ήταν, ίσως, η "πρωτεύουσα" τής εδώ παροικίας. Και η ενορία αυτή ήταν η νέα πια ενορία τών χωριανών που έμεναν εδώ... Μα από που ν' αρχίσω τη διαδρομή;

Ίσως πρέπει να γυρίσω πίσω, στην Πλατεία Καρύτση, απέναντι απ' τον Αη Γιώργη, μια και έμενα εκεί. Μερικά μέτρα παρακάτω, στην Πραξιτέλους, το καφενείο τού Δημήτρη, ο χώρος που εγεννήθη ο Σύλλογος που διαδέχθηκε την παλαιά Αδελφότητα.

Χρονικά, όμως, μια και θυμήθηκα την Αδελφότητα, αρχίζουμε πάλι από την Καρύτση. Στο καφενείο "ο Παρνασσός" ακούω ακόμα τις συζητήσεις τών μελών τής Αδελφότητας. Μαζεμένοι εκεί, όλοι, μιλούν γιατην επισκευή τής εκκλησίας τού χωριού. Μού άρεσε πάντα να βλέπω χωριανούς στο σπίτι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ξέρουμε όλοι, θυμόμαστε τη χαρά, την ανάσα τής ελπίδας και τής παρηγοριάς που έδιναν σ' όλους μας και στον καθένα ξεχωριστά οι επισκέψεις που ανταλλάσσονταν και οι συνάξεις που

γίνονταν επ' ευκαιρία τών εκδηλώσεων τής Αδελφότητας. Ανάσα παρηγοριάς και ελπίδας, ("ταχ' αύριον έσετ' άμεινον") στην απρόσωπη μεγαλούπολι όπου άρχισαν να συσσωρεύονται απ' όλες τις γωνιές τής καθημαγμένης από τον εμφύλιο Ελλάδος.

Όμως, σε τούτες τίς συναντήσεις, η χαρά που παίρναμε όσοι ήμασταν ακόμα παιδιά, ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συγχωρείστε μου την δημόσια "εξομολόγησι": Όταν βρέθηκα κλεισμένος στα τέσσερα ντουβάρια ενός μικρού δωματίου τής πολυκατοικίας, έχοντας αφήσει πίσω τα βουνά της Αμανής και τούς παιδικούς μου φίλους, έπαθα ένα είδος ψυχικού μαρασμού. Ουδέποτε στα σχολικά μου χρόνια μπόρεσα να αναπτύξω στενές φιλικές σχέσεις με τούς συμμαθητές μου. Οι μόνοι ουσιαστικά φίλοι μου παρέμειναν οι παιδικοί φίλοι απ' το χωριό, που αναγκάστηκα να τούς αποχωριστώ. Και ομολογώ ότι μέχρι σήμερα το κριτήριο που έχω για τις σχέσεις μεταξύ φίλων, είναι οι σχέσεις και η ζεστασιά τής συντροφιάς τών παιδικών μου φίλων.

Όμως, ανάλογα αισθήματα είχαμε όλοι, λίγο-πολύ. Είμαι σε θέση να ξέρω ότι για όλους μας οι πιο όμορφες στιγμές ήταν εκείνες που ανταμώναμε. Οι τόποι συνάντησης γινόταν αυτόματα ένα κομμάτι τού χωριού πέρα απ' το χωριό. Και έτσι, όπου είναι Κουρουνιώτες και Εγρηγοριανοί -διατηρώντας την αυτοσυνειδησία τους- εκεί είναι και τα Κουρούνια και ο Εγρηγόρος, όπως όπου είναι Έλληνες εκεί είναι και η Ελλάδα, ασχέτως αν πρόκειται για την Αστόρια, τη Μελβούρνη, το Λεβερκούζεν, το Μουσείο, τη Φίλωνος, την Καρύτση, την Ερμού...

Η μνήμη είναι ελεύθερη να πετά όπου θέλει, καμιά φορά χωρίς ειρμό...

Κυριακάτικο πρωϊνό μετά την εκκλησία. Επίσκεψη στου θείου Σίμου, στην οδό Ερμού και βόλτα στην Πλάκα… Ωστόσο και πιο πέρα υπάρχουν χωριανοί. Στις Στήλες τού Ολυμπίου Διός, ο Βασίλης και η Στέλλα, γειτόνοι απ' την Κάτω Γειτονιά. Και στην Ακαδημίας, ο Δημήτρης με την Αγγέλα... Εξάρχεια, Κολωνάκι, Λυκαβηττός. Σίνα, ο αείμνηστος Μιχαήλ Κεφάλας με την οικογένειά του. Αργότερα θα μείνη εκεί για κάποιο διάστημα η οικογένεια τού αδελφού του Βασίλη.

 Κυριακάτικο   πρωϊνό,    ανεβαίνοντας   για   εκκλησιασμό   στο


© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios