Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΑποδήμων οδύσσεια


Και καταλήγοντας, είπε πως το έργο είναι η καταγραφή τής ιστορίας τής μετανάστευσης τών χωριών τής Αμανής δοσμένη μέσα από τις περιπέτειες δύο μεταναστών. Είναι ένα έργο που διαβάζεται απνευστί και προέτρεψε τούς ακροατές, ως αναγνώστης, να το διαβάσουν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επίκουρος καθηγητής τού τμήματος επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης τού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Ευάγγελος Σόρογκας, ο οποίος προσέγγισε το έργο από την πλευρά τών μεταναστών τής Νέας Υόρκης, τούς οποίους, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά κατά τη διάρκεια τών σπουδών του εκεί.

Αναφερόμενος στη γλώσσα τού έργου σημείωσε το γεγονός πως το έργο διανθίζεται με χιώτικους ιδιωματισμούς και "χιωτοαμερικάνικες" λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες τής εποχής εκείνης.

Χαρακτήρισε την περίπτωση τού Γιάννη Μιχαλάκη ιδιαίτερη, αφού είναι από τούς λίγους συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τής μετανάστευσης και τών μεταναστών. Τον απεκάλεσε "κορυφαίο συγγραφέα" σε ότι έχει σχέση με θέματα αποδήμων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής τής συγκριτικής λογοτεχνίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας κ. Γεώργιος Γιάνναρης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία τους αποτείοντας φόρο τιμής στην αείμνηστη λογοτέχνη τής ομογένειας Αθηνά Ντάλλας-Ντάμη, η οποία υπήρξε φοιτήτριά του.

Αναλύοντας το έργο, είπε πως είναι έργο με γραφή κινηματογραφική, με ζωντανούς σταγγάτους διαλόγους. Είναι χιουμοριστικό και συνάμα τραγικό. Πως ο αναγνώστης του συμμετέχει στα δρώμενα σαν να ζει ο ίδιος μέσα στο έργο.

Χαρακτήρισε το Γιάννη Μιχαλάκη πεισματάρη, εργασιομανή άνθρωπο που σου εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη. Το χαρακτήρισε, ξεχωριστή περίπτωση για τα Ελληνοαμερικανικά γράμματα και δεν δίστασε να πει πως στο πρόσωπο τού Γιάννη Μιχαλάκη βλέπει έναν νέο Φώτη Αγγουλέ.

Στη συνέχεια ο συντονιστής τής εκδήλωσης κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, κ. Αργύρη   Κοκκινάκη,   δημοσιογράφο,   διευθυντή  τού  γραφείου

τύπου τής Γ.Γραματείας Αθλητισμού, ο οποίος απηύθυνε στο ακροατήριο σύντομο χαιρετισμό.

Το πλέον ενδιαφέρον τμήμα τής εκδήλωσης ήταν, αναμφισβήτητα, η ανάγνωση αποσπασμάτων τού έργου "Αποδήμων Οδύσσεια" από την κυρία Μάρθα Κυριακάκη. Η πραγματικά θαυμάσια απόδοση τών αποσπασμάτων από την κυρία Κυριακάκη κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου το οποίο στο τέλος ξέσπασε σε αυθόρμητο χειροκρότημα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα τού έργου κ. Γιάννη Μιχαλάκη, ο οποίος, αφοπλιστικός όπως πάντα, δήλωσε πως δεν έχει να πει κάτι αφού τα είπαν όλα οι άλλοι.

Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να γίνει το έργο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στο φίλο του ζωγράφο κ. Γ. Ζυμαράκη, γιατί τού παραχώρησε τον πίνακά του πού κοσμεί το εξώφυλλο τού έργου και την κόρη του Γιάννα, που έκανε τη "βρώμικη" δουλειά τής φωτοστοιχειοθεσίας.

Αποκάλυψε, τέλος, πως τα πρόσωπα τού έργου είναι φανταστικά, τα γεγονότα, όμως, είναι από εκείνα που συνέβησαν σε πολλούς μετανάστες τής πρώτης γενιάς.

Είπε ακόμη πως όταν έγραφε για τούς δυο κεντρικούς ήρωες τού έργου είχε στο μυαλό του τούς συγχωριανούς μας μετανάστες Θανάση και Βασίλη Μίχαλο.

Καταλήγοντας, έκανε μια σύντομη αναφορά στην μεγάλη φτωχειά που υπήρχε τη μεταπολεμική περίοδο στα χωριά τής Αμανής. Φτώχεια, που ανάγκασε πολλούς νέους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, να μπαρκάρουν με πολλές θυσίες δικές τους και τών οικογενειών τους για να βγουν, εν τέλει, παράνομοι στη "γη τής επαγγελίας, τη Νέα Υόρκη", όπου τούς περίμενε μια άλλη περιπέτεια. Μια περιπέτεια που προσπάθησε να καταγράψει στο έργο του.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση τού Συλλόγου για την πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει τελευταία να διοργανώνει εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου και ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "Αυλόγυρος"
Ειδήσεις-Δραστηριότητες

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios