Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αμανής 05/04/2005


Δυσπιστία υπήρξε από τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ένταξη του Δήμου Αμανής στον υπό σύσταση Σύνδεσμο Δήμων Νομού Χίου. Δυσπιστία που οφείλεται στο κατά πόσον ο Δήμος θα ωφεληθεί από αυτήν την ένταξη ή θα αποτελέσει στήριγμα για την οικονομική ωφέλεια των μεγάλων Δήμων του νησιού.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής τάχθηκε θετικά ως προς την ένταξη, με το αιτιολογικό ότι ο Σύνδεσμος θα αποτελέσει ένα «καλό εργαλείο», που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους Δήμους, δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι κανείς δεν τους απαγορεύει να αποχωρήσουν σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει εκμετάλλευση των μεγάλων Δήμων, εις βάρος των μικρών.

Στηρίζοντας τις επιφυλάξεις του, για το ίδιο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Χρίτης ανέφερε ότι το πλαίσιο του Συνδέσμου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και ότι υπάρχουν πολλά κενά.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ.

Ο Δημοτικό Σύμβουλος Παντελής Ξυδιάς μίλησε για πολιτικά παιχνίδια που θα ωφελήσουν τους μεγάλους ΟΤΑ εις βάρος των μικρών.

Τελικά το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση με το αιτιολογικό της ελλιπούς ενημέρωσης και των περαιτέρω διευκρινήσεων.


ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΝ

Αίσθηση προκάλεσε η εκτός ημερησίας διάταξης εισήγηση του Δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Γεντή, για την κατασκευή αγροτικού παραποτάμιου δρόμου στα Κουρούνια. Αίσθηση όχι ως προς το αίτημα, αλλά ως προς το φορέα που υπέβαλε αυτό.

Συγκεκριμένα οι Κουρουνιώτες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Διασυλλογικού Οργάνου που αποτελείται από όλους τους φορείς του χωριού, δηλαδή τους απανταχού Πολιτιστικούς Συλλόγους, την εκκλησιστική Επιτροπή και το Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο θα προτείνει τα αναγκαία έργα του χωριού. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύεται ότι θα υπάρχει σωστότερος προγραμματισμός και ομοψυχία στήριξης των επιλογών.

Ο κ. Μαλαφής εξέφρασε την πικρία του για την εξαίρεση του από τους αποδέκτες της ενημερωτικής επιστολής για το έργο, που εστάλη από το συγκεκριμένο Όργανο. Στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι το έργο είχε προγραμματισθεί να γίνει σε συνεργασία με το στρατό, αλλά κάποιοι με τις καταγγελίες τους το σταμάτησαν. Υποσχέθηκε ότι το θέμα, αφού διερευνηθεί και εξετασθεί από την Τεχνική Υπηρεσία η δυνατότητα κατασκευής του, θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.


ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με ομόφωνες αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω έργα:

  • Αποπληρωμή του απορριμματοφόρου με το ποσό των 85.000 €
  • Το ποσό των 2.000 € θα διατεθεί για τις αναλύσεις του πόσιμου νερού.
  • Επισκευή και συντήρηση των γεωτρήσεων Κουρουνίων, Ποταμιάς και Τρυπών.
  • Αποκατάσταση αποχετευτικού δικτύου Κουρουνίων, 5.800 €
  • Αποκατάσταση ζημιών στο υδρευτικό δίκτυο Βολισσού, περιοχή Μαλαγκιώτη, 6.632 €
  • Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Αμανής, 23.200 €
  • Αποκατάσταση στέγης Δημοτικού Σχολείου Εγρηγόρου.
  • Καθαρισμός και αποψίλωση περιβάλλοντος χώρου Σχολείου Βολισσού.
Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios