Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αμανής 31/08/2004


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΕΥΧΩΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Η απρόσμενη παρουσία είκοσι και πλέον κατοίκων των Διευχών, οι οποίοι εκτός ημερησίας διάταξης, έβαλαν το θέμα της αυθαίρετης βόσκησης, έδωσαν ένταση σε ένα ήσυχο κατά τα άλλα Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε στις 31 Αυγούστου στη Βολισσό.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των Διευχών παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να δοθεί, επιτέλους λύση, στην ανεξέλεγκτη Βόσκηση και να προστατευθούν οι περιουσίες τους.

Στην τοποθέτηση τους κατονόμασαν τους κτηνοτρόφους της περιοχής τους, οι οποίοι καταστρέφουν τις περιουσίες τους, καταλαμβάνουν παράνομα Δημοτικές εγκαταστάσεις και ουδείς ενδιαφέρεται για αυτό. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ο Δήμος ή η Πολιτεία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Θέση, που προφανώς, τους ανάγκασε η απόγνωση να ομολογήσουν.

Στην τοποθέτηση τους ανέφεραν αποφάσεις της πρώην κοινότητας Διευχών, οι οποίες λήφθηκαν προκειμένου να λυθεί το θέμα και οι οποίες δεν υλοποιούνται σήμερα με ευθύνη του Δήμου.

Κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι οι ευθύνες της για το θέμα των κτηνοτρόφων είναι μεγάλες, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτε.

Σχεδόν ειρωνικά σχολίασαν, και οι δύο πλευρές, την τοποθέτηση του αγροφύλακα στην περιοχή των Διευχών από την Νομαρχία, λέγοντας ότι πρόκειται για διακοσμητικό στοιχείο, αφού επί της ουσίας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε απολύτως. Τέλος επεσήμαναν ότι σε ανάλογη επίσκεψη που έγινε στο Νομάρχη  κ. Πολύδωρα  Λαμπρινούδη  τους  αναφέρθηκε, ότι την

ευθύνη του όλου θέματος την έχει ο Δήμος, πράγμα που αρνήθηκε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμανής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Τοπικού ΣυμΒουλίου Νέας Ποταμιάς κ. Ι. Κοντός, ο οποίος στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι από την ίδρυση του Δήμου το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους επιδεινώθηκε και οι ευθύνες για την επιδείνωση αυτι\ ανήκουν αποκλειστικά στο Δήμο.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμανής αντέκρουσε τις κατηγορίες των παρισταμένων, υπενθυμίζοντας τους ότι τον τελευταίο καιρό, ο Δήμος έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους κτηνοτρόφους, που δεν συμμορφώνονται, βάζοντας πρόστιμα για αυθαίρετη βόσκηση.

Έριξε τις ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Κτηνιατρείο, Δασαρχείο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αποποιούνται τις ευθύνες τους δηλώνοντας αναρμόδιοι, μολονότι, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η ευθύνη της όλης κατάστασης αφορά αυτούς και όχι το Δήμο.

Κάλεσε τα Τοπικά Συμβούλια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτοβουλίες, δηλώνοντας στο Δήμο αυθαίρετες βοσκήσεις και μηνύσεις για όσους κτηνοτρόφους παρανομούν.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή προστίμων για αυθαίρετη βόσκηση στους, Μιχαήλ Κατό, Αγγελική και Ζαχαρία Νταούτη, Καράπουρνου Ι. και Κώστα Φιλιππάκη.


0Ι ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ.. ΕΦΕΡΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ....

Έξι χρόνια λειτουργίας του Δήμου και ακόμα το θέμα των προσκλήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί αιτία για διαμαρτυρία της μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα,  προ ημερησίας διάταξης ο Δημοτικός Σΰμβουλος

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios