Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Δελτίο τύπου Απριλίου 2003


Υπόσχεση τών μελών τού νέου Δ.Σ. είναι να διαθέσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διατήρηση του Συλλόγου ανάμεσα στους πρώτους της χιώτικης παροικίας και τη προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στα χωριά μας. Στους άμεσους επίσης στόχους του είναι η δραστηριοποίηση τών νέων τού Συλλόγου σε όλους τούς τομείς δραστηριοτήτων του.

Το χορευτικό τού Συλλόγου μας στην εκδήλωση τής Ομοσπονδίας για τη σφαγή τής Χίου

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2003 η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό τού Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά για να τιμήσει τη μνήμη τών περίπου 40.000 συμπατριωτών μας που σφαγιάστηκαν τον Απρίλιο τού 1822 από τη μανία και τη βαρβαρότητα τών Τούρκων.

Στη συνέχεια στο θέατρο τού Πειραϊκού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε οπτικοακουστική τελετή μνήμης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε προβολή ταινίας για τη Χίο, ομιλία από τον συμπαατριώτη μας ποιητή και καθηγητή τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστο Μπελλέ, τραγούδια από τη χορωδία Κερατσινίου απαγγελίες ποιημάτων με θέματα από τη σφαγή τής Χίου από τούς Χιώτες ηθοποιούς Ηρώ Μανέ και Αλέκο Ζαρταλούδη και η γιορτή έκλεισε με την παρουσίαση χορών τού τόπου μας από τα μέλη τού χορευτικού μας συγκροτήματος, που επανεμφανίζονται μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.

Η γιορτή τής Άνοιξης στον Άγιο Ανδρέα

Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2003, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύλλογός με αφορμή την εορτή τού πολιούχου τών Κουρουνίων, τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου, θα πραγματοποιήσει το μεγάλο πανηγύρι τής άνοιξης. Η γιορτή αυτή, που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις τών Χιωτών τής Αττικής και έγινε πλέον Παγχιακή, θα γίνει και φέτος στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις τών κατασκηνώσεων τού Δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεκκλησιασμό στο εκκλησάκι τής κατασκήνωσης, και αμέσως μετά προσφορά λουκουμάδων. Στη συνέχεια και πριν το γεύμα, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τής εστιάσεως τών κατασκηνώσεων αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει το κοινό τραπέζι με το παραδοσιακό κατσικοπίλαφο -σύμφωνα με τα πρότυπα τών χωριών μας- που θα παραθέσει προς τιμήν τών προσκεκλημένων του ο Σύλλογος.

Το Δ.Σ. καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιήσει ένα Βορειοχωρίτικο πανηγύρι στην καρδιά τής Αττικής. Γιατί πιστεύει ότι η διατήρηση και η προβολή τής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι από τις πρώτες προτεραιότητες κάθε πολιτιστικού Συλλόγου αυτής τής μορφής.

Καλούμε, λοιπόν, τα μέλη μας, τούς Χιώτες και τις Χιώτισσες τής Αττικής και γιατί όχι και τούς φίλους τους, να βρεθούν κοντά μας την Κυριακή 1 Ιουνίου 2003, στον πανέμορφο χώρο τών κατασκηνώσεων τού Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, για να διαπιστώσουν την παραδοσιακή φιλοξενία τών χωριών μας και ζήσουν ένα γνήσιο Βορειοχωρίτικο πανηγύρι.

Πίνακας επιλογής Δελτίου Τύπου

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios