Ειδήσεις-Ενημέρωση-Γεγονότα

Το χρονικό ενός έργου


Η καλλιέργεια αμπελιού και η παραγωγή οίνου στην περιοχή της Αμανής είναι πια πιστευτό από όλους ότι είναι μια από τις δραστηριότητες που μπορεί να αλλάξει την φθίνουσα πορεία της Αμανής.

Αυτό οραματίστηκε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον αείμνηστο Γιώργο Καλουτά και στενό συνεργάτη, τότε, το Γιάννη Μανδάλα.

Οι κάτοικοι πείθονται γι' αυτό και ιδρύουν, βάζοντας από το στέρημά τους, την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.

Η νυν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη, συνεχιστή και υποστηρικτή της όλης προσπάθειας, μετά από επιτόπια επίσκεψη αναγνωρίζει το έργο που γίνεται, και δίνει το πράσινο φως για το, ζωτικής σημασίας, έργο «Μικρό ανασχετικό φράγμα στη θέση Ρουχούνι».

Η προμελέτη του έργου δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, το ίδιο και η προμελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με αποτέλεσμα να προχωρήσει η τελική μελέτη.

Το έργο ανατίθεται στην Τεχνική εταιρεία του Δήμου Ομηρούπολης, η οποία εργάζεται για τρεις μέρες κάνοντας ερευνητικές τομές στο έδαφος για να διαπιστωθεί η δυσκολία του.

Η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων έρχεται για έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τότε...

Τότε η μειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης «Παρόν και Μέλλον» θυμήθηκε να κάνει καταγγελία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αποτέλεσμα.... Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητάει περαιτέρω εξηγήσεις και σίγουρα σκληραίνει τη στάση του, αφού υπάρχουν καταγγελίες...

Ο κίνδυνος ματαίωσης του έργου ορατός... γιατί μιλάμε για Δασική έκταση!!!! σε περιοχή NATURA!!!!!....

Πού; εκεί που χρόνια έσπερναν οι παππούδες μας ...εκεί που μέχρι σήμερα βόσκουν ανεξέλεγκτα κατσίκια και πρόβατα αφήνοντας πίσω τους μόνο πέτρες....εκεί που ποτέ δεν υπήρξε έστω ένας θάμνος ύψους τουλάχιστον 50 πόντων...... εκεί που κάποιοι αυθαίρετα με μια ανακοίνωση ονόμασαν τον «Κρανίου τόπο», Δασική έκταση!!!!

Υπονομεύεται ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Ένα έργο που θα βοηθήσει την οικονομική ενίσχυση των λιγοστών κατοίκων και θα πρασινίσει τον τόπο.

Πιστεύομε η απάντηση, -αν υπάρξει- να είναι πειστική, γιατί η πίκρα μας είναι ΤEΡΑΣΤΙΑ.

Eυχαριστούμε θερμώς....


ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ

Απρόσμενη εξέλιξη παίρνει η κατασκευή του ανασχετικού φράγματος στα Κουρούνια έπειτα από την καταγγελία που έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού της μειοψηφίας «Παρόν και Μέλλον» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, κ. Γιάννης Γαϊσίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαϊσίδης με καταγγελία που έκανε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενική Διεύθυνση περιβάλλοντος -ΕΥΠΕ- αναφέρει ότι το έργο έχει ξεκινήσει τις εργασίες του χωρίς να υπάρχει η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.

Μελέτη, η οποία είχε φθάσει για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και έδωσε την αφορμή της καταγγελίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχομε για το συγκεκριμένο έργο είχε υπάρξει προμελέτη και η οποία είχε εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επομένως έμενε το τυπικό της υπόθεσης, προκειμένου να εκδοθεί η τελική άδεια.

Εξάλλου οι εργασίες για τις οποίες γίνεται λόγος περί ξεκινήματος του έργου, πρόκειται για ερευνητικές τομές του εδάφους, προκειμένου να μελετηθεί η σύσταση του και ο παραπέρα βαθμός δυσκολίας του κατά την εκσκαφή.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια -τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι ντόπιοι κάτοικοι- ούτε ίχνος θάμνου.

Παρόλα αυτά η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί Δασική και η ευρύτερη περιοχή NATURA.

Πηγή ενημέρωσης: εφημερίδα "η Αμανή"

© Φιλοπρόοδος 'Ομιλος Κουρουνίων Χίου,    Κουρούνια, Χίος  -  Kourounia, Chios