Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΑποδήμων οδύσσεια


Αμανίτες, αφού, έστω κι αν δεν το λέει ξεκάθαρα, το έργο περιστρέφεται γύρω από τα χωριά μας.

Ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας των χωριών μας είναι γεμάτο από τούς μετανάστες και τη μετανάστευση. Αυτή την "πανούκλα" της ελληνικής υπαίθρου, που την ερήμωσε. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, όπως στα μέρη μας, την ερήμωσε ολοκληρωτικά.

Αυτή τη μάστιγα τού νεοελληνικού κράτους καταγράφει στις σελίδες αυτού τού βιβλίου, μέσα από τις περιπέτειες δύο μεταναστών, ένας άνθρωπος της γενιάς μου. Ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε κοινά βιώματα, κοινές μνήμες και αντιμετωπίσαμε τα ίδια ανυπέρβλητα προβλήματα στα νεανικά και εφηβικά μας χρόνια.

Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω πως το έργο αυτό καταγράφει ένα μεγάλο μέρος από την ιστορία της μετανάστευσης των χωριών μας. Το γεγονός αυτό, πέρα από τη λογοτεχνική αξία τού έργου, το κάνει πολύτιμο για μάς.

Θεωρώ, λοιπόν, τον εαυτό μου ευτυχή, γιατί έχω την τύχη, ως πρόεδρος του Συλλόγου του χωριού στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας, να προλογίζω αυτή την εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σ' αυτό του το έργο.

Δε θέλω να σάς κουράσω άλλο για να μείνει αρκετός χρόνος και τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Σας ευχαριστώ και πάλι που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και να ευχηθώ στο φίλο μας τον Γιάννη Μιχαλάκη να'ναι καλά για να μάς χαρίσει και άλλα τέτοια έργα στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ

Στη συνέχεια ο συντονιστής τής εκδήλωσης κ. Πέτρος Μοσχούρης, παρουσιάσε στο ακροατήριο τον δημιουργό τού έργου "Αποδήμων Οδύσσεια".

Ο Γιάννης Μιχαλάκης γεννήθηκε στα Κουρούνια το 1937. Ήταν το τέταρτο παιδί του Γιώργη και τής Καλλιόπης Μιχαλάκη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κουρουνίων, και αποφοίτησε από το ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων της Χίου.

Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα αναζητώντας, όπως τόσοι άλλοι, περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερη τύχη.

Δούλεψε για βιοποριστικούς λόγους σε ξυλουργικό  εργοστάσιο,

σε τυπογραφείο και ως δημοσιογράφος.

Από το Νοέμβριο του 1969 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1973 εξέδιδε την τοπική εφημερίδα "Χιακοί αντίλαλοι".

To 1974 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, όπου τα τρία πρώτα χρόνια εργάζεται σε επιχείρηση που έκανε ντόνατς. Από το 1978 μέχρι σήμερα εργάζεται, ως δημοσιογράφος, στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Αμερικής "Εθνικός Κύρηκας".

Παράλληλα με τις άλλες ασχολίες του έγραψε αφηγήματα και διηγήματα που θέμα τους είχαν τις συνθήκες ζωής και τους ανθρώπους που γνώρισε.

Το "Αποδήμων Οδύσσεια", είναι το δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφορεί μετά τα "Μπρουκλιώτικα".

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι ο κ. Μιχαλάκης υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας του Συλλόγου μας, τον "Αυλόγυρο", στα πρώτα φύλλα της οποίας ήταν και υπεύθυνος έκδοσης και στην οποία μέχρι σήμερα αρθρογραφεί.

Ο Γιάννης Μιχαλάκης ανήκει στην πρώτη γενιά τών Κουρουνιωτών που άφησαν τη σκληρή αγροτική δουλειά στα άγονα πλάγια τής Αμανής και ακολούθησαν ένα δύσκολο, για τα δεδομένα της εποχής τους, δρόμο, το δρόμο τής σπουδής και τής γνώσης. Ένας δρόμος που συχνά εξαργυρώθηκε με αιματηρές θυσίες από τις οικογένειές τους και απίστευτες στερήσεις από τους ίδιους.

Τα Κουρούνια και ο Εγρηγόρος μπορούν να καυχώνται πως σε δίσεκτα χρόνια, την κατοχική και μετακατοχική περίοδο, στα χρόνια τής απόλυτης φτώχειας κατόρθωσαν να αναδείξουν επιστήμονες και ανθρώπους τού πνεύματος.

Αναφερόμενος στο έργο "Αποδήμων Οδύσσεια" παρομοίασε τούς Έλληνες μετανάστες τής Νέας Υόρκης, τής εποχής που εκτυλίσσεται το έργο με τούς σημερινούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Σκιαγράφησε στη συνέχεια τη ζωή και τα προβλήματα τών μεταναστών έτσι όπως προβάλλονται στο έργο.

Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios