Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αμανής 13 Φεβρουαρίου 2007


Η συζήτηση για τα Αγιάσματα

Όπως ήταν φυσικό ο νέος δήμαρχος Γιώργος Χρίτης υπεραμύνθηκε του πρώτου προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή με τη δική του ηγεσία και με τον αέρα της άνετης πλειοψηφίας που διαθέτει η παράταξη του στο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός πέρασε όπως αναμένονταν. Καμία από τις προτάσεις έργων της αντιπολίτευσης δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία. Από τη πλευρά της η αντιπολίτευση μέσω του επικεφαλής της Στάμου Γεντή άσκησε έντονη κριτική στη λογική του προϋπολογισμού χαρακτηρίζοντας την "λογική καταναλωτικού δανείου" υποδηλώνοντας την έλλειψη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και σχεδίου ανάπτυξης για το Δήμο από τη πλευρά της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση πρότεινε την ανάθεση σε εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων - μελετητών, την εκπόνηση μιας Αναπτυξιακής Μελέτης για όλο το Δήμο Αμανής. "Η ομάδα αυτή θα ενημερωθεί από το δημοτικό συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες της περιοχής για το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούμε και αφού εξετάσει τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής θα προετοιμάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που να είναι υλοποιήσιμο και θα αποτελεί τη πυξίδα μας για το μέλλον" είπε ο Στάμος Γεντής.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε την πρόταση. Μοιραία η συζήτηση οδηγήθηκε σε παραδείγματα που φανερώνουν την έλλειψη σχεδίου και καταλήγουν σε σπατάλη πόρων κατά την άποψη της αντιπολίτευσης. Κάθε χρόνο ξοδεύονται από το Δήμο περίπου 50.000 ευρώ για τη συντήρηση και το καθαρισμό των αγροτικών δρόμων της περιοχής που είναι βεβαίως αναγκαία αφού σε κανένα σχεδόν δρόμο δεν υπάρχουν τεχνικά έργα  που  θα  προστάτευαν τους δρόμους από τη φθορά

και την ανάγκη συνεχούς συντήρησης που πάει χαμένη, αφού κάθε χρόνο είναι στα ίδια χάλια.

Λογικά κεντρικό θέμα της συζήτησης έγιναν τα Αγιάσματα που είναι ένας από τους κύριους πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας. Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ρυμικής κατηγόρησε τον Στάμο Γεντή ότι δυσφημεί τη περιοχή με όσα υποστηρίζει για το Υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάτων στον χιακό τύπο. "Με αυτά που λέτε για τα Αγιάσματα κε Γεντή, ο κόσμος νομίζει ότι θα κλείσει το υδροθεραπευτήριο" είπε ο Κώστας Ρυμικής και συνέχισε "το κτίριο των λουτρών είναι χτισμένο μέσα στο ποταμό και αυτό προκαλεί φθορές. Από την αρχή είχε κακοτεχνίες και για αυτό οι Κοινότητες Κεράμου και Λεπτοπόδων είχαν αρνηθεί να το παραλάβουν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από να το συντηρούμε για να το κρατάμε ζωντανό".

Ο Στάμος Γεντής είπε ότι τα Λουτρά των Αγιασμάτων αντί να είναι εν δυνάμει πηγή πλούτου και ανάπτυξης, μετατράπηκαν σε αιμορραγούσα πληγή για το Δήμο και εξήγησε "Από το 1999 που απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Καλουτά από τους κ. Μαλαφή και Χρίτη, δηλαδή να αναλάβει η ΕΝΑ Χίου τα λουτρά, ο Δήμος ξοδεύει κάθε χρόνο για συντήρηση, επισκευές και λειτουργικά έξοδα περίπου 4Ο χιλ. ευρώ, πάνω από 3ΟΟ χιλ στα 8 χρόνια. Επίσης για μελέτη έδωσε οε καθηγητή του Πολυτεχνείου 150 χιλ, ευρώ σύνολο 450 χιλ. ευρώ έως σήμερα. Τα έσοδα απο τα λουτρά στα 8 αυτά χρόνια είναι μόνο 60 χιλ. ευρώ! Και το χειρότερο η κατάσταση παραμένει στα ίδια χάλια. Αν αυτό δεν είναι πληγή..."

Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Γιώργος Χρίτης διακηρύττει ότι θα αναθέσει πάλι μελέτη στο πανεπιστήμιο (δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό), ομολογώντας έμμεσα ότι τα χρήματα της προηγούμενης μελέτης πετάχτηκαν, ενώ ύστερα από 8 χαμένα χρόνια θέλει λέει να ζητήσει τη βοήθεια της EΝΑ!!!

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"
Πίνακας Επιλογής άρθρου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios