Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου

Ειδήσεις-ΔραστηριότητεςΕκδήλωση για τα "Μοναστήρια τής Χίου"


Με αφορμή την έκδοση τού βιβλίου τής συμπατριώτισσάς μας συγγραφέως κας Πόπης Χαλκιά-Στεφάνου, ο Σύλλογός Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου σε συνεργασία με τη Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας " ο Κοραής ", πραγματοποίησε μεγάλη εκδήλωση-παρουσίαση στίς 16 Ιανουαρίου 2006 στην αίθουσα τής Αρχαιολογικής εταιρείας Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου 22 στο κέντρο τής Αθήνας.

Στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τού ιστορικού αυτού επιστημονικού οργανισμού, προσήλθαν πλήθος συμπατριωτών μας για να τιμήσουν, κατά πρώτο λόγο, τα μοναστήρια και το μοναχικό βίο του νησιού μας, και κατά δεύτερο λόγο να τιμήσουν τη συγγραφέα αυτού τού μοναδικού για το νησί μας εκδοτικού έργου. Ενός έργου, για την ολοκλήρωση τού οποίου η συγγραφέας δεν φείσθηκε σωματικού και πνευματικού κόπου, για να προσφέρει στη Χίο και στο φιλομαθές κοινό της αυτό το, κατά την άποψή μας, μνημειώδες έργο.

Ανάμεσα στο ακροατήριο διακρίναμε τούς σεβαστούς συμπατριώτες μας πατέρες τής Εκκλησίας τον πατέρα Δημήτριο Τζούμα και τον πατέρα Μακάριο Βαρλά, το λιμενάρχη Χίου, τούς επίσημους ομιλητές, τον καθηγητή της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Κωνσταντίνο Σκουτέρη και την τέως επίκουρο καθηγήτρια τής νεοελληνικής Φιλολογίας κυρία Αγγελική Νικολόπουλου-Σκαρβέλη, τον πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής κ. Αργύρη Κοκκινάκη, την πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Σωματείων Χίου και πρώην πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Χιακών σωματείων Αττικής κα Ξένη Φύλλα-Γιούργη και πολλούς εκπροσώπους τοπικών συλλόγων τής Αττικής.

Την εκδήλωση, που συντόνιζε ο γενικός γραμματέας τού " Κοραή " κ. Γεώργιος Δανιήλ, άνοιξε με βυζαντινούς ύμνους από τη βυζαντινή χορωδία τού Χάρη Νταραβάνογλου άρχοντος πρωτοψάλτη τού ιερού ναού τού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό στο ακροατήριο οι πρόεδροι τών δύο σωματείων που οργάνωσαν την εκδήλωση.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος τού Συλλόγου μας κ. Στέλιος Μιχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στη μακραίωνη

ιστορία τού μοναχικού βίου στη Χίο. Τόνισε, ακόμη, το πόσο σημαντική είναι η έκδοση αυτή η οποία καλύπτει ένα εκδοτικό κενό που υπήρχε.

Ευχαρίστησε τέλος τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του " Κοραή ", για την άψογη συνεργασία που είχαν στη διοργάνωση αυτής τής παρουσίασης, από την οποία, όπως είπε, ο Σύλλογός μας θα αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος τού "Κοραή", καθηγητής κ. Αντώνης Χαροκόπος, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο τής κυρίας Χαλκιά, αναφέρθηκε με γλαφυρό και ενδιαφέροντα τρόπο στο μοναχισμό ως ιδέα και ως τρόπο ζωής.

Κύριος ομιλητής τής βραδιάς ήταν ο καθηγητής τής Θεολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σκουτέρης. Στην εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο υπό παρουσίαση έργο. Με επιστημονική εγκυρότητα, με μεθοδολογία αλλά ταυτόχρονα και με κατανοητό και εύληπτο τρόπο, για να μπορέσει να το παρακολουθήσει το μη ειδικό κοινό, παρουσίασε βήμα-βήμα τη δομή και την αξία τού έργου.

Το έργο από φιλολογικής πλευράς προσέγγισε η επόμενη ομιλήτρια κ. Αγγελική Νικολόπουλου-Σκαρβέλη τέως επίκουρος καθηγήτρια τής νεοελληνικής Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο μεστό και περιεκτικό λόγο της επεσήμανε τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν τη φιλολογική αξία τού έργου.

Στο δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης το λόγο πήρε η συγγραφέας η οποία ευχαρίστησε τα δύο Χιώτικα Σωματεία τής Αττικής για την πρωτοβουλία που είχαν να παρουσιάσουν το έργο στην Αθήνα για να το γνωρίσουν οι Χιώτες τής παροικίας. Ευχαρίστησε ακόμη και όλους όσους την βοήθησαν ηθικά και υλικά για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκδοση.

Στη συνέχεια παρουσίασε σε διαφάνειες τις σημαντικότερες μονές με σύντομη επεξήγηση.

Αποσπάσματα από το έργο διάβασε η κα Ευγενία Χαλκιά.

Και η εκδήλωση έκλεισε, όπως άνοιξε, μελωδικά. Με βυζαντινούς ύμνους από την καταξιωμένη χορωδία τού Χάρη Νταραβάνογλου.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "Αυλόγυρος"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios